04.02.2015 07:40

FOTO: Kā top "Olainfarm" nitrofurānu tabletes, pulveri un kapsulas

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
FOTO: Kā top "Olainfarm" nitrofurānu tabletes, pulveri un kapsulas Einārs Binders

Janvāra vidū farmācijas kompānija AS "Olainfarm" atklāja jauno gatavo zāļu formu ražotni. Tās izveidē ieguldīti 9,6 miljoni eiro, kas ir lielākās finansiālās investīcijas farmācijas ražošanas attīstībā Baltijas valstīs 2014. gadā.

Nitrofurānu zāļu ražošanas iecirkņa vadītājas Allas Čmiļas vadībā aplūkosim, kā top zāļu tabletes, pulverīši un kapsulas.

Modernā gatavo zāļu ražotne ir ierīkota renovētās uzņēmuma telpās, un to kopējā platība ir 2112 kvadrātmetri. Ēkas pirmajā stāvā atrodas gatavo zāļu mazo sēriju ražošanas iecirknis un gatavo zāļu formu izstrādes laboratorija. Otrajā stāvā izveidots nitrofurānu zāļu ražošanas iecirknis un analītiskā laboratorija, kas nodrošina medikamentu kvalitātes kontroli ražošanas procesā.

Tur tiek izgatavoti nitrofurānu rindas preparāti ar antibakteriālu iedarbību "Furamags", "Furagīns", "Furadonīns", "Furasols". Šo medikamentu receptūra ir izstrādāta "Olainfarm" gatavo zāļu formu laboratorijā. Šo zāļu farmaceitiski aktīvās vielas ražo uzņēmumā uz vietas. "Olainfarm" ir vienīgais šo nitrofurānu rindas preparātu izgatavotājs Latvijā un Baltijā, kā arī vienīgais šo preparātu aktīvo vielu ražotājs visā bijušās Padomju Savienības teritorijā.

Nitrofurānu preparāti sastāda vairāk nekā 20% no uzņēmuma kopējā realizācijas apjoma. Pēdējo piecu gadu laikā to pārdošana ir trīskāršojusies. Tos eksportē gan uz Eiropas Savienības valstīm, gan Krieviju, Ukrainu un Baltkrieviju.

Jaunais nitrofurānu zāļu ražošanas iecirknis ir aprīkots ar modernu aparatūru. Ražošanas procesa automatizācija ir ievērojami palielinājusi ražošanas procesa efektivitāti un samazinājusi elektroenerģijas patēriņu.

"Medikamentiem, ko ražojam nitrofurānu iecirknī, ir viena kopīga īpašība – tie visi ir dzeltenā krāsā. Tāpēc šī krāsa izmantota arī ražošanas iecirkņa telpu un paneļu noformējumā, kas to atšķir no citu zāļu ražošanas iecirkņiem," sākot iepazīstināšanu ar ražošanas procesu, saka Alla Čmiļa.

"Izejvielas, kas nepieciešamas ražošanas procesā, mēs ņemam no rūpnīcas noliktavas. Tablešu, pulveru un kapsulu sastāvā ir farmaceitiski aktīvā viela un palīgvielas.

Nitrofurānu preparātos aktīvā viela ir furagīns (furaginum), šķīstošais furagīns (furaginum solubile) vai furadonīns (furantoinum). Visas ražo tepat "Olainfarmā". Palīgvielas var būt kartupeļu ciete, saharoze vai citas, kas norādītas receptē," paskaidro iecirkņa vadītāja.

"Katru stundu eju uz cehu un ņemu paraugus, lai pārbaudītu, kā noris medikamentu izgatavošana. Kontrolēju, vai tie atbilst visiem specifikācijā noteiktajiem parametriem," paskaidro laborante, kuru satiekam ražotnes mazajā laboratorijā.

"Jaunās "Bosch" iekārtas – maisītāju un žāvētāju – vēl tikai apgūstam. Tajās tiks sagatavots granulāts, no kura gatavosim tabletes vai kapsulas," stāsta Alla Čmiļa.

"Tādas pašas, tikai daudz mazākas ierīces ir mūsu kolēģiem gatavo zāļu laboratorijā. Uz tām viņi apgūst jauno tehnoloģiju, ko mēs realizēsim šajā ražotnē. Kad tiks palaistas jaunās iekārtas, ražošanas process – izejvielu iekraušana, mitrinātāja padošana, maisīšana, granulēšana, žāvēšana un sijāšana – būs pilnībā automatizēts."

"Redzat, ar kādu ātrumu notiek tablešu izgatavošana?" rāda iecirkņa vadītāja un paskaidro, ka šo procesu uzrauga pieredzējusi operatore.

"Šeit tiek fasētas pulvera paciņas, ko sūtīs uz Ukrainu," paskaidro Alla Čmiļa. "Operators, kurš uzrauga šo procesu, pēc noteikta laika intervāla nosver paciņu, pārbauda, vai informācija zīmogā – sērijas numurs un derīguma termiņš – ir korekta, un pārliecinās, vai lietošanas instrukcija ir ukraiņu valodā."

"Šajā iekārtā notiek kapsulu pildīšana," paskaidro Alla Čmiļa. "Izgatavojam divu veidu kapsulas – lielās pieaugušajiem, mazās, kurās ir uz pusi mazāka deva, bērniem."

"Uz šīs ierīces notiek pilnībā automatizēta tablešu blistera formēšana," paskaidro iecirkņa vadītāja. "Blistera apkašā ir plēve, bet virsū folija, uz kuras norādīts tablešu un aktīvās vielas nosaukums. Pēc blistera formēšanas tajā tiek iekausēts arī sērijas numurs un derīguma termiņš," stāsta iecirkņa vadītāja.

"Mūsu laboratorija ir paredzēta nitrofurānu zāļu kontrolei," stāsta analītiskās laboratorijas vadītāja Ludmila Busigina. "Mēs analizējam gatavās zāļu formas, pārbaudām katru saražoto zāļu sēriju, vai tā atbilst visām kvalitātes prasībām. Šim nolūkam izmantojam daudz modernu iekārtu, kas atbilst Eiropas Savienības farmakoloģijas prasībām un nodrošina labu ražošanas praksi. Tikai tad, kad saņemta mūsu laboratorijas atļauja, saražotās zāles nonāk gatavo produktu noliktavā."

"Lai nodrošinātu medikamentu izgatavošanu, mūsu uzņēmumā strādā daudzu nozaru speciālisti. Farmaceitus sagatavo Rīgas Stradiņa universitāte, ķīmiķus – Latvijas Universitāte, augstākā līmeņa mehāniķus un elektronikas speciālistus – Rīgas Tehniskā universitāte, laborantus, operatorus, vidējā līmeņa mehāniķus un elektriķus – Olaines Mehānikas un tehnoloģijas koledža," medikamentu ražošanas procesa apskates noslēgumā saka Alla Čmiļa.