14.03.2015 08:41

FOTO: Pierīgas uzņēmumi uz Ķīpsalu – pēc jauniem klientiem un idejām

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Nedēļas otrajā pusē, apmeklējot izstādi "Māja I 2015" Ķīpsalā, šķiet, ka vismaz ar celtniecību un māju iekārtošanu Latvijā viss ir kārtībā. Par to liecināja gan garās automašīnu rindas izstāžu kompleksa virzienā, gan liels apmeklētāju, kā arī izstādes pašmāju un ārzemju dalībnieku skaits.

Ķīpsalu iecienījuši arī Pierīgas ražotāji

Šonedēļ Rīgā Ķīpsalas izstāžu zālē tika atklāta izstāde "Māja I 2015". Kā ziņo izstādes rīkotāji, Ķīpsalā ieradušies vairāk nekā 380 uzņēmumi no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Vācijas, Somijas, Polijas, Čehijas, Grieķijas, Ukrainas, Baltkrievijas, Beļģijas un Šveices. To vidū ir arī vairāki uzņēmumi, kuru atrašanās vieta ir Pierīgas novados – Babītē, Baldonē, Carnikavā, Garkalnē, Ķekavā, Mārupē, Olainē Salaspilī, Stopiņos.

Viņu uzņēmējdarbības spektrs ir visai plašs sākot ar celtniecības un apdares materiālu ražošanu vai izplatīšanu, jumtu materiālu pārdošanu un uzstādīšanu, bruģa ražošanu un likšanu, arī skursteņu slaucīšana vai dārznieka pakalpojumiem.

Daudzu firmu darbība saistīta ar Vācijā, Polijā un citur ārzemēs ražotu preču izplatīšanu, bet daļa piedāvā arī paši savus ražojumus un pakalpojumus. Šajā ziņā Pierīgas uzņēmēji nav izņēmums.

Taču ne viens vien Pierīgas ražotājs, tirgotājs un pakalpojumu veicējs atzīst, ka viņu galvenais noieta tirgus ir novadi ap Rīgu. Piemēram, tieši galvaspilsētas pievārtē notiek privātmāju celtniecība un tas rada gan celtniecības, gan apdares materiālu, arī apkures iekārtu pieprasījumu, bet vēlāk šeit ir vajadzīgi vides iekārtošanas pakalpojumi.

Ne pirmo reizi izstādē

Neviens no aptaujātajiem Pierīgas uzņēmējiem uz izstrādi "Māja" nebija atbraucis pirmo reizi. Piemēram, ja firma darbojas trīs gadus, tad ceļš uz Ķīpsalu ir mērots jau otro reizi. Bija arī kompānijas, kuras Ķīpsalas izstādē ir piedalījušās krietni vairāk un dalības reižu skaits jau tuvojās skaitlim divdesmit.

Piemēram, Dāvids Fuksis, kura uzņēmums "Obicon Verandas" Ķekavas novadā jau trīs gadus būvē stikla verandas stāsta, ka iepriekš ir braukuši arī uz izstādēm Viļņā un Tallinā. Lai ietu ārzemju tirgos ir jādomā par īpašu stratēģiju, taču vispirms jārēķinās ar to, ka vismaz 80 procenti uzņēmuma klientu dzīvo tepat ap Rīgu. Tikai tad seko pārējie Latvijas reģioni – Vidzeme un Kurzeme.

"Mūsu verandu pasūtītāji pārsvarā ir cilvēki, kuri vieni no pirmajiem Pierīgā uzbūvēja privātmājas un tagad domā par to tālāku labiekārtošanu. Tāpēc piedalīšanās izstādē garantē uzņēmumam darbu nākamajam pusgadam, lai gan par sevi jāatgādina ne tikai izstādē," teic Dāvids.

Arī daiļdārznieks Edgars Mednis no Salaspils Ķīpsalas izstāžu kompleksā nav pirmo gadu. Mērķis, kāpēc šeit jāatrodas, pēc paša vārdiem, ir iespēja redzēt un labāk saprast, ko darīt nākotnē. Galvenais, protams, esot jauni klienti.

Edgars skaidro, ka viņa daiļdārzniecības uzņēmuma darbības lauks ir apmēram 80 kilometru rādiusā ap Salaspili. Visvairāk darba gan esot tieši Pierīgā, tad Ogres un Siguldas, nedaudz Jelgavas pusē. Viņš uzskata, ka dalība izstādē nav lēts prieks, taču visus iepriekšējos gadus reklāmai domātie izdevumi ir atmaksājušies.

"Es gan par zemu nenovērtēju arī tādu reklāmas veidu kā "no mutes mutē", taču, ja domājam par to, ko darīsim nākotnē, tad izstādē pavadītās dienas jāizmanto lietderīgi, atgādinot par sevi, jo neviens cits jau mūsu vietā to nedarīs" saka daiļdārznieks.

Brauksim uz izstādi arī nākamgad

Daudz vērienīgāks stends nekā daudzām citām firmām ir iekārtots uzņēmumam "Siguldas bloks". Firmas valdes loceklis Andis Ozoliņš skaidro, ka izstādē firma Ķīpsalas izstādē "Māja" esot vismaz 18 reizi.

"Tā neapšaubāmi ir laba pieredze un iespēja katru gadu parādīt, ko jaunu esam izdomājuši un sākuši ražot. Šeit, Ķīpsalā, tā ir apmeklētāju ziņā pati lielākā izstāde Latvijā. Šeit mēs sastopama gan savus klientus, gan nākamos sadarbības partnerus. Taču izstādē mēs redzam arī to, ko ir paveikuši citu ar būvniecību saistītu nozaru pārstāvji, un tad iznāk tāda kā savstarpēja ietekmēšanās. Visticamākais, ka šeit būsim arī nākamgad."

Ulbrokas firma "Arilans" nodarbojas ar šķidrā betona ražošanu un būvmateriālu. Uzņēmums darbojas jau 17 gadus, taču uz izstādi atbraukuši tikai otro reizi.

"Tā kā pērn dalībai izstādē bija ļoti labi rezultāti, šeit esam atkal. Pie viena apskatāmies, ko piedāvā konkurenti un kāda situācija ir tirgū. Bet nav jau tā, ka tikai mēs kaut ko piedāvājam. Šajās dienās mūs stendu apmeklēja ne tikai vietējie ražotāji, bet arī uzņēmēji no Lietuvas, Ukrainas un pat Lielbritānijas, un viņiem bija savi sadarbības priekšlikumi," stāsta "Arilans" pārstāvis, neslēpjot gandarījumu, ka par savu produktu cenām un kvalitāti viņiem nav jāuztraucas, jo te, izstādē, esot redzams, ka konkurenti domājot kā līdzināties tieši "Arilans" standartiem. Un piebilst, ka skatīšoties, kā būs nākamgad.

Izstāde liek mainīties

"Kad mēs pirms 17 gadiem atbraucām uz Ķīpsalas izstādi tā patiešām bija tikai jaunu klientu meklēšana. Tagad, kad ir pagājis tik daudz laika, mūsu klienti labi zina, ko mēs ražojam un tāpēc piedalīšanās izstādē drīzāk ir kā sevis apliecināšana un iepazīstināšana ar jauniem produktiem. Protams, ja ir vēl nebijuši produkti, tad parādās arī jauni klienti. Tas liek mainīties arī mums pašiem," atzīst Salaspils novada uzņēmuma "Saulkalne S" pārstāvji.

"Ja agrāk uzņēmuma darbība, kad ražojām tikai dolomīta šķembas, dolomīta smiltis vai kaļķi augsnes uzlabošanai, bija sezonāla, tad pašlaik, kad produkciju papildinājis arī tāds sortiments kā, piemēram, minerālu piedevas dzīvnieku un putnu barībai, strādājam visu gadu. Un šajā ziņā izstāde ir ļoti stimulēšos faktors arī tāpēc, ka paplašina sadarbības partneru loku."