05.09.2012 13:34

Pierīgai mobilitātes pabalsti nebūs aktuāli

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Lai gan par Labklājības ministrijas (LM) iecerētajiem mobilitātes pabalstiem bezdarbniekiem pagaidām ir vairāk jautājumu nekā atbilžu, jau tagad ir skaidrs, ka Pierīgā tie neko nemainīs.

Diskutējot par tā sauktā mobilitātes pabalsta plusiem un mīnusiem, LM Darba tirgus politikas departamenta direktors Imants Lipskis 5. septembra Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" uzsvēra, ka Pierīgas reģionam šis pabalsts nebūs aktuāls, jo novados ap galvaspilsētu bezdarba problēmas nav tik aktuālas un samaksa par darbu ir lielāka nekā no Rīgas attālākajos reģionos, piemēram, Latgalē, tāpēc tas nemotivēs cilvēkus pārvākties.

Raidījumā izskanēja viedoklis, ka pārcelšanās pabalsts tiem, kuri vēlēsies iekārtoties darbā Rīgā, nebūs izdevīgs, jo iedzīvošanās galvaspilsētā ir pārāk dārga, lai šis mobilitātes pabalsts motivētu pārcelties un tā atmaksātos. Daudz izdevīgāk cilvēkiem no laukiem būs doties strādāt uz citām Latvijas vietām un republikas pilsētām.

Savukārt Pašvaldību savienības padomniece sociālajos un veselības jautājumos Silvija Šimfa norādīja, ka šī pabalsta galvenais mērķis ir noturēt cilvēkus Latvijā, lai viņiem nav darba meklējumos jādodas uz ārvalstīm, un tādēļ tas ir vērtējams pozitīvi. 

Labklājības ministrijas iecerētos mobilitātes pabalstus plānots maksāt bezdarbniekiem, kuri no ekonomiski neaktīvas zonas ir gatavi pārcelties tuvāk darbavietām. Ierēdņi lēš, ka 2013. gadā tos varētu saņemt 300 cilvēku. Pagaidām gan vēl nav skaidrs, cik lielu atbalstu varētu saņemt viens bezdarbnieks.