13.06.2017 14:18

Saeimas komisija konceptuāli atbalsta ieceri par lielāku pensiju indeksāciju cilvēkiem ar ilgu darba stāžu

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Saeimas komisija konceptuāli atbalsta ieceri par lielāku pensiju indeksāciju cilvēkiem ar ilgu darba stāžu pixabay.com

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija otrdien konceptuāli atbalstīja likumprojektu par lielāku pensiju indeksāciju cilvēkiem ar ilgu darba stāžu. Vienlaikus deputāti lēma pieprasīt Finanšu ministrijas atzinumu.

Lai arī komisijā vairākums ieceri atbalsta, par likumprojekta virzību deputāti šonedēļ vēl diskutēs pēc koalīcijas vienošanās par nodokļu reformu un veselības aprūpes finansējumu.

Grozījumi likumā par valsts pensijām paredz sniegt lielāku atbalstu vecuma pensiju saņēmējiem, kuriem ir liels apdrošināšanas stāžs. Pašlaik likumā noteikts – pensiju vai tās daļas apmēru, kas nepārsniedz 50% no iepriekšējā kalendāra gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī, pārskata reizi gadā 1. oktobrī, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu un 50% no apdrošināšanas iemaksu algu summas reālā pieauguma procentiem.

Deputātu konceptuāli atbalstītais likumprojekts paredz noteikt, ka pensionāriem ar darba stāžu no 30 līdz 39 gadiem, veicot indeksāciju, piemēro nevis 50%, bet 60% no apdrošināšanas iemaksu algu summas reālā pieauguma procentiem. Savukārt cilvēkiem ar stāžu no 40 gadiem – 70%.

Lai vairāk atbalstītu personas, kuru pensijas apmērs nav atkarīgs no veiktajām sociālajām iemaksām un kuras sasniegušas ievērojamu vecumu, likumā iecerēts noteikt, ka no nākamā gada 1. jūlija piemaksas apmērs par vienu apdrošināšanas stāža gadu būs 1,5 eiro tiem cilvēkiem, kuriem vecuma pensija piešķirta līdz 1995. gada beigām. Tas attieksies arī uz personām, kurām invaliditātes pensija piešķirta un vecuma pensijai nepieciešamais vecums sasniegts līdz 1995. gada beigām.

Komisijas vadītāja Aija Barča (ZZS) mudināja sagaidīt sarunas rezultātu ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS), kā arī vienošanos par izmaiņām nodokļu jomā un veselības aprūpes finansējuma risinājumu, nobalsot par šo likumprojektu ceturtdien un tad to virzīt izskatīšanai parlamenta sēdē.

Tomēr opozīcijas deputāts Andrejs Klementjevs (S) aicināja likumprojektu virzīt jau šodien, lai ar to nevilcinātos. Viņš arī piebilda, ka šis jautājums tiek apspriests jau no marta.

Rezultātā deputāti vienojās par konceptuālu atbalstu iecerei, bet balsojums par virzīšanu izskatīšanai parlamenta sēdē paredzēts vēlāk.