25.06.2018 13:07

Aptauja: Sarūk iedzīvotāju interese par valsts budžeta sastādīšanas procesu

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Aptauja: Sarūk iedzīvotāju interese par valsts budžeta sastādīšanas procesu Saeimas administrācija

Par valsts budžeta sastādīšanu interesējas katrs piektais Latvijas iedzīvotājs, tomēr šai interesei ir tendence samazināties, secināts Fiskālās disciplīnas padomes (FDP) un pētījumu centra SKDS iedzīvotāju aptaujā. Kopš 2016.gada interese ik gadu samazinās - no 25% 2016.gadā līdz 19% 2018.gadā.

Aptaujā secināts, ka kā galveno informācijas avotu par budžetu biežāk norāda televīziju un interneta portālus, kā arī augusi valsts iestāžu interneta mājaslapu kā informācijas avotu izmantošana.

Tajā pašā laikā FDP norādīja, ka budžeta tēma televīzijā tiek skatīta ar katru gadu mazāk, taču ar katru gadu aug interneta portālu popularitāte. Arī Saeimas un ministriju mājaslapas ir iekarojušas savu lasītāju šajā pragmatiskajā tēmā, un ar katru gadu iedzīvotāji arvien biežāk izmanto tieši šos avotus.

Arī valsts pārvaldes informācijas caurredzamība pakāpeniski tiek novērtēta arvien labāk. Pavisam nedaudz pieaudzis novērtējums tam, ka informācija par budžetu ir pietiekama. Informācijas pieejamības reitings desmit punktu skalā 2018. gadā ir sasniedzis 4,64 punktus. 2016. gadā tie bija 4,39 punkti.

Tajā pašā laikā valdības darbs ar budžeta ieņēmumiem un izdevumiem aptaujāto vērtējumā saņem četrus no desmit punktiem.

FDP norādīja, ka saglabājas to trīs nozaru saraksts, kuras budžetam kritiskos brīžos iedzīvotāji varētu pieļaut samazinājumu, kā arī nemainīgs ir to nozaru saraksts, kur budžeta samazinājums nebūtu atbalstāms. Iedzīvotājs neļautu mazināt izdevumus veselības aprūpē, sociālajās garantijās un izglītībā un zinātnē, taču visātrāk drīkst samazināt izdevumus, kas saistīti ar algām valsts pārvaldē, atbalstu mākslai un kultūrai, kā arī valsts aizsardzībai un iekšējai drošībai.

Tāpat aptaujā secināts, ka 87% no aptaujāto budžeta līdzsvara nodrošināšanai iesaka strādāt ar izdevumiem, nevis palielināt nodokļus.