27.02.2018 14:06

Paplašina to ģimeņu loku, kuras ir tiesīgas saņemt ES pārtikas un materiālās palīdzības atbalstu

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Paplašina to ģimeņu loku, kuras ir tiesīgas saņemt ES pārtikas un materiālās palīdzības atbalstu www.redcross.lv

Turpmāk ne tikai trūcīgām un krīzes situācijā nonākušām ģimenēm, bet arī maznodrošinātām ģimenēm ar ienākumiem līdz 188 eiro būs pieejami Eiropas Savienības atbalstītie pārtikas, higiēnas, saimniecības preču un mācību piederumu komplekti, otrdien lēma valdība.

Kā norāda Labklājības ministrijā (LM), grozījumi noteikumos par darbības programmas "Pārtikas un pamata materiālās palīdzības sniegšana vistrūcīgākajām personām 2014.–2020. gada plānošanas periodā" īstenošanu ļaus atbalstīt lielāku skaitu ģimeņu ar zemiem ienākumiem.

Tāpat kā līdz šim, pamats Eiropas Atbalsta fonda vistrūcīgākajām personām atbalsta saņemšanai būs pašvaldības sociālā dienesta izsniegta rakstiska izziņa. No šī gada 1. aprīļa maznodrošinātas personas vai ģimenes, kuru vidējie ienākumi mēnesī nepārsniedz 188 eiro, turpmāk saņems izziņas ar atzīmi, ka tās atbilst fonda atbalsta saņemšanas nosacījumiem.

Vienlaikus pašvaldībās, kurās maznodrošinātas personas vai ģimenes ienākumu līmenis noteikts mazāks par 188 eiro, kas ir aptuveni 18% no visām pašvaldībām, fonda atbalstu varēs saņemt visas maznodrošinātās personas vai ģimenes.

Tāpat ar grozījumiem vienkāršoti fonda atbalsta komplektu izsniegšanas nosacījumi, svītrojot komplektu saņemšanas biežuma ierobežojumu. Paredzēts, ka turpmāk persona vai ģimene attiecīgās sociālā dienesta izsniegtās izziņas derīguma termiņa laikā varēs saņemt atsevišķus komplektus vai visu pārtikas, higiēnas un saimniecības preču komplektu skaitu uzreiz, nevis vienu komplektu kalendārā mēneša laikā, kā tas bija noteikts iepriekš.

Vienlaikus noteikumos iekļauti ražošanas un kvalitātes kritēriji iebiezinātam pienam ar cukuru un rafinētai rapšu eļļai, ar kuriem iespējams dažādot un papildināt fonda pārtikas palīdzības komplektu nākamajā gadā.

Pērn fonda līdzfinansēto pārtikas, higiēnas, saimniecības preču un mācību piederumu atbalstu guva 60 500 vistrūcīgāko cilvēku, saņemot kopumā 322 000 pārtikas paku un 307 000 gatavo maltīšu zupas virtuvēs. Papildus ģimenes ar bērniem saņēmušas 49 000 higiēnas un saimniecības preču paku, 6000 paku ar pārtikas precēm maziem bērniem, 4000 paku ar higiēnas precēm maziem bērniem, kā arī 12 000 mācību piederumu paku.

Kā informē LM, patlaban 29 partnerorganizācijas visā Latvijā nodrošina fonda atbalsta paku izdali 475 vietās un izsniedz gatavas maltītes 16 zupas virtuvēs. Komplektu piegādi partnerorganizācijām nodrošina AS "Dobeles dzirnavnieks", SIA "Lat Eko Food", SIA "Hermess" un SIA "Sanitex".