05.09.2014 17:22

FOTO: Izstādē "Riga Food 2014" arī Pierīgas ražotāju garšas

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Izstādē „Rīga Food” bija pārstāvēti 29 Vidzemes uzņēmēji, no tiem trešā daļa no Pierīgas. Starp tiem arī smilšērkšķu produkcijas ražotāji no Daugmales. Izstādē „Rīga Food” bija pārstāvēti 29 Vidzemes uzņēmēji, no tiem trešā daļa no Pierīgas. Starp tiem arī smilšērkšķu produkcijas ražotāji no Daugmales. Einārs Binders

Gadskārtējā izstādē "Riga Food 2014", kas šonedēļ tika atklāta Ķīpsalā, kā vienmēr ir pulcējušies Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, kā arī Polijas, Vācijas, Krievijas, Baltkrievijas un pa kādam citu zemju pārtikas ražotājam.

Ielūkojāmies Vidzemes stendā, kur savus ražojumus, papildinot visas Latvijas pārtikas garšu un smaržu, izstādījuši Pierīgas mazie uzņēmēji un mājražotāji.

Pierīgas uzņēmēji pārstāvēti pietiekami
Pirms aplūkot un nobaudīt Latvijas ražojumu garšas, sastapām Vidzemes plānošanas reģiona informācijas centra vadītāju Inu Miķelsoni. Viņa stāsta, ka izstādē "Riga Food" Vidzemes stends darbojas jau otro gadu. "Pierīgas uzņēmēji, kuri šajā stendā izstāda savus ražojumus, ir pietiekami aktīvi, jo viņiem jau ir daudz vieglāk atbraukt uz Rīgu nekā, piemēram, Latgales novadu ražotājiem.

Pierīgas pašvaldības ceļu uz izstādi nesedz, bet Vidzemes plānošanas reģions stenda dalībniekus nodrošina ar galdautiem, izdales materiāliem un rīko dažādas aktivitātes. Nedēļas nogalē apmeklētāji varēs nobaudīt vidzemnieku brokastis, tiks vārīta biezputra, kults sviests, siets siers. Domājam par to, kā labāk sevi parādīt, bet apmeklētājiem būtu jautri un interesanti," teic I. Miķelsone.|

Viņa atgādina, ka Vidzemes stendā ar savu produkciju pieteikušies 27 uzņēmēji un vismaz trešdaļa ir tieši no Pierīgas: "Reģiona stendā liekam uzsvaru uz mājražotājiem un nelielajiem ražotājiem vai arī uz tādiem, kas ražo kaut ko īpašu. Galvenā iezīme ir tā, ka šos produktus ražo lieliski cilvēki."

Saldējums, mājas vīns un melnie ķiploki
Rinalds Ezeriņš uz izstādi atbraucis, lai iepazīstinātu ar sava ģimenes uzņēmuma "Siguldas saldējums" produkciju. Viņš stāsta, ka saldējumu no dabīgām vielām ražo jau ceturto mēnesi. "Vēl arī šobrīd esmu informācijas tehnoloģiju speciālists, bet gribējās darīt kaut ko pašam savu. Pašlaik "Siguldas saldējuma" produkcija ir nopērkama Siguldā, kur braukājam ar saldējuma velosipēdu, arī Turaidā. Pagaidām esam mājražotāji, bet mums ir lieli plāni.

Esam pašā ceļa sākumā, jo neviens jau mūs vēl īsti nepazīst. Arī ražošanas un pārdošanas jaudas vēl nav tik lielas, cik gribētos, un vēl ir jāaug, lai tiktu tirdzniecības tīklu apritē. Mūsu šā gada mērķis bija iesākt ražošanu, atrast īstās garšas, bet turpmāk strādāt tā, lai siguldieši saprot, ka viņiem pašiem ir savs saldējums."

Cita Siguldas uzņēmēja, Sabīne Stāle, stāsta, ka SIA "Sortus" izstādē piedalās ar vairākiem produktiem, kas nesatur e-vielas. Izejvielas, izņemot cukuru, ir tepat no Latvijas. "Izstādē Ķīpsalā neesam pirmo reizi, savu produkciju reizēm vedam rādīt arī uz Igauniju un Lietuvu. "Sortus" produkcija ir nopērkama ekoloģisko produktu veikalos pat Tallinā. Uz "Riga Food" atvedām divus jaunus produktus, kuriem pamatā ir pīlādži. Vienā variantā tā ir piedeva gaļas ēdieniem, otrā ‒ konditorejas izstrādājumiem, arī saldējumam.

Laiks, ko pavadām izstādē, noteikti atmaksājas. Iespējams, ka ir cilvēki, kuriem e-vielas netraucē dzīvot, taču redzam, ka arvien pieaug interese par veselīgu un ekoloģiski tīru pārtiku. Runājot par konkurenci, jāsaka, ka Latvija ir maza un jāražo pēc iespējas dažādāka produkcija. Redzam, ka izstādē parādās jauni uzņēmēji ar vēl neredzētu produkciju. Un tas ir labi."

Jānis Mikāns no Krimuldas muižas nodarbojas ar mājas vīna ražošanu. "Protams, tas ir tikai mans vaļasprieks, kas četru gadu laikā pāraudzis nelielā biznesā. Pa šo laiku vīna daudzumi ir auguši un dažādojušās arī šķirnes. Varu piedāvāt ne vien upeņu, ķiršu, aveņu, jāņogu, bet arī pieneņu un aveņu vīnu, kopumā ir ap 15 nosaukumiem.

Vidzemē es neesmu vienīgais mājas vīna darītājs: ir Līgatnes vīns, Zilvera vīns Siguldā un Džona Brauna vīns Limbažu pusē. Ar receptēm nedalāmies, bet apmaināmies viedokļiem, un, jāsaka, veselīga kritika reizēm nāk par labu. Arī tie, kam interesē mājas vīns, ir kļuvuši zinošāki.

Savukārt izstādē esmu pirmo reizi, jo vīns tomēr ir produkts, ko katru dienu nelieto. Taču cilvēki nāk, skatās, degustē. Bet galvenais, kāpēc esmu šeit, ir iespēja satikt līdzīgi domājošos."

Māris Logins no Ķekavas tik lielā izstādē kā "Riga Food 2014" ir pirmo reizi, jo ar savu produktu ‒ "konfelādi" (paša izdomātu vārdu) ‒ tirgū ienācis tikai pirms diviem mēnešiem. Līdz tam vairāk braukājis pa gadatirgiem. Patiesībā konfelāde ir tā pati latviešu marmelāde, tikai bez citrusaugiem. Tieši vietējo ogu sulas klātbūtne produktā "Snigol" produkciju atšķir no pārējiem.

Savukārt Māris Malderis no Daugmales uz "Riga Food" atvedis smiltšērkšķu produkciju. Uz izstādi trīs gadu laikā, kopš nodarbojas ar šo biznesu, viņš atbraucis jau otro reizi: "Tas noteikti atmaksājas, jo šeit var sastapt gan domubiedrus, gan iespējamos sadarbības panterus, kas ļoti nepieciešami, lai uzņēmums varētu attīstīties."

Pēc Zemgales stendā nobaudītajiem Bauskas vīngliemežu konserviem īsti vietā būtu atgādināt par Ojāru Eglīti, kuram Siguldas pusē ir zemnieku saimniecība, bet uz izstādi viņš ir ieradies ar melnajiem ķiplokiem. "Šādus fermentētus ķiplokus, kas nedaudz atgādina marmelādi, jau sen pazīst Ķīnā un Japānā, un arī mēs izdomājām, kā no parastiem ķiplokiem mēneša laikā, tos turot speciālā kamerā, var iegūt delikatesi ‒ melnos ķiplokus. Protams, melnais ķiploks ir tikai daļa no mūsu biznesa, drīzāk jau hobijs," viņš stāsta.

Ojārs teic, ka izstādē ar savu neikdienišķo produktu ir pirmo reizi: "Interese ir. Restorānos daži šefpavāri to pazīst un izmanto. Bet tā tomēr ir delikatese zinātājiem. Lai iepazītos ar šo produktu, ir vajadzīga piedalīšanās izstādēs."