11.07.2012 11:35

I. Parādnieks: māmiņu algas jāmaksā līdz pusotra gada vecumam

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Tā saucamās māmiņu algas būtu jāmaksā ilgāk – nevis gadu, bet par bērna audzināšanu līdz pusotra gada vecumam, uzskata Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas vadītājs Imants Parādnieks ("Nacionālā apvienība").

Parādnieks uzskata, ka Saeimas deputātiem ir jāsniedz arī sava vīzija par māmiņu algām. Viņš atsaucās uz labklājības ministres pieļauto, ka krīzes laikā noteiktos griestus māmiņu algām varētu atcelt agrāk, un norādīja, ka, viņaprāt, par to vajadzētu plašāku diskusiju.

"Manuprāt, diskusijai ir jābūt plašākai. Ir nepieciešams māmiņu algu pagarināt līdz pusotram gadam – līdz laikam, kad māmiņa var sūtīt bērnu bērnudārzā," viņš uzsvēra.

Labklājības ministre Ilze Viņķele iepriekš pieļāva, ka tā saucamo māmiņu algu griestus, kurus noteica ekonomikas krīzes laikā un kuri ir spēkā līdz 2014. gadam, varētu atcelt ātrāk, nekā noteikts likumā.

"Māmiņu algas jeb vecāku pabalsta izmaksu ierobežojumi krīzes dēļ ir iecerēti līdz 2014. gadam. Vērtējot, kā patlaban pildās sociālais budžets, esmu piesardzīgi optimistiska. Pavērosim pusgada budžeta rādītājus, iespējams, varēsim lemt, ka izmaksu griestu atcelšana varētu notikt agrāk, nekā nosaka likums, – nevis 2014., bet 2013. gadā," sacīja I. Viņķele.

Vecāku pabalsta lielumu aprēķina pēc samaksātajiem nodokļiem. Griesti ir 350 latu plus 50 % no aprēķinātās summas, kas pārsniedz šo summu. Vecāku pabalstu piešķir tikai tiem vecākiem, kuri atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā un nestrādā.

Jau vēstīts, ka 10. jūlijā ar mērķi uzlabot demogrāfisko situāciju un veicināt nodokļu nomaksu, kā arī atjaunot uzticēšanos valsts sociālās apdrošināšanas sistēmai Ministru kabineta sēdē pieņemts lēmums no nākamā gada 1. janvāra samazināt ierobežojumus vecāku pabalsta, maternitātes pabalsta un paternitātes pabalsta apjomā.

Kā aģentūru LETA informēja labklājības ministres Ilzes Viņķeles ("Vienotība") preses pārstāve Kristīne Liepa, pašlaik ir spēkā 2009. gadā noteiktie ierobežojumi ģimenēm ar bērniem piešķiramajiem un izmaksājamajiem valsts pabalstiem, kas noteikti līdz 2014. gada 31. decembrim.

I. Viņķele skaidro, ka, paaugstinot vecāku pabalstu griestus, tiks sniegts būtisks atbalsts personām ar vidējiem ienākumiem, kas viņus varētu motivēt saņemties lēmumam arī otrajam un trešajam bērnam.

Turklāt ar vecāku pabalsta griestu pacelšanu tiks panākts lielāks balanss starp ienākuma grupām. Pašreizējā situācijā pabalsta griestu paaugstināšana maksimālo iespējamo atbalsta saņēmēju skaitu palielinās par 20 % personu, turklāt patlaban paliek vairs tikai 15 % personu, kuru bruto ienākumi ir virs 700 latiem mēnesī un kuriem šis pabalsts nekalpo kā galvenā motivācija, lai izšķirtos par bērnu laišanu pasaulē, uzsver I. Viņķele.

Labklājības ministrija (LM) uzskata, ka valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu apmēru ierobežojumu turpmāka piemērošana ģimenēm ar bērniem izmaksājamiem pabalstiem negatīvi ietekmē cilvēku motivāciju legāli strādāt un veikt sociālās apdrošināšanas iemaksas, kā arī neveicina demogrāfiskās situācijas uzlabošanos valstī. Tāpēc turpmākā ierobežojumu piemērošana vairs nebūtu sociālekonomiski lietderīga, bija teikts LM sagatavotajā, valdības šodien izskatītajā informatīvajā ziņojumā "Par sociālās aizsardzības jomas tiesību normu, kurām jāsāk darboties 2013.–2015. gadā, ieviešanas izvērtējumu".