31.08.2017 13:22

Plāno uzlabot veselības aprūpes pieejamību onkoloģijas pacientiem

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Plāno uzlabot veselības aprūpes pieejamību onkoloģijas pacientiem pixabay.com

Lai padarītu pieejamāku veselības aprūpi onkoloģijas pacientiem, 31. augustā Valsts sekretāru sanāksmē izskatīti un tālākai apstiprināšanai virzīti Veselības ministrijas izstrādātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos, kas nosaka veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtību.

MK noteikumu* grozījumu projekts izstrādāts ar mērķi, lai uzlabotu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību onkoloģijas pacientiem, paplašinot "zaļo koridoru".

Jau ziņots, ka pacientus, kuriem ir medicīniski pamatotas aizdomas par ļaundabīgu audzēju, savlaicīgākas izmeklēšanas un ārstēšanas uzsākšanai ģimenes ārsti var nosūtīt nepieciešamo izmeklējumu veikšanai un šie izmeklējumi attiecīgai ārstniecības iestādei tiks apmaksāti pēc fakta. Tādējādi pacientam iespējams saņemt nepieciešamos izmeklējumus 10 darbadienu laikā no vēršanās ārstniecības iestādē, informē VM Komunikācijas nodaļas preses sekretāre Undīne Šulca.

Paplašinot "zaļo koridoru" plānots, ka tiks palielināts onkoloģisko diagnožu skaits, uz kuru tiks attiecināta šī kārtība (vairogdziedzera vēzis, melanoma, aknas/žultspūšļa vēzis u.c.).

Tāpat grozījumi paredz, ka ārstniecības iestāžu pienākums turpmāk būs pēc mamogrāfijas izmeklējumu veikšanas sazināties ar pacientiem aizdomu gadījumā par viņa saslimšanu ar onkoloģisku slimību, lai pacientam bez kavēšanās nodrošinātu turpmākus izmeklējumus vai uzsāktu ārstēšanu.

Grozījumu projektā veikti arī precizējumi valsts apmaksāto veselības pakalpojumu apmaksas kārtībā, vēsta U. Šulca.

*Ministru kabineta 2013. gada 17. decembra noteikumi Nr. 1529 "Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība".