17.08.2018 09:32

Fiskālās disciplīnas padome brīdina par pārāk strauju budžeta izdevumu pieaugumu

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Fiskālās disciplīnas padome brīdina par pārāk strauju budžeta izdevumu pieaugumu arhīvs

Fiskālās disciplīnas padome (FDP) brīdina par pārāk strauju budžeta izdevumu pieaugumu, piektdien intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" teica FDP priekšsēdētājs Jānis Platais.

Viņš uzsvēra, ka Latvijas ekonomikas attīstība un pieaugums šogad ir labākais kopš krīzes laikiem. Ekonomika aug strauji, ārējā vide ir ļoti labvēlīga.

Taču bažas rada straujais izdevumu pieaugums. "Mums jau ir aizrādījums no Eiropas Komisijas, ka Latvijas izdevumi aug par strauju, un arī FDP, vērtējot Stabilitātes programmu, brīdinājusi par izdevumu straujāku pieaugumu nekā paredz fiskālie nosacījumi," teica Platais.

FDP vadītājs uzsvēra, ka gan privātajā sektorā, gan publiskajā sektorā ir jādomā par produktivitātes palielināšanu. Privātajā sektorā produktivitāte ir īpaši svarīga, ja ir vēlme izvairīties no pārāk liela ārvalstu darbaspēka ieplūšanas nākotnē. Savukārt publiskajā sektorā algu pieaugumu var nodrošināt, samazinot strādājošo skaitu un palielinot produktivitāti.

Tāpat Platais uzsvēra, ka ir nepieciešams domāt par "drošības spilvenu" jeb rezervēm gan valsts budžetā, gan mājsaimniecībām, kas varētu būt nepieciešamas tad, ja ekonomika nākamos gados vairs neaugs tik strauji.

Fiskālās disciplīnas padome ir neatkarīga koleģiāla institūcija, kas izveidota ar mērķi nodrošināt fiskālās disciplīnas nosacījumu ievērošanas uzraudzību. Padome savu darbību uzsāka 2014.gada 1.janvārī.