20.06.2016 13:41

Jūnija sākumā 32 personu parāds valsts budžetam pārsniedz divus miljonus eiro

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jūnija sākumā 32 personu parāds valsts budžetam pārsniedz divus miljonus eiro www.delfi.lv

Šogad jūnija sākumā Latvijā vairāk nekā divu miljoniem eiro parāds valsts budžetam bija 32 personām, kas ir par vienu personu vairāk nekā mēnesi iepriekš, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) apkopotie dati par simts lielākajiem nodokļu parādniekiem budžetā.

Sarakstā iekļautie simts nodokļu parādnieki valstij 1. jūnijā bija parādā kopumā 299,761 miljonu eiro, kas ir par 1,4% vairāk nekā mēnesi iepriekš.


Nodokļu parādnieku saraksta līderis jūnija sākumā bija mobilo telefonu vairumtirdzniecības uzņēmums "Tendem Neman", kura parāds bija 42,099 miljoni eiro. "Tendem Neman" vienīgais īpašnieks ir Lietuvas pilsonis Nikolajs Siniagins. Atbilstoši VID lēmumam kompānijas saimnieciskā darbība šogad februārī apturēta. 2014. gadā "Tendem Neman" apgrozījums bija 38,865 miljoni eiro, bet peļņa - 222,2 tūkstoši eiro, liecina datubāzes "Lursoft" informācija. Savukārt 2015. gada finanšu rezultātus kompānija nav iesniegusi.

Seko elektronisko ierīču, telekomunikāciju iekārtu un to daļu vairumtirdzniecības uzņēmums "M4U", kura parāds bija 32,751 miljons eiro. "M4U" vienīgais īpašnieks ir Krievijas pilsonis Artjoms Voropajevs. Atbilstoši VID lēmumam kompānijas saimnieciskā darbība ir apturēta kopš 2015. gada 19. oktobra, taču pērn 19.jūnijā sākts tās likvidācijas process.

Savukārt trešais lielākais nodokļu parāds - 19,16 miljoni eiro - bija privātpersonai Jevgeņijam Jakovļevam.

Seko degvielas, kurināmā un līdzīgu produktu vairumtirgotājs "AVT Nafta", kura parāds bija 9,376 miljoni eiro. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir "Solar Holding".

Piektajā vietā ierindojusies privātpersona Vadims Mitrofanovs ar 8,973 miljonu eiro parādu, seko "Eco Tyre Baltics" ar 8,184 miljonu eiro parādu (kompānijas vienīgais īpašnieks ir Baltkrievijas pilsonis Emīls Jarmohins) un "Krāsainie lējumi" ar 7,95 miljonu eiro parādu. Savukārt astotais lielākais parādnieks mēneša sākumā bija kompānija "Ormus" ar 7,8 miljonu eiro parādu (uzņēmums pieder privātpersonai Valtam Straujajam).

Starp desmit lielākajiem nodokļu parādniekiem jūnija sājumā bija arī uzņēmums "Baltic Lumber Products", kura parāds bija 5,889 miljoni eiro, taču šī kompānija 2016.gada 15.jūnijā likvidēta, un kompānija "Future Vision", kuras parāds bija 5,489 miljoni eiro (kompānijas vienīgais īpašnieks ir Lielbritānijas pilsonis Mohammads Ghalibs).

Jūnija sākumā 100 lielāko parādnieku sarakstā bija arī tādi uzņēmumi kā "Dzintars" ar 2,581 miljona eiro parādu, "Latalko" ar 2,465 miljonu eiro parādu, "Pilsētmāju institūts Urban Art" ar 1,881 miljona eiro parādu, degvielas mazumtirgotājs "East-West Transit" ar 1,721 miljona eiro parādu, "Carnikavas konservi" ar 1,332 miljonu eiro parādu, un citi.

Maija sākumā 100 lielākie parādnieki valstij bija parādā kopumā 295,512 miljonus eiro.

VID ir finanšu ministra padotībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kas nodrošina nodokļu maksājumu un nodokļu maksātāju uzskaiti, valsts nodokļu, nodevu un citu valsts noteikto obligāto maksājumu iekasēšanu Latvijas teritorijā, kā arī iekasē nodokļus, nodevas un citus obligātos maksājumus Eiropas Savienības budžetam, īsteno muitas politiku un kārto muitas lietas.