09.03.2015 09:49

FOTO: "Stādaudzētavā Inčukalns" jau sācies pavasaris

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
”Skaistākais brīdis siltumnīcā ir tad, kad atraitnītes saplaukst ziedos,” atzīst stādaudzētavas saimnieks Niks Ozols. ”Skaistākais brīdis siltumnīcā ir tad, kad atraitnītes saplaukst ziedos,” atzīst stādaudzētavas saimnieks Niks Ozols. Einārs Binders

Ārā zeme vēl sasalusi, bet SIA "Stādaudzētava Inčukalns" siltumnīcās jau valda īsti pavasarīga noskaņa. Ar katru dienu tur spēkā pieņemas tūkstošiem atraitnīšu stādu.

Sākums – koku un dekoratīvo krūmu stādi

SIA "Stādaudzētava Inčukalns" vadītājs Niks Ozols ir dārznieks ar profesionālo vidējo un augstāko izglītību. Apguvis rūpnieciskā puķkopja zināšanas Bulduru Dārzkopības tehnikumā, viņš mācības turpināja Latvijas Lauksaimniecības universitātē Jelgavā un nu ir diplomēts agronoms dārznieks. Nikam Ozolam jau bija darba pieredze kokaudzētavā "Baltezers", kad viņam piedāvāja pārņemt Inčukalna MRS stādaudzētavu. Piedāvājums likās saistošs, un kopš 1995. gada Niks Ozols dzīvo un strādā Inčukalnā.

Sākumā viņš turpināja audzēt meža stādāmo materiālu, atsāka pavairot un audzēt dekoratīvo krūmu kultūras. Divus gadus vēlāk – 1997. gadā – saimnieks sāka nodarboties arī ar viengadīgo puķu stādu audzēšanu. Patlaban tā ir "Stādaudzētavas Inčukalns" galvenā darbības joma.

Sezonas aktualitāte

"Atraitnītes ir pirmās pavasara puķītes, ko var stādīt puķu dobēs, līdzko zeme ir atlaidusies pēc ziemas sala, jo tām patīk vēsums," sākot iepazīstināšanu ar stādaudzētavu, saka Niks Ozols.

"Lai brīdī, kad zeme atlaidīsies, būtu šo puķu stādi, ko piedāvāt pircējiem, mēs čakli strādājam jau kopš februāra vidus. Patlaban siltumnīcās aug aptuveni 100 tūkstoši dažādu lielumu atraitnīšu stādu. Mazākajiem jau sazaļojušas pirmās lapiņas, vidējiem spraucas ārā pirmie ziedpumpuri, bet lielākajiem jau uzplaukuši pirmie ziediņi. Visskaistākais skats siltumnīcā ir tad, kad tās saplaukst ziedos, bet tas ir ļoti īss brīdis, jo tieši tad atraitnītes no mums pārceļas uz dzīvi pie saviem jaunajiem saimniekiem.

Lielziedu un sīkziedu atraitnītes

Ir divu veidu atraitnīšu cienītāji. Vieniem patīk lielziedu, citiem – sīkziedu atraitnītes. Abu veidu puķītes ir ļoti daudzās krāsās. Pieprasītākie ir stādi ar dzelteniem ziediem ar vai bez citas krāsas actiņas. Audzēšanai iekaramajos podos un balkona kastēs ir izveidotas nokarenās šķirnes.
Atraitnīšu šķirņu klāsts, ko piedāvājam, ir ļoti plašs. Viena no pircēju iemīļotākajām ir "Endurio". Tās ir ziemcietīgas un nestīdz. Zilo krāsu stādi veido izplestu augumu, bet dzelteno – kompaktu. No nokarenajām atraitnītēm iemīļotākās ir ar raibiem ziediņiem.

Trauslie stādiņi aukstuma nebaidās

Atraitnīšu stādus, kas iegādāti podos, vislabāk stādīt zemē. To var darīt, līdzko zeme ir atlaidusies. Sīkziedu atraitnītes nebiedē pat pēkšņi uzkritušas sniega pārslas un salnas. Lielziedu atraitnītēm mazliet cietīs ziedi, ja temperatūra noslīdēs zem –5°C. Tāpēc, ja laika ziņās brīdina par aukstumu, puķu dobēm vēlams pārklāt agrotīklu. Taču arī tad, ja salna pārsteigs nesagatavotus, nevajag raizēties. Būs nākamie ziedpumpuri, kas atvērsies un priecēs ar košiem ziediem.

Atraitnītes labi iedzīvosies un jutīsies irdenā, trūdvielām bagātā augsnē. Vēlamais attālums starp stādiem ir 15–20 cm. Tuvāk stādīt nevajag, jo tad tās saaugs pārāk cieši kopā un sāks stīdzēt.

Ja atraitnītes grib stādīt balkonu kastēs, dekoratīvajos grozos vai iekarināmajos podos, tām jāsagatavo kūdras substrāts. Jo rupjāks un irdenāks, jo labāk. Mēs izmantojam "Laflora" substrātu, kas mūsu puķēm ļoti labi patīk.

Galvenais ir laikus padzirdīt

Atraitnītēm, kas augušas mūsu stādaudzētavā, pēc pārstādīšanas barošana vairs nav vajadzīga. Visu augšanai un ziedēšanai nepieciešamo mēs tām esam iedevuši līdzi pūrā. Pāris mēnešiem, kad ir aktīvais ziedēšanas laiks, ar to vajadzētu pietikt. Vienīgi jāuzpasē, lai pietiek mitruma. Atraitnītes ieteicams laistīt rīta pusē, lai līdz pievakarei lapiņas un ziedi paspēj apžūt. Pa nakti lapām mitrums pāri nenodarīs, bet trauslos ziediņus tas var pabojāt.