24.11.2013 20:35

Latvijā nodibināta Nacionālo uzņēmēju padome

Autors  Kristīne Jančevska
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Latvijā nodibināta Nacionālo uzņēmēju padome Krišjānis Grantiņš

Lai aizstāvētu vietējo uzņēmēju intereses, ir nodibināta Nacionālo uzņēmēju padome, kas plāno kļūt par valdības sociālo partneri un risināt vietējiem uzņēmējiem svarīgus jautājumus gan ministrijās, gan parlamentā.

Nacionālo uzņēmēju padome plāno strādāt plašā spektrā, nākt ar likumdošanas iniciatīvām, pasūtīt pētījumus, popularizēt nacionālā uzņēmēja tēlu sabiedrībā. Kā pirmos veicamos darbus jaundibinātā nevalstiskā organizācija izvirzījusi nodokļu jautājumus, kā arī izmaiņas publisko iepirkumu likumā, lai ar nodokļu regulējumu un valsts un pašvaldību pasūtījumiem veicinātu nacionālajiem uzņēmējiem labvēlīgu uzņēmējdarbības vidi.

Kā Nacionālo uzņēmēju padomes dibināšanas sapulcē uzsvēra padomes valdes loceklis Andris Magazeins, ir svarīgi, lai uzklausīti tiktu ne tikai ārvalstu investori, bet arī vietējie uzņēmēji, kuri ir tie, kas savas biznesa aktivitātes saista ar Latviju pretēji ārvalstu investoriem, kurus interesē pēc iespējas izdevīgāka uzņēmējdarbības vide. "Vietējais uzņēmējs šeit dzīvo un šeit arī izvērš savu biznesu, tādēļ jāmācās no citām valstīm, kas veiksmīgi aizstāv un aizsargā savus uzņēmējus," uzskata padomes valdes priekšsēdētājs.

Uzņēmējs Valdis Kalnozols, kurš arī piedalījās Nacionālo uzņēmēju padomes dibināšanā, uzskata, ka ir ļoti svarīgi biedroties un apvienoties, nevis katram darboties atsevišķi. Pēc viņa domām, šādas organizācijas izveide ļaus vietējiem uzņēmējiem padarīt savu balsi dzirdamāku un nozīmīgāku sarunās ar valsts pārvaldi: "Ja es runāju kā Valdis Kalnozols, tas ir viens svars, bet pavisam kas cits, ja pie galda sēžas organizācija, kas apvieno nacionālos uzņēmējus."

Nacionālo uzņēmēju padome izvirzījusi vairākus uzdevumus un darbības virzienus. Tā plāno aizstāvēt un veicināt uzņēmēju intereses valsts varas struktūrās, organizēt dialogu un tikšanos ar nozaru ministriem, Saeimas deputātiem un politisko partiju pārstāvjiem ar mērķi rosināt izmaiņas normatīvajos aktos. Paredzēts apvienot uzņēmējus un nozaru ekspertus, lai diskusiju rezultātā izstrādātu priekšlikumus un izvirzītu nacionālo uzņēmēju par prioritāti Latvijas uzņēmējdarbības vides attīstībā. Padome iecerējusi kļūt par kompetentu, uzņēmēju atzītu uzņēmēju interešu pārstāvi un sociālo partneri darbā ar valsts pārvaldi, izstrādājot un pilnveidojot Latvijas uzņēmējdarbības vides attīstības plānu.

Tāpat Nacionālo uzņēmēju padome gatavojas apzināt problēmjautājumus un šķēršļus attiecīgajās nozarēs, kas kavē vai ierobežo uzņēmējdarbību, to atrisināšanai un novēršanai izstrādāt priekšlikumu grozījumiem likumos. Aktīvi strādājot publiskajā telpā, padome plāno veicināt sabiedriskās domas un valsts pārvaldes attieksmes maiņu par labu nacionālo uzņēmēju interešu aizstāvībai.

Nacionālo uzņēmēju padome būs apolitiska un risinās dialogu ar visām politiskajām partijām.

Viens no biedrības dibinātājiem, uzņēmējs Gatis Sprūds, SIA "CDI" vadītājs uzskata, ka vietējiem uzņēmējiem jāsadarbojas, nevis tikai jākonkurē. "Mēs varam viens otram palīdzēt, un šī iespēja ir jāizmanto, lai varētu veiksmīgāk konkurēt ar globālo kapitālu," viņš ir pārliecināts.

Viens no sāpīgākajiem jautājumiem, pie kura risināšanas Nacionālo uzņēmēju padome ķersies nekavējoties, ir mikrouzņēmumu nodoklis, kura celšanu vietējie uzņēmēji uzskata par uzņēmējdarbības vides pasliktinošu faktoru, ņemot vērā, ka jau tagad mikrouzņēmuma nodoklis ir augstāks, nekā, piemēram, Lietuvā, kur tas ir 5 %, tādēļ nav pieļaujams, ka Latvijā to paaugstina no 9 līdz 15 %.

Jaundibinātā padome uzskata, ka vēl jāveic izmaiņas publisko iepirkumu likumā, lai iepirkumos svarīgākais kritērijs nebūtu cena, bet arī vietējo resursu un uzņēmēju izvēle. Tāpat Nacionālo uzņēmēju padome sagaida, ka tai pievienosies nacionāli domājošie uzņēmēji, kuriem ir svarīga Latvijas uzņēmējdarbības vides attīstība un vietējo uzņēmēju iespējas.

Iepriekš:
Feiferis: finanšu kooperācija ir nacionālā kapitāla pamats