09.12.2011 10:47

Mālpils ražotnei atrasts investors

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)

Pirms diviem gadiem SIA "Laiko" Mālpilī no darba atbrīvoja vairāk nekā 300 strādājošo. Patiecoties tam, ka uzņēmumam atrasts jauns investors, vismaz 100 cilvēkiem atkal būs darbavietas.

Mālpils mēbeļu rūpnīcu "Laiko" iegādājusies Dānijas koka mēbeļu ražošanas kompānija "Kvist". Jaunais īpašnieks jau tuvākajā laikā plāno atsākt ražošanu un atjaunot darbavietas, informē a/s "Swedbank" pārstāve Kristīne Jakubovska. Galvenais kritērijs investora piesaistē bijusi ražošanas atsākšana un spēja to veiksmīgi darīt ilgtermiņā, nodrošinot darbavietas un pievienoto vērtību reģionam, stāsta K. Jakubovska. "Ražošanas kompānija "Kvist" tam bija gatava. Tai ir laba starptautiska reputācija, un viņu darbības vēsture ieiet jau trešajā gadsimtā. Tie nav iesācēji vai kāda nezināmas izcelsmes firma. Tur viss ir pārskatāms," saka K. Jakubovska.
Mālpils novada Domes priekšsēdētājs Aleksandrs Lielmežs atzīst, ka izjūtas par notiekošo ir labas, tikai viss process varēja notikt ātrāk, uzskata mērs. "Man prieks par pašiem mālpiliešiem, kas apmēram pirms pusgada palaida rūpnīcu. Līdz ar to arī investoru bija vieglāk atrast. Es jau centos pārliecināt banku, lai turpmāko darbu uztic tiem pašiem cilvēkiem, kas bija spējīgi rūpnīcu palaist, bet banka izvēlējās citu ceļu. Jūtos gandarīts, ka aktīvie Mālpils puiši tiks pieņemti darbā kompānijā "Kvist". Ja būtu iespējams ar darbu nodrošināt visus 300 cilvēkus, kas strādāja firmā pirms tās bankrota, būtu lieliski. Cilvēkiem nebūtu jādomā par prombraukšanu," skaidro novada mērs.

Dānijas vēstniecības komercpadomniece Kerija Paukina pastāstīja, ka sākotnēji plānots nodarbināt 100 cilvēkus. "Nopietnu ražošanu uzņēmums sāks no janvāra. Plānots, ka esošie darbinieki varēs turpināt darbu rūpnīcā. Darbinieku skaita palielināšana ir plānota uz pasūtījuma apmēru palielināšanas rēķina. Jāsaprot, ka šis uzņēmums investēs arī efektivitātes uzlabošanā, tāpēc nevaram apgalvot, ka viss tiks nests ar rokām un ka vajadzēs ļoti daudz palīgstrādnieku. Iespējams, to pašu efektivitāti, ko kādreiz varēja panākt ar 300 cilvēkiem, tagad varēs ar 250,"skaidro K. Paukina.

2010. gada 5. maijā izsolē a/s "Swedbank" iegādājās kokapstrādes uzņēmuma SIA "Laiko" rūpnīcu Mālpils novada Upmalā. Pirkuma summa netiek atklāta, taču izsoles sākumcena bija 705 700 latu. "Swedbank" neatklāj, par kādu summu "Laiko" ražotne pārdota Dānijas investoram.