22.06.2013 16:33

Ražots Pierīgā: "Fiksais" Mores siers pieprasīts ne tikai Līgo svētkos

Autors  Raivis Bahšteins
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Zentai Bitei rokās viņas lolojums – zemenēm un papardēm rotāts pašas gatavots siera ritulis, radies no pašu saimniecības piena. "Mans siers ir ļoti sātīgs pats par sevi, bet cits sviestu uzziež pa virsu! Kāda nu kuram gaume," smej Zenta. Zentai Bitei rokās viņas lolojums – zemenēm un papardēm rotāts pašas gatavots siera ritulis, radies no pašu saimniecības piena. "Mans siers ir ļoti sātīgs pats par sevi, bet cits sviestu uzziež pa virsu! Kāda nu kuram gaume," smej Zenta. Raivis Bahšteins

Zentas Bites ātrā Jāņu siera garša spējusi tā iekārdināt cilvēkus, ka pa ķimeņu ritulim tiek pieprasīts arī Ziemassvētkos. Par ātro sieru sauc tādēļ, ka, apejot tradīcijas, siera recēšanu panāk ar citronskābi, nevis biezpienu.

Elementāri!

Mores pagastmājā valda patīkams vēsums, taču neba kondicionieris nodrošina no tveices krasi atšķirīgos apstākļus, bet senā nama biezie mūri. Pirmsjāņu dienās pagasta pārvaldes vadītājai ik gadu jāpagūst sasiet aptuveni 40 siera ritulīšu. Draugiem, radiem, paziņām, kolēģiem – viesim uz kārā zoba kārojas tieši Zentas sieru. Mēdz gadīties, ka, aizbraucot ciemos, tiek izbrāķēta līdzpaņemtā kūka: "Mēs cerējām, ka sieru atvedīsi!"

Lai izgatavotu 40 siera ritulīšus, nepieciešami 400 litri piena. Tā kā pieprasījums pēc siera ir ne tikai vasaras saulgriežu laikā, piena patēriņš gadā Zentas gatavotajam sieram ir ievērojams. Tā kā piens nāk no pašu saimniecības, par to bēda maza. Tomēr Z. Bites mērķis nav pievērsties mājražošanai – siera izgatavošana ir vien garšīgs un apkārtējo slavēts hobijs.

Zemnieku saimniecības "Dainas" 70 hektārus plašajos laukos ganās aptuveni 30 gotiņu un zeļ zāle ganībām un sienam. Vasarā govis dzīvo laukā gan dienā, gan naktī. Saimniecības rūpes ir vīra Andra rokās.

Zentas vienkāršā siera siešanas recepte mantota no senčiem, stāsta saimniece. Tomēr ne visiem izdodoties kā Zentai, lai arī detaļās izstāstīts, kā sieru gatavot. Uzkarsē pienu līdz 80, 90 grādiem. Kad jūt, ka drīz vārīsies, pieber ķimenes – mazāk, vairāk vai pavisam nemaz. Zenta saka, ka viņa ber "nedaudz". Tad pievieno citronskābi, kas pienu sarauj kunkulīšos. Nolej suliņas, iemaisa sāli, sien sieru marlītē uz paplātes un slogu virsū. Pēc divām stundām Jāņu brīnums ir apaļš un gatavs. Zenta saka: "Tas ir ļoti elementāri!"

Cits ar medu, cits ar sviestu

Siera baudīšanai robežu nav, teic Z. Bite. Kolēģis Aivars Jakobsons ir bitenieks un Zentas sieru labprāt noziež ar svaiga medus lāsi. Pašai siera meistarei šķiet, ka vislabāk sieru ēst gluži pliku. "Tas ir ļoti sātīgs pats par sevi, bet cits sviestu uzziež pa virsu! Kāda nu kuram gaume," smej Zenta.

Viņa velta kritiskus vārdus ķimeņu sieram, ko ražo industriāli. Lielie ražotāji pievieno krāsvielas, kādu piedevu, un beigās pēc īsta siera ne izskatās, ne garšo, turklāt pie zobiem līp. Kad tirgū pārdevējas aicina šādu sieru iegādāties, Zenta attrauc, ka gatavo sieru pati. "Dainās" produktu indikators ir no patversmes paņemtais sunītis Žiks. Ja sardele ir slikta, ar konservantiem pielādēta, pat virsū neskatās.

Pirms gada Zenta savu prasmi rādīt aicināta uz Līgo svinībām Turaidas muzejrezervātā. Latgales sievas gatavojušas tradicionāli – pievienojot biezpienu. Un plecu pie pleca Zenta – ar savu "fikso". Citreiz Zenta atklāti cilvēkiem saka – pērciet tradicionālo, bet visi pieprasa tieši Zentas sieto. Zenta Mores kultūras namā vadījusi arī siera gatavošanas meistarklases.

Sava Jāņa Bišu ģimenē nav, taču tuvākajā kaimiņu mājā ir Jānis, par kuru Bites nekad neaizmirst. Tas ir iemesls bērnības mājās atgriezties meitai Zanei, kura studē maģistrantūrā Banku augstskolā un strādā starptautiskā loģistikas izņēmumā, kā arī dēlam Gatim, kurš strādā uzņēmumā, kas nodarbojas ar Itālijā ražotu darbagaldu uzstādīšanu un apkalpošanu.

"Dainu" Līgo svētku galdā būs ne tikai siers, bet arī plātsmaizes, pīrāgi, neiztrūkstošās zemenes. Alu gan ģimene nebrūvē un arī nedzer. Taču ciemiņus cienā ar pašu gatavotu upeņu liķierīti.

"Dainu" pļavās ganās aptuveni 30 gotiņu."Dainu" pļavās ganās aptuveni 30 gotiņu.