10.10.2014 22:34

FOTO: "Rāmavā" var atrast gan lieljaudas traktorus, gan kūpinātu strausu

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: "Rāmavā" var atrast gan lieljaudas traktorus, gan kūpinātu strausu Einārs Binders

Kā ik gadu pavasarī un rudenī visi ceļi ved uz Ķekavas novada Valdlaučiem, kur izstāžu kompleksā "Rāmava" nedēļas otrajā pusē tika atklāta kārtējā starptautiskā izstāde "Lauksaimniecības tehnika. Lauku sēta. Šķirnes trusis".

Šoruden jau 23. reizi
Izstāžu kompleksa "Rāmava" pārstāvji atgādina, ka izstāde "Lauksaimniecības tehnika", kas būtībā ir izstādes smagsvara daļa, notiek jau 23. reizi. Tajā piedalās vairāk nekā 230 dalībnieku, kuri piedāvā Latvijā un citās pasaules valstīs ražotu produkciju. Atbraukt un to apskatīties jau kļuvis par Latvijas lauksaimnieku tradīciju.

Kā novēroja "Rīgas Apriņķa Avīze", ar traktoru un zemes apstrādes agregātu tirgotājiem tiekas lauksaimnieki no dažādiem Latvijas novadiem. Viņu vidū ir gan tādi, kas jau gadiem izmanto moderno tehniku, bet ir arī tādi, kas vēl tikai sapņo par savu pirmo pirkumu. Laika gaitā arī piedāvājums ir kļuvis daudzveidīgāks, lai gan, piemēram, vēl no padomju gadiem pazīstamais traktors "Belarus" nekur nav pazudis, tikai daudzveidojies tā modeļu klāsts.

Mainās gan piedāvājums, gan pircēju paradumi
Izstādes dalībnieki teic, ka mainoties gan lauksaimniecības tehnika, gan izstādes apmeklētāju paradumi. Tā 90. gados lauksaimnieki apbrīnojuši vēl neredzētos zemkopības rīkus un modernos traktorus, graudu kaltes, slaukšanas tehniku un daudz ko citu. Tolaik nereti zemnieki lauksaimniecības tehniku iegādājušies turpat izstādes laikā. Tagad viņi tehnikas pārdevējiem stāsta par savu pieredzi.

Pārdevēji šos ieteikumus ņem vērā, uzlabojot, piemēram, zemes apstrādes agregātus. Tiesa, reti kad vairs kāds lielos pirkumus veicot tieši izstādes laikā. Piemēram, čehu "Zetor" traktora pārdevējs skaidro, ka iecienītākie modeļi maksā ap 30 tūkstošiem eiro un tādu naudu jau kabatā neviens līdzi nenēsā. Toties lauksaimniecības tehnikas paraugdemonstrējumi izstādes laika palīdz izdarīt pareizo izvēli.

Piedāvājums gan profesionāļiem, gan mazdārziņu kopējiem
Lauksaimniecības izstāde "Ramavā" apgāž pieņēmumus, ka monopoli visu savu ražošanas potenciālu velta tikai lielajiem zemniekiem. Piemēram, starptautiskā uzņēmuma "Agrimatco", kas piedāvā pilnu lauksaimniecības produktu klāstu – sēklas, augu aizsardzības un mēslošanas līdzekļus, pārstāvji stāsta, ka vieni no biežākajiem klientiem esot arī mazdārziņu īpašnieki, piemēram, tepat no Olaines novadā. Tieši mazo dārzkopju un dārzeņu audzētāju dēļ koncerns sācis tirgot sēklas un augu aizsardzības līdzekļus nelielu dārzu platību apsaimniekošanai, profesionālos iepakojumus piedāvājot tikai lielsaimniekiem.

Ja pieņemam, ka mīlestība arī uz lauksaimniecību iet caur vēderu, tad turpat lielo traktoru tuvumā bija aplūkojams arī tas, ko var izaudzēt, izmantojot modernās dārzkopības un selekcijas tehnoloģijas. Daudzi bija pārsteigti, pagaršojot brīvā dabā ceptas ķirbju šķēlītes, kuras pēc garšas ne ar ko neatšķīrās no ceptiem kartupeļiem.

Taču par to, ka zeme ir vērtība ne tikai tāpēc, ka Pierīgā to mēra nevis hektāros bet kvadrātmetros, bet gan tāpēc, ka, to pareizi nodrošinot ar barības vielām, var palielināt peļņas pieaugumu vismaz par 50 eiro no hektāra un vairāk, uzzinājām Ķekavas novadā reģistrētas firmas "AgriCon" stendā. Ja kāds vēl to nezina, tad mūsu laikos nopietni lauksaimnieki aramzemi skenē, atbilstoši iegūtajiem rezultātiem sastāda mēslošanas plānus, rezultātā iegūstot gan auglīgāku augsni, gan ekoloģiski tīrāku produkciju.

Netrūkst arī ražotāju no Pierīgas
Kā solīts, izstādē ir apskatāma lauksaimniecības, mežizstrādes un ceļu būves tehnika, enerģētiskās iekārtas un darba aizsardzības inventārs. Uz vietas iespējams saņemt konsultācijas par bioloģiskās daudzveidības un ainavas saglabāšanu laukos, nelauksaimniecisko uzņēmējdarbību, ēku celtniecību un pārbūvi.

Atsevišķā teltī atrodama plaša šķirnes trušu un citu sīko mājdzīvnieku ekspozīcija, kā arī notiek lauku labumu, stādu, sēklu un mājamatniecības ražojumu tirdzniecība. Cita starpā jāatgādina, ka "Ramavā" jau desmito reizi notiek trušu izstāde, un arī šogad tiks noskaidrots labākais trušu audzētājs.

No pierīdzniekiem uz "Rāmavu" bija atceļojis nerafinētās rapšu eļļas ražotājs "Iecavnieks&Co", zāles pļaujmašīnu un sniega tīrīšanas tehnikas tirgotājs "Magnus S" no Ādažiem, "Lāču" maizes cepēji no Babītes novada, tomātu audzētāji "Neslinko" no Baložiem, dīzeļmotoru izplatītāji "Autex" no Ķekavas, "Agrera" no Stopiņiem, degvielas bāze "Kalnakrogs", Lauris Salenieks ar ledus vīniem no Upesciema. Netrūka arī Ķekavas tūrisma informācijas centra, jo patiesība taču viss sākas ar interesi par kādu vietu uz zemes. Tiesa, pagaršot auksti kūpinātu strausa gaļu uz Ķekavas novadu bija atvedusi kāda kuldīdzniece. Izstāde "Ramavā" ir aplūkojama līdz svētdienas pēcpusdienai.