20.06.2012 07:29

Par nesakoptu zemi, iespējams, būs jāmaksā vēl vairāk

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Runa ir nevis par procentiem, bet par zemes vērtību,” Carnikavas domes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica nav pārliecināta par to, ka nodokļa neliela palielināšana jūtami vairotu sakoptas zemes platību. "Runa ir nevis par procentiem, bet par zemes vērtību,” Carnikavas domes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica nav pārliecināta par to, ka nodokļa neliela palielināšana jūtami vairotu sakoptas zemes platību. Krišjānis Grantiņš

Zemkopības ministrija (ZM) ierosinājusi pārskatīt likumu par nekustamā īpašuma nodokli (NĪN).

Pašlaik NĪN ir 1,5 procenti no lauksaimniecībā izmantojamās zemes kadastrālās vērtības. Ja zeme nav apstrādāta, pašvaldība piemēro arī 1,5 procentu papildlikmi.

Ministrija līdzšinējās sistēmas vietā piedāvā pašvaldībām piešķirt tiesības noteikt lielāku nekustamā īpašuma nodokli nekā trīs procenti. Lauku atbalsta dienesta dati rāda, ka tikai diviem procentiem lauksaimniecībā izmantojamās neapstrādātās zemes īpašnieku paaugstinātais nodoklis licis vai nu mainīt zemes izmantojumu (piemēram, to apmežot) vai arī sākt to apstrādāt, ierosinājumu skaidro ZM Lauku atbalsta un attīstības departamenta direktores vietniece Andra Balode. Priekšlikums vēl jāsaskaņo ar Finanšu ministriju, bet, ja darbs ritēs, kā iecerēts, grozījumus varētu izskatīt jau šonedēļ.

Portāla aptaujātie Pierīgas pašvaldību vadītāji lielākoties nenoliedz: pašreizējās sankcijas ne vienmēr liek rūpēties par īpašumu. Tiesa gan, neizskan arī pārliecība par to, ka nodokļa palielināšana par dažiem procentiem stāvokli jūtami uzlabotu.

"Nereti izdevīgāk nekā tērēt naudu zāles pļaušanai ir samaksāt paaugstinātu nodokli," pieredzē dalās Babītes novada mērs Andrejs Ence un nenoliedz: ja tāda izdevība būtu, varētu apsvērt iespēju palielināt nodokli par neapsaimniekotu zemi.

"Mūsu rīcībā nav informācijas, ka pašreizējais trīs procentu nodoklis būtu par mazu, ka tas neveicinātu lauksaimniecības zemju sakopšanu," atturīgāku viedokli pauž kaimiņu – Mārupes – pašvaldības vadītājs Mārtiņš Bojārs. "Manuprāt, Mārupei trīs procentu nodokļa likme ir pietiekami augsta, jo novadā ir augsta zemes kadastrālā vērtība. Cits jautājums, ka NĪN lauksaimniecībā izmantojamām zemēm būtu jānosaka, ņemot vērā zemes auglību, jo nevar būt tā, ka Daugavpilī par zemi jāmaksā tikpat, cik Dobelē, kur zeme ir visauglīgākā."

"Tas, ka pašvaldībām būtu plašākas pilnvaras lemt par nodokļa likmi, manuprāt, būtu labi," spriež Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica, taču uzsver: "Ja zeme maksā dažus latus, 1,5 vai trīs procenti par nedaudziem hektāriem – tas nav nekas. [Ja arī nodokli paaugstinās vēl par dažiem procentiem], daudzi tik un tā uzskatīs, ka izdevīgāk maksāt par zāles nepļaušanu, nevis pļaušanu. Runa ir nevis par procentiem, bet par zemes vērtību un platību."