20.03.2014 19:40

Latvijā ienākusi unikāla matu pārstādīšanas metode, ko apguvušas trīs speciālistes no Pierīgas

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(2 balsojumi)
Matu sīpoliņa pārstādīšana notiek ar ļoti smalku un asu instrumentu. Ķirurģe Ilze Runce strādā, skatoties mikroskopā. Matu sīpoliņa pārstādīšana notiek ar ļoti smalku un asu instrumentu. Ķirurģe Ilze Runce strādā, skatoties mikroskopā. Krišjānis Grantiņš

Šogad darbu Rīgā sāka ķirurģiskā klīnika "Rubenhair Baltika", kas piedāvā Baltijas valstīs unikālu pakalpojumu – matu transplantāciju, izmantojot pasaulē atzīto tā saukto bezrētas matu pārstādīšanas tehnoloģiju.

Trīs mediķes no Pierīgas apgūst unikālu praksi
Latvijā matu pārstādīšana līdz šim netika veikta, tāpēc darbam klīnikā tika meklēti mediķi, kas gribētu apgūt šo pasaulē populāro matu pārstādīšanas procedūru. Konkursu izturēja trīs mediķes no klīnikas "Linezers" ķirurģijas nodaļas: ķirurģe Ilze Runce, kura dzīvo Babītē, un divas ķirurģijas medmāsas – Solvita Bitere no Muceniekiem un Juta Koršakova no Silakroga.

Vairākus mēnešus viņas pavadīja "Rubenhair" klīnikā Almati (savulaik Alma-Ata) Kazahstānā, kur ķirurga Rubena A. Bogina vadībā apguva FUE (follicular unit extraction) jeb bezrētas matu pārstādīšanas tehnoloģiju. Pēc jauno speciālistu atgriešanās Latvijā šā gada sākumā tika atvēra klīnika "Rubenhair Baltika" Rīgā, Baznīcas ielā 24. "Rubenhair" klīnikas ir arī ASV, Ukrainā, Kazahstānā.

Kas ir matu pārstādīšana
"Procedūras būtība ir cilvēka paša matu izņemšana no zonas, kur tie biezi saauguši, un to pārstādīšana vietā, kur matu trūkst. Parasti matus izņem no pakauša aizmugurējās daļas, kur tie ir vienmēr, un pa vienam pārliek, piemēram, galvvidū, kur ir izveidojusies plikpaurība," paskaidro ķirurģe, matu transplantācijas speciāliste Ilze Runce.

Mats sastāv no mata pavediena un sīpoliņa. Matam izkrītot, sīpoliņš paliek, mazliet atpūšas un ataudzē jaunu matu. Ja mata sīpoliņš atmirst, jauns mats neataug, līdz ar to mati kļūst retāki, pakāpeniski atkāpjas no pieres vai galvvidus, un veidojas plikpaurība. Šī problēma parasti aktuālāka vīriešiem, kam matu sīpoliņi galvas virspusē ir jutīgāki pret hormonālām izmaiņām dažādu dzīves situāciju un stresa dēļ. To ietekmē arī gēni jeb iedzimtība – ja vectēvam bijusi plikpaurība, tā var būt arī dēlam un mazdēlam.

Matu pārstādīšana šo problēmu atrisina. Mati ar visiem sīpoliņiem tiek izcelti no pakauša aizmugures daļas, kur tie ir izturīgāki pret hormonālām izmaiņām, un tiek ielikti tajās zonās, kur matu sīpoliņi ir atmiruši. Šī procedūra notiek ar vietējo anestēziju.

Kā notiek matu transplantācija
"Vietiņas, no kurām matus paredzēts izņemt, tiek noskūtas līdz ādai. Tā kā mata sīpoliņš atrodas ādā 1–2 mm dziļumā, pie tā paliek matiņš 1–1,5 mm garumā," paskaidro ķirurģe. "Pēc tam, skatoties mikroskopā, es ar ļoti smalku, asu instrumentu ap katru mata sīpoliņu veidoju iegriezumu. Cik matus vajag pārstādīt, tik iegriezumus ap matu sīpoliņiem veidoju."

Pēc tam zonās, kur tos paredzēts pārstādīt, ādā veido mikroskopiskus iegriezumus, kur matu sīpoliņus ielikt. Rētiņas tiek sataisītas tikpat bieži, kā cilvēkam aug mati, tādā veidā panākot dabīgi biezu matu efektu.

Kad tas paveikts, medmāsiņas, katra no sava sāna, ar ļoti smalku pinceti satver pārstādīšanai sagatavotā mata galiņu, izvelk to ar visu sīpoliņu un tūdaļ ieliek jaunajā vietā. Tas notiek ļoti ātri, lai mata sīpoliņš pēc iespējas īsāku laiku ir bez barības vielām. Jaunajā vietā ap pārstādīto mata sīpoliņu izveidojas neliels receklītis, kas matiņu notur vietā. Tā kā āda ir apasiņota, pie mata sīpoliņa pieaug asinsvadiņi, kas tam piegādā barības vielas. Mata sīpoliņš iedzīvojas, un mats sāk savu dzīvi jaunajā vietā.

"Pirms veicu iegriezumus, nomēru mata sīpoliņu, lai iegriezums būtu precīzi tā lielumā. Ja iegriezums būs par mazu, mata sīpoliņam tajā būs par šauru, bet, ja iegriezums būs par lielu, sīpoliņš no tā var izkrist," turpina skaidrot speciāliste. "Matu sīpoliņu pārstādīšana ir ļoti precīzs, laikietilpīgs darbs, kas prasa lielu pacietību. Procedūras ilgums atkarīgs no matu daudzuma, ko vajag pārstādīt: 1000–1500 matu sīpoliņu var pārstādīt vienā dienā, bet, ja vajag vairāk, šim darbam jāvelta vairākas dienas.

Klients procedūras laikā var skatīties televizoru, datoru, lasīt grāmatu. Kad ir nepieciešamība, mēs taisām pauzi, piedāvājam kafiju, pusdienas. Šīs mikroķirurģiskās procedūras laikā sterilitāte ir kā operāciju zālē, bet atmosfēra – kā mājās, lai cilvēkam būtu ērti. Procedūra ir pietiekami diskrēta, tāpēc telpas, kurās tā notiek, esam iekārtojuši klīnikas otrajā stāvā. Neviens neredzēs un neuzzinās, ka cilvēkam ir pārstādīti mati, ja viņš pats par to nepastāstīs. Pēc procedūras klients var doties mājās kājām vai vadīt auto."

Pārstādīto matu kopšana
"Tā kā tiek pārstādīti cilvēka paša matu sīpoliņi, organisms tos neatgrūž un tie visi ieaug. Vienīgi kāda nedēļa ir vajadzīga, lai tie iedzīvotos un nostiprinātos jaunajā vietā," turpina daktere Ilze Runce. "Šajā laikā cilvēkam ir jāuzmanās, lai matu sīpoliņi neizraujas ārā. Paši tie neizkritīs, bet pakasot gan tos var izraut. Arī ar ķemmi pārstādīto matu zonas pirmās dienas aizskart nedrīkst."

Lai pārstādīto matu sīpoliņi neizžūtu, divas dienas tie jāapsmidzina ar speciālu šķidrumu, ko klientiem dod līdzi no klīnikas. Matus var sākt mazgāt ceturtajā dienā pēc procedūras ar šampūnu, ko arī dod līdzi. Nekādu citu ierobežojumu ne darba, ne sabiedriskās aktivitātēs nav, vienīgi nedrīkst spēlēt futbolu un nodarboties ar citiem sporta veidiem, kur var sasist galvu, piekodina eksperte.

"Tad, kad rētiņas būs sadzijušas, mata sīpolu ne ar ko ārā nedabūs. Arī vietas, no kurām matu sīpoliņi izņemti, faktiski redzēt nevar, jo rētiņas ir tik sīkas, turklāt tās piesedz blakus augošie mati. Pēc divām nedēļām cilvēks var iet pie friziera apgriezt matus, var sākt krāsot vai balināt tos. Pārstādītie mati ne ar ko neatšķirsies no pārējiem. Vienīgi paies pāris mēnešu, kamēr tie izaugs, un tad cilvēkam būs tādi mati kā pirms plikpaurības."

Situācijas, kad izmanto matu pārstādīšanu
"Matu pārstādīšanu izmanto pat vīrieši, kas ikdienā matus noskuj. Viņi atjauno sākotnējo matu līniju līdz pierei un pēc tam noskuj," stāsta medmāsa Solvita Bitere. "Stiprā dzimuma pārstāvji šo pakalpojumu izmanto, lai padarītu kuplāku arī bārdu, jo ir gadījumi, kad vietām uz vaigiem vai zoda ir laukumi, kur bārdas rugāji ir reti. Skaistumkopšanas nolūkos matu sīpoliņu pārstādīšanu izmanto arī sievietes, jo ar šo procedūru matus var padarīt biezākus."

Matu pārstādīšanu izmanto arī pēc traumas, piemēram, apdegumiem, ādas iekaisuma slimībām, pēc plastiskajām operācijām, kad zaudēti mati. Tāpat var koriģēt arī uzacu formu.

"Procedūru var veikt gan vienā piegājienā, gan dalīt pa daļām. Patlaban mūsu klīnika piedāvā procedūras par iepazīšanās cenām – 1 eiro par grafta (1–3 matu sīpoliņi) pārstādīšanu," sarunas noslēgumā teic ārste Ilze Runce.

"Pēc nedēļas pārstādītie mati jau ir iedzīvojušies jaunajā vietā, sāk augt un tos nevar atšķirt no pārējiem," saka ķirurģe, matu transplantācijas speciāliste Ilze Runce."Pēc nedēļas pārstādītie mati jau ir iedzīvojušies jaunajā vietā, sāk augt un tos nevar atšķirt no pārējiem," saka ķirurģe, matu transplantācijas speciāliste Ilze Runce.

 

"Matu pārstādīšanu izmanto arī pēc traumas, piemēram, apdegumiem, ādas iekaisuma slimībām, pēc plastiskajām operācijām, kad zaudēti mati," norāda ķirurģijas medmāsa Solvita Bitere."Matu pārstādīšanu izmanto arī pēc traumas, piemēram, apdegumiem, ādas iekaisuma slimībām, pēc plastiskajām operācijām, kad zaudēti mati," norāda ķirurģijas medmāsa Solvita Bitere.