20.12.2016 14:28

Atsakās no ieceres par minimālo sociālo iemaksu ieviešanu nākamgad

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Atsakās no ieceres par minimālo sociālo iemaksu ieviešanu nākamgad Saeimas kanceleja

Saeima otrdien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu", paredzot atteikties no ieceres par minimālo sociālo iemaksu ieviešanu 2017. gadā. Šo ieceri atbalstīja 87 deputāti, pret nebija neviens, bet deputāte Solvita Āboltiņa (V) balsojumā nepiedalījās.

Šajā jautājumā deputāti iesaistījās debatēs, tajā skaitā veltot viens otram dažādas replikas.

Debatēs par vienu no iesniegtajiem priekšlikumiem Saeimas deputāts Jānis Upenieks (V) norādīja, ka uz iedzīvotāju sociālo neaizsargātību uzmanību vērsis arī tiesībsargs. "Mēs nedrīkstam paplašināt jau tā lielo cilvēku loku, kuri ir pakļauti nabadzības un sociālās atstumtības riskam. Teikšu godīgi: man ir apnicis skatīties, kā slimi bērni tiek vesti uz bērnudārzu, man ir apnicis skatīties, ka slimi cilvēki iet uz darbu ar 39 un 40 grādu temperatūru," debatēs pauda deputāts.

Viņš norādīja, ka viena no deputātēm kādu laiku bija slimnīcā, bet drīz atgriezīsies Saeimā, tāpat pagājušajā nedēļā viens kolēģis ar aizdomām par insultu tika nogādāts slimnīcā. "Kā jūs domājat, vai tas būtu godīgi, ja mēs viņus atstātu pilnībā bez iztikas līdzekļiem? Vai tomēr tas ir labi, ka viņiem ir iespēja, ir drošības spilvens, uz kura nokrist, atgūties un atgriezties darbā? Un vai nebūtu tikai godīgi, ja šāda iespēja būtu pilnīgi visiem cilvēkiem? Es vienkārši vēlos, lai visi cilvēki ir sociāli nodrošināti," norādīja deputāts.

Savukārt parlamentārietis Andrejs Klementjevs (S) pēc Upenieka uzstāšanās vaicāja, kur "Vienotība" bija, kad Sociālo un darba lietu komisijā gandrīz visu sabiedrisko organizāciju pārstāvji, kuri rūpējas par invalīdiem un trūcīgajiem, norādījuši, ka, "Vienotības" priekšlikumam stājoties spēkā, tiks sagrauta visa sistēma. Šo organizāciju pārstāvji norādījuši, ka viņi nevar strādāt ar obligāto minimālo sociālo iemaksu, jo tādā gadījumā viņiem vajag atlaist pusi no darbiniekiem, skaidroja deputāts.

Savukārt deputāte Ilze Viņķele (V) norādīja, ka piekrīt kolēģes Solvitas Āboltiņas (V) iepriekš teiktajam un atvainojas par to, ka pašreizējā situācija nodokļu politikā ir visu mūsu kopīgs brāķis. "Brāķis ar lielo burtu," uzsvēra deputāte. Iespējams, reaģējot uz kādu izteicienu no zālē esošajiem deputātiem, parlamentāriete piebilda, ka arī deputātei Ingai Bitei (LRA) ir bijušas visas iespējas savu redzējumu transformēt likumprojektā.

Bites pārstāvētās Latvijas Reģionu apvienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars gan aicināja Viņķeli neteikt, ka atbildīgi par sastrādāto "putru" ir visi. "Kāpēc viņai tā patīk privatizēt panākumus un sadalīt visu to putru, kas ievārīta visiem te mums uz galviņām. Lai viņa pati tagad to putru ņem un strebj kā koalīcija, nevis saka, ka opozīcija ir atbildīga par to putru, ko savārījusi ir koalīcija," akcentēja politiķis.

Vienlaikus deputāti atbalstīja ierosinājumu uzdot valdībai līdz 1. maijam izstrādāt un iesniegt Saeimā grozījumus likumos, kas nosaka sociālās apdrošināšanas pakalpojuma apmērus sociāli apdrošinātām personām ar zemu obligāto iemaksu objektu.

Frakcijas "Vienotība" ierosinājumi šim likumprojektam, kas paredzēja pārcelt uz vēlāku laiku ieceri par minimālajām sociālajām iemaksām, nevis izslēgt to no likuma, netika atbalstīti.

Atsakoties no šīs ieceres, Saeima šodien lēma palielināt mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) likmi. Saeimas pieņemtie grozījumi MUN likumā nosaka, ka turpmāk MUN likme būs 15%, tomēr uzņēmumiem ar apgrozījumu līdz 7000 eiro gadā tiks piemērota 12% MUN likme. Šāds izņēmums darbosies tikai 2017. gadā.

Paredzēts, ka no 2017. gada 70,4% no MUN ieņēmumiem tiks novirzīti valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu kontā.

Vēl vakar koalīcijai neizdevās panākt vienošanos par šādām nodokļu politikas izmaiņām, tomēr šodien šos priekšlikumus atbalstīja arī "Vienotība".