23.03.2012 17:42

Pierīgas uzņēmēji pozitīvi vērtē dalību izstādēs

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pierīgas uzņēmēji pozitīvi vērtē dalību izstādēs www.bt1.lv

Divi Pierīgas uzņēmumu vadītāji, kuri pagājušās nedēļas nogalē piedalījušies Ķīpsalas izstāžu centrā rīkotajā 26. starptautiskā būvniecības izstādē «Māja I 2012», uzskata, ka šādi pasākumi uzņēmējdarbībā ir ļoti nozīmīgi.

Kā informē pasākuma organizatori, izstāde pulcēja 422 nozares uzņēmumus no desmit pasaules valstīm, un 376 no 422 šā gada izstādē «Māja I 2012» pārstāvētajiem pilnīgi vai daļēji bija Latvijas uzņēmumi, raksta izdevums «Latvijas Avīze».


Mārupes novada uzņēmuma «Skārda jumti» direktors un īpašnieks, sertificēts jumiķis ar 15 gadu pieredzi Juris Spārītis domā, ka uzņēmēju ieguvums šādos pasākumos nav mērāms tikai latos. Starp ieguvumiem ir iespēja tikties ar iespējamiem klientiem un uzzināt viņu vēlmes, tāpat aplūkot, ko jaunu ražo un piedāvā citi. «Ikdienā strādājot katram savā uzņēmumā, iegūt plašāku skatījumu par nozarē notiekošo dažkārt ir grūtāk nekā šādos lielos pasākumos,» spriež viņš.

Šādās izstādēs uzņēmējs piedalās jau trešo reizi. J. Spārītis teic, ka lielākā problēma esot nevis pasūtītāju, bet prasmīgu meistaru trūkums. Jumiķa darbs prasa lielu pacietību un precizitāti. Bet diemžēl arvien biežāk trūkst jaunu cilvēku, kuri gribētu apgūt šo arodu.

«Skārda jumti» celtniecībā strādā ilgāk nekā 10 gadus, klājot gan jaunus, gan remontējot vecus jumtus. Visbiežāk tiek izmantots skārds (cinkotais, titāncinka, krāsainais, kapara), jo šis materiāls ir vispiemērotākais Latvijas klimatam, ir vieglāk kopjams un pasūtītājam ekonomiski izdevīgs. Uzņēmumā izgatavo arī jumta uzklāšanai nepieciešamās nestandarta detaļas, kā arī visdažādākos jumta dekoratīvos elementus.

Tāpat vairākus gadus – nu jau desmit - izstādēs piedalās arī Ķekavas novada galdniecības uzņēmuma «Mežmaļi» direktors Andris Ābiķis, kurš stāsta - kaut arī jārēķinās ar reklāmas izdevumiem, šādi pasākumi uzņēmumam dod jaunus klientus.

A. Ābiķis atzīst, ka starp koka logu un durvju ražotājiem Latvijā ir liela konkurence. Daudzos mēģina konkurēt ar ražojumu cenu. Savukārt «Mežmaļos» uzsvaru liekot uz godprātīgu attieksmi pret klientiem, proti, pasūtījumu izpildes termiņu striktu ievērošanu un precīzu darbu. Par darba trūkumu «Mežmaļos» nevarot žēloties, pat krīzes laikā tā neesot mazāk. Uzņēmumam pasūtījumi esot divus mēnešus uz priekšu.

«Mežmaļi» ir kokapstrādes uzņēmums (oficiāli zemnieku saimniecība), kas dibināts 1996. gadā un pašlaik specializējies koka logu un durvju izgatavošanā. Ražošanā izmanto galvenokārt vietējās izcelsmes materiālus: priedi, bērzu, osi un ozolu. Apdares un komplektējošām sastāvdaļām izmanto Vācijā un Skandināvijā ražotus materiālus.

Izstāžu rīkotājsabiedrības «BT I» projektu grupas direktors Andris Pencis atzīst, ka no uzņēmumu puses tik liela atsaucība nekad agrāk vēl neesot piedzīvota. Piemēram, pērn izstādē pārstāvēto firmu bijis gandrīz par simtu mazāk – 347. Viņaprāt, pats patīkamākais esot tas, ka 376 no 422 šā gada izstādē pārstāvētajiem pilnīgi vai daļēji ir Latvijas uzņēmumi un ka pasākums nepārvēršas par ekonomiski attīstītāko valstu redzamāko zīmolu un preču parādi.