19.06.2014 12:27

Dūklavs aizstāv Mārupes gurķu kvalitāti

Autors  Nozare.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Dūklavs aizstāv Mārupes gurķu kvalitāti www.foto.delfi.lv

SIA "Mārupes siltumnīcas" audzētie gurķi ir kvalitatīvi un droši lietojami ikdienas uzturā, ko apliecina attiecīgi veiktās analīzes, līdz ar to nav pamata apgalvojumiem par šīs produkcijas pārsātināšanu ar nitrātiem.

To plašsaziņas līdzekļiem izplatītā paziņojumā norādījis zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS). Uzņēmums iepriekš vērsies Zemkopības ministrijā ar ziņu, ka atsevišķos plašsaziņas līdzekļos izplatīta informācija, ka "Mārupes siltumnīcās" ražotā produkcija esot nekvalitatīva, jo gurķos konstatēts augsts nitrātu saturs. Tālab šī nepatiesā informācija negatīvi ietekmējot saimniecībā audzētās produkcijas noietu.

Zemkopības ministrs pēc ziņas saņemšanas uzdeva Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD) veikt ārkārtas pārbaudes "Mārupes siltumnīcu" ražotajiem gurķiem. PVD inspektori ārkārtas pārbaudes laikā paraugus analīzēm noņēma uz vietas dārzniecībā. To veica valsts zinātniskā institūta "Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "Bior" eksperti.

"Saskaņā ar veikto analīžu rezultātiem "Mārupe siltumnīcu" audzētajos gurķos nitrātu daudzums ir minimāls. Gurķiem veiktās analīzes vēlreiz apliecina, ka "Mārupes siltumnīcas" ražo un patērētājiem piedāvā drošu un kvalitatīvu pārtiku," pēc tā norādīja J. Dūklavs.

Proti, "Mārupes siltumnīcu" gurķos nitrāti konstatēti līdz 36 miligramiem vienā kilogramā, savukārt Latvijā nopērkamajos citās ES valstīs ražotajos gurķos nitrātu daudzums saskaņā ar "Bior" veikto analīžu rezultātiem ir no 116 līdz 421 miligramam vienā kilogramā.

Kā ziņots, SIA "Mārupes siltumnīcas" apgrozījums 2012. gadā bija 7,92 miljoni eiro, bet peļņa – 3 639 290 eiro. Gadu iepriekš apgrozījums bija 3,96 miljoni eiro, bet zaudējumi – 430 118 eiro.

Uzņēmums ietilpst lauksaimniecības produktu ražotāja SIA "Sabiedrība "Mārupe"" sastāvā, kurā ir arī meitasuzņēmumi SIA "Mārupes lauksaimnieks", SIA "Mārupes serviss" un SIA "Mārupes zvērsaimniecība".