06.11.2014 13:30

Ražots Pierīgā: Tekstilijas labsajūtai no ziemeļu zīda

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(2 balsojumi)

Mālpils muižas bijušās kroga ēkas bēniņos ir gaiša telpa ar milzīgu logu, aiz kura paveras nogāze ar brīnišķīgu dabas ainavu. Tajā ir iekārtota Emīlijas tekstila darbnīca, kurā top izsmalcināta gultas veļa no žakarda lina auduma, ko dēvē par ziemeļu zīdu.

"Atlaižoties gultā, kas uzklāta ar šo smalko dabiska auduma gultas veļu, augums atslābinās pēc dienas stresa un jūtas laimīgs," sarunu sākot, atzīstas darbnīcas saimniece Gundega Vanaga-Janberga.

Vecvecmāmiņas Emīlijas vārdā

Mani jau sen uzrunāja viss, kas izgatavots no linu auduma, tāpēc es nolēmu sekot sirds balsij un nodibināju pati savu uzņēmumu. To nosaucu savas vecvecmāmiņas vārdā par Emīlijas tekstila darbnīcu jeb "Emily textil studio", lai būtu saprotams arī ārzemniekiem. Mana tēta vecmammā Emīlijā bija ļoti, ļoti daudz mīlestības un pozitīvisma. Viņa mani mīlēja un pieņēma pilnīgi bez nosacījumiem, neko neaizrādot un nepārmetot, bet iedrošinot un atbalstot.

Otra lieta, kas man ļoti patika, bija viņas austie palagi, galdauti un dvieļi, rotāti ar filigrāniem tamborējumiem un izsmalcinātām monogrammām, kas izšūtas ar zīda diegiem. Vecvecmāmiņai Emīlijai bija milzīga pūra lāde, kurā bija dažādu krāsu diegu spolītes. Man bērnībā ļoti patika, kā tās spīdēja un cik smalki bija diedziņi, ar kuriem viņa izšuva un tamborēja! Mani arī šodien fascinē tas perfektums, kas ir viņas radītajās tekstilijās. Tām ir vairāk nekā simt gadu, un laika zobs tām praktiski neko nav spējis nodarīt pāri.

Ar vīra atbalstu

Savu uzņēmumu es izveidoju 2007. gadā, bet, tā kā mūsu ģimenē pieteicās bērniņš, es biznesā metos iekšā uz pilnu slodzi tikai pēc trīs gadiem, kad meitiņa paaugās. Ieguldījām visu naudu, kas bija, un nopirkām pirmos audumu ruļļus. Vīrs palīdzēja iekārtot darbnīcu. Visu nepieciešamo ar pieticīgām izmaksām veidojām paši – plauktu vīrs uztaisīja no veciem kokiem un simtgadīgiem dzirnavu ratu spārniem, radot ērtu mēbeli, kur ieliktās lietas droši turas savās vietās. Kāda šujmašīna ar metāla mežģīņu kājām pārtapa par galdiņu, vecie krēsli ieguva jaunus polsterējumus. Izņēmums – šujmašīnas, kas ir gan jaunas, gan lietotas iegādātas.

Mana pirmā profesija ir kleitu drēbniece, bet savā uzņēmumā es nolēmu izgatavot gultas veļu un citas mājas tekstilijas, jo mana aizraušanās un mīlestība ir lins. Man ļoti patīk šis materiāls. Atverot darbnīcas durvis, es ik rītu dziļi ieelpoju smaržu, kas virmo gaisā no pelēcīgajiem audumu ruļļiem.

Izpaust zīmētprieku

Mana sirdslieta ir lielie linu auduma izstrādājumi – gultas veļa, pārklāji, galdauti, kuros varu izpaust savu zīmēt un gleznotprieku. To, kāds būs segas pārvalks, spilvendrāna un kā tie izskatīsies uz gultas, vispirms ieraugu iztēlē. Sākumā savas ieceres realizēju, izmantojot jau gatavus linu audumus ar rakstiem, kas mani uzrunāja. Tie bija austi no nebalinātiem, ļoti smalkiem lina un kokvilnas diegiem žakarda tehnikā, kurā ļoti smalks raksts veidojas no abām pusēm. Kad sapratu, kā šie audumi top, sāku izstrādāt pati savus auduma rakstus.

Motīvus ieraugu un paņemu no dabas, jo vide, kas ir visapkārt, mums ir vislabvēlīgākā, visharmoniskākā, vispozitīvākā. Man to gribējās ienest arī guļamistabā – ar audumiem, kas austi no dabīgu materiālu diegiem, kas augot ir pieredzējuši saules lēktus un rietus, jutuši rasas valgmi un vēja spirgtumu. Audumi, kas austi no nebalinātiem lina diegiem, ir daudz brīvāki no ķīmiskām vielām, nekā krāsotie.

Gultas veļai tas ir īpaši svarīgi, jo katru dienu mēs astoņas vai deviņas stundas pavadām miegā, un mūsu āda ir tiešā kontaktā ar gultas veļu, sildot un piekļaujoties audumam. Kokvilnas diegi ir balināti, lai nodrošinātu maksimāli iespējamo kontrastu auduma rakstam. Kvalitatīvu un nekaitīgu diegu balināšanas norisi garantē rūpnīca ar ECOCERT sertifikātu.

Saglabāt skaistos mirkļus

Guļot uz kokvilnas satīna palaga, ar visām ādas šūniņām jūtama tā gludā un mīkstā tekstūra. Savukārt linu palagam raksturīgi smalki vilnīši, ko rada diegu pinums. Tie atgādina jūras krastu, pa kuru ejot plikām kājām, pēdas jūt smalkās smilšu graudiņu un olīšu vibrācijas. Man šķiet, arī linu palags rada līdzīgas vibrācijas, un man radās doma izveidot audumu "Liedags" ar jūras vilnīšu rakstu.

Arī citos rakstos esmu ielikusi sajūtas, ko notvēru dabā un gribēju saglabāt. Doma par audumu "L Pienene" man radās, vērojot meitiņu pūšam pieneņu pūkas un priecājoties par to vieglumu, ar kādu tās lido. Sīpolzieda raksts radās, skatoties uz šo ziedu vāzē – garā kāta galā tas burtiski lidoja uz mani gluži kā salūts. Līdzīgi tapa arī audums "L Purene – mirkļa sajūtu zieds".

Iepatikušos dabas motīvu ļoti smalki izzīmēju ar tušu. Lai grafiskos rakstus varētu ieaust audumā, ņemu palīgā vēl vienu savu mīļo priekšmetu – matemātiku, jo ir jāievēro rūpnīcas prasības un nosacījumi. Aprēķinu, cik liels būs raksts, ar kādu intervālu un biežumu tas atkārtoties, lai gultas pārvalks izskatās tā, kā to vizuāli redzu iztēlē.

Žakarda gultas veļas audumi tiek austi no ļoti smalkiem diegiem. To blīvums uz vienu centimetru ir ļoti liels, tāpēc iespējams uzaust ļoti skaistus un smalkus zīmējumus. Žakarda tehnikā man patīk tas, ka, mijoties velku un audu diegiem, līdzīgi kā mijās diena un nakts, tiek veidoti ļoti smalki un sarežģīti zīmējumi, kas redzami no abām auduma pusēm.

Pateicoties tam, ka audos ir linu diegi, bet velkos – kokvilnas, šie audumi pēc mazgāšanas saraujas tikai par 3%, ko esmu ierēķinājusi, šujot gultas veļu, lai pēc mazgāšanas tas praktiski nebūtu jūtams. Labsajūtai svarīgi arī tas, ka palagus un segu pārvalkus šuju no 2,70 m platiem audumiem, lai tajos nebūtu vīļu.

Sajust dabas pieskārienu arī gultā

Lai gultas veļa dāvātu dažādas sajūtas, segas un spilvena pārvalkiem no vienas puses lieku audumu ar linu diegiem uz augšu, bet no otras – ar kokvilnas diegiem. Atbilstoši noskaņojumam tos var lietot ar vienu vai otru pusi, jo kādu dienu mums ir priecīgs noskaņojums, bet citu esam skumjāki un vēlamies vairāk mīlestības. Guļot uz linu auduma, varam sajust katru diedziņu, kas mūs masē, stimulē asinsriti un uzmundrina, bet kokvilna ir maigi glāstoša.

Gultas veļu un citas tekstilijas es radu tiem cilvēkiem, kuriem patīk dabiski materiāli pieklusinātā dabisko toņu gammā, ar ziedu un augu motīviem, kas ir dabā mums apkārt, mājā ienesot daļiņu no dabas.