12.03.2012 09:19

Biznesa inkubators – tirdzniecības centrā

Autors  Agnese Dzene, «Rīgas Apriņķa Avīze»
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jaunatklātajā veikalā tirgo Skandināvijas valstu dizaina traukus, svečturus, vāzes. «Pārsvarā roku darbs,» viņš piebilst. Jaunatklātajā veikalā tirgo Skandināvijas valstu dizaina traukus, svečturus, vāzes. «Pārsvarā roku darbs,» viņš piebilst. «Rīgas Apriņķa Avīzes» arhīvs

Kad Arkādijs saprata, ka Rīgā savu nišu tirgū neizdosies atrast, viņš sāka skatīties Pierīgas virzienā.

Izvērtējot tirgu un iespējas, visus «par» un «pret», jaunais uzņēmējs nolēma savu biznesu sākt Ķekavā, tirdzniecības centrā «Liiba».

Sacensība ar «Maxima» krūzi

Lai gan šobrīd «Liiba» rīko akciju, piedāvājot jaunajiem uzņēmējiem nomāt tirdzniecības vietas bez maksas, Arkādijs Rapoports neilgi pirms tam saprata, ka Ķekava ir piemērota vieta sava biznesa sākšanai. Veikals «Dizo» savas durvis vēra tikai pagājušonedēļ.

Jaunatklātajā veikalā Arkādijs tirgo Skandināvijas valstu dizaina traukus, svečturus, vāzes. «Pārsvarā roku darbs,» viņš piebilst. Veikala saimnieks atklāj, ka pirms tam darbojies interneta vidē, taču sapratis, ka kvalitatīvas lietas tur tirgot ir grūti.

«Cilvēki vēl jāizglīto – jāstāsta par to, kas ir kas un attiecīgi – kāpēc tādas cenas. Novēroju, ka cilvēki neredz atšķirību starp parastajiem traukiem, kas pieejami tirdzniecībā, piemēram, «Rimi» vai «Maxima» veikalos un roku darbu. Mūsu trauki ir no dārgā gala – viena krūzīte maksā no astoņiem līdz 12 latiem, un, ja cilvēks nesaredz atšķirību, mums ir grūti sacensties ar krūzi, kas «Maximā» maksā 79 santīmus. Esmu secinājis, ka Baltijas valstīs interneta kultūra nav attīstījusies. Cilvēks apskatās, izvēlas lētāko preci un gatavs!» novērojis A. Rapoports.

Izdevīgā Pierīga vilina

Sākotnēji Arkādijs izvērtējis arī savas iespējas darboties galvaspilsētā, taču sapratis, ka tur savu nišu neatradīs: «Rīgā pircējiem ir tik liela izvēle, ka jaunajiem uzņēmējiem savu zīmolu ir ļoti grūti popularizēt. Tur neatradu savu nišu un skatījos Pierīgas virzienā. Domāju arī par Siguldu, bet vispieņemamākā beigās izrādījās Ķekava. Arī no tirdzniecības centru puses tur izrādījās visizdevīgākie nosacījumi un apstākļi.»

Tik izdevīgus nosacījumus, kādus pašlaik piedāvā tirdzniecības centrā «Liiba», citur būtu grūti atrast – jaunajiem uzņēmējiem martā tiek dota iespēja pieteikt savu veikalu un gadu nemaksāt nomas un mārketinga maksu.

Pirmie atsaucas vietējie

Pašlaik divas no sākotnēji astoņām pieejamajām tirdzniecības vietām jau ir aizrunātas, atklāj tirdzniecības centra direktore Baiba Veide. Viens uzņēmējs plānojis tirgot materiālus rokdarbniecēm, kā arī gatavus rokdarbus, piemēram, adījumus vai rotas, savukārt otrs jaunais censonis «Liiba» ienāks ar apģērbu veikalu jauniešiem. Un abi – vietējie, ķekavnieki. Tomēr B. Veide apgalvo, ka interesi par biznesa sākšanu izrādījuši jaunie uzņēmēji arī no Liepājas, Rīgas un Jelgavas.

«Jau pirmajās marta dienās bija liela interese. Telefons zvana no rīta līdz vakaram, un katru dienu sanāk arī vismaz viena tikšanās. Interese ir, aktivitāte arī, jautājums tikai, kā tas viss realizēsies, jo viens ir bezmaksas īre, bet ir jau arī citi regulārie tēriņi, piemēram, algas darbiniekiem, nodokļi. Tāpat arī izdevumi veikala iekārtošanai. Nav jau tik vienkārši, kā liekas – noma nav jāmaksā, ejam iekšā,» stāsta B. Veide.

Uz dārza preču veikalu vēl gaida

Tirdzniecības centra direktore atklāj, ka marta pirmajās dienās interesi par iespēju sākt savu biznesu «Liiba» izrādījuši amatnieki, rokdarbnieki, velosipēdu un mopēdu, kā arī apģērbu tirgotāji. Bijuši arī nedaudzi dažādu pakalpojumu sniedzēji.

B. Veide stāsta, ka pašlaik tirdzniecības centrā vismazāk pārstāvēti ir parfimērijas, elektronikas, mājas un dārza preču un bērnu rotaļlietu veikali – šādu nozaru jaunie uzņēmēji esot īpaši gaidīti.

Viņa uzskata, ka gads ir pietiekami ilgs periods, lai jaunie uzņēmēji «ieskrietos»: «Gada laikā jau var saprast – ies vai neies. Saprotams, ka divi, trīs mēneši nav rādītājs, bet gada laikā jau rodas savi novērojumi – kas darbojas un kas ne.»