14.06.2016 17:01

Saeimas komisija neatbalsta PVN likmes samazināšanu gāzei un elektroenerģijai

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Saeimas komisija neatbalsta PVN likmes samazināšanu gāzei un elektroenerģijai arhīvs

Saeimas Budžeta un finanšu (nodoklu) komisija otrdien neatbalstīja ierosinājumu samazināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi līdz 12% dabasgāzes un elektroapgādei mājsaimniecību vajadzībām, pavēstīja Saeimā Preses dienestā.

"Ierosinājumu apspriedām, iepazināmies arī ar atbildīgo ministriju viedokli un lēmām, ka šādā veidā, visiem vienādi pazeminot nodokļa likmi, nevarēs sasniegt iecerēto mērķi – palīdzēt maznodrošinātajiem iedzīvotājiem ar mazākiem rēķiniem par gāzi un elektrību. No šāda pasākuma lielāki ieguvēji būtu tieši turīgākie iedzīvotāji, un tas vēl vairāk palielinātu nevienlīdzību, jo mazāk nodrošinātajiem iedzīvotājiem atvieglojums būtu diezgan niecīgs. Tāpat jāņem vērā, ka šādam pasākumam būs negatīva fiskālā ietekme," skaidroja budžeta komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns.


Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Edgars Putra deputātiem pauda, ka samazinātās PVN likmes ieviešana elektroenerģijai un dabasgāzei gadā valsts budžetam radītu gandrīz 25 miljonu eiro zaudējumus. Vienlaikus PVN nav paredzēts iedzīvotāju maksātspējas paaugstināšanai. Šim mērķim būtu jāizmanto citi instrumenti, piemēram, jāpalielina minimālā darba samaksa, līdz ar to arī mēneša neapliekamais minimums.

Pēc Saeimā paustā, jāņem arī vērā, ka elektroenerģijas un dabasgāzes izmaksas mājsaimniecībām nosaka ne tikai piemērotais PVN, bet arī resursu cena. Līdzšinējais dabasgāzes tarifu samazinājums, attiecībā pret 2013.gada cenām, kad tika sākts vākt parakstus pilsoņu iniciatīvai par PVN likmes samazinājumu dabasgāzei un elektroenerģijai mājsaimniecību vajadzībām, šovasar varētu sasniegt 23% plīts lietotājiem un 34% tiem iedzīvotājiem, kuri gāzi lieto apkurei.

Negatīvi ierosinājumu samazināt PVN vērtējusi arī Ekonomikas ministrija. Ministrijas parlamentārais sekretārs Vilnis Ķirsis deputātiem uzsvēra, ka saistībā ar vērojamo elektroenerģijas un dabasgāzes cenu kritumu, iespējamiem deflācijas draudiem, budžeta ieņēmumu samazināšanos un patlaban notiekošo nodokļu sistēmas izvērtējumu, ko veic Pasaules Bankas eksperti, nebūtu lietderīgi izskatīt nodokļa likmes samazināšanu.

Aģentūra BNS jau rakstīja, ka iniciatīvu par PVN likmes samazināšanu gāzei un elektroenerģijai portālā "manabalss.lv" parakstījuši 11,5 tūkstoši iedzīvotāju.

Iniciatīva paredz samazināt PVN likmi elektroenerģijai un dabasgāzei no 21% līdz 12%, grozot PVN likumu.