03.05.2018 09:20

FDP: Nodokļu reforma nav risinājusi jautājumu par ienākumu palielināšanu budžetā

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FDP: Nodokļu reforma nav risinājusi jautājumu par ienākumu palielināšanu budžetā arhīvs

Latvijā īstenotā nodokļu reforma nav risinājusi jautājumu par nodokļu ieņēmumu palielināšanu budžetā, tādēļ ir jārēķinās, ka nākotnē pie tā būs jāatgriežas, intervijā aģentūrai LETA sacīja Fiskālās disciplīnas padomes (FDP) priekšsēdētājs Jānis Platais.

"Nodokļu reforma tika īstenota ar mērķi sakārtot daudzas lietas nodokļu iekasēšanas sfērā. Mēs šos pozitīvos guvumus negribam noliegt - ne ekonomikai kopumā, ne tās strukturālajai pārkārtošanai uz priekšu. Mūsu vienīgā kritika ir saistīta ar to, ka nodokļu reforma tika sagatavota, neskatoties uz valsts ilglaicīgajām finanšu vajadzībām, uz to, kādai ir jābūt nodokļu sistēmai tālāk uz priekšu," sacīja Platais.

Viņš atgādināja, ka Latvija jau līdz šim nodokļos ir iekasējusi salīdzinoši mazu summu pret ekonomikas izmēru. "Turklāt te runa nemaz nav par salīdzinājumu ar vecās Eiropas valstīm, uz kuru pārticības līmeni mēs tiecamies. Nākotnē situācija saglabāsies līdzīga. Tas nozīmē, ka, neraugoties uz sociālajām vajadzībām, Latvijas valdības rīcībā arī turpmāk pietiekami lielu finanšu resursu nebūs. Šajās jomās mums ir risks no Eiropas atpalikt," brīdināja FDP vadītājs.

Viņš arī norādīja, ka ierobežotas ir iespējas visu laiku palielināt nodokļu ienākumus uz ēnu ekonomikas apkarošanas rēķina, lai gan līdz šim paveiktais ir jāvērtē atzinīgi.

"Pētnieki norāda, ka ar katru gadu Latvijā ēnu ekonomikas īpatsvars ir krities par aptuveni vienu procentpunktu. Mani satrauc tas, ka mēs varam pierast pie tā, ka ēnu ekonomikas apkarošana mums valsts budžetā katru gadu dod samērā labu rezultātu. Taču kādā brīdī mēs varam atdurties pret sienu, jo tālākie soļi jau būs panākami ļoti grūti un dārgi," sacīja Platais.

Viņš atgādināja, ka valdība savā deklarācijā kā mērķi ir nospraudusi nodokļu ieņēmumus kāpināt vismaz līdz 33% no iekšzemes kopprodukta, un uz šo mērķi vajadzētu virzīties jau drīzumā.