29.02.2016 09:17

Premjers cer iztikt bez budžeta grozījumiem par spīti nodokļu plāna neizpildei

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Premjers cer iztikt bez budžeta grozījumiem par spīti nodokļu plāna neizpildei Valsts kanceleja

Ministru prezidents Māris Kučinskis cer šogad iztikt bez budžeta grozījumiem, neskatoties uz to, ka gada pirmajos mēnešos nodokļu plāns, visticamāk, netiks izpildīts.

Uz jautājumu, vai šā gada budžets nav izveidots pārāk optimistisks un valdībai nebūs jāveic labojumi, Kučinskis intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" izteica cerību, ka tā nebūs.


"Es ceru, ka tā nebūs, jo pirmie mēneši nekad nav bijuši ļoti ienesīgi. Šobrīd nav pazīmju, ka ekonomika stagnētu vai būtu citas problēmas. Lielais drauds ir tikai Eiropas nauda, kura būtu jāiegulda pēc iespējas ātrāk ekonomikā un pēc tam dotu atdevi, piemēram, celtniecības uzņēmumu nodokļu veidā. Tas gan ir jautājums, kura risinājums ir stipri jāpasteidzina. Ja ar nepieciešamo Ministru kabineta noteikumu pieņemšanu ies tik lēni kā pašlaik, tad tas var radīt apdraudējumu," sacīja Kučinskis.

Savukārt taujāts, kāda ietekme ir tam, ka nepieciešamo valdības noteikumu apstiprināšana kavējas, premjers summas nosaukt nevarēja.

"Naudas summās to ir ļoti grūti pateikt, bet mēs ļoti labi redzam, ka pašlaik pilnā sparā tiek īstenotas tikai lauksaimniecības un autoceļu programmas. Tas arī ir viss. Daudzmaz cerīgā situācijā vēl ir pašvaldības, jo tur nobeiguma stadijā ir degradēto teritoriju revitalizācijas programmas. Vienlaikus ir vesela virkne programmu, kuru ieviešana pašlaik stagnē. Finanšu ministrija pašlaik veic analīzi, lai precīzi atbildētu, kur, cik un kādēļ notiek kavēšanās, un pēc tam varētu piemeklēt atbilstošākos instrumentus, kā fondu līdzekļus apgūt," stāstīja valdības vadītājs.

"Es arī ministriem teicu, ka jautājumus, kuri ir ieslīguši kaut kādos iekšējos strīdos, nevajag kautrēties un ņemt uz Ministru kabineta komiteju un kaut vai trīs stundas strīdēties, kamēr lēmums tiek pieņemts," piebilda Kučinskis.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ināra Pētersone iepriekš norādījusi, ka šā gada divos mēnešos valsts budžeta ieņēmumu plāns, visticamāk, netiks izpildīts.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka VID šogad janvārī valsts budžetā iekasējis 628,528 miljonus eiro, kas ir par 17,303 miljoniem eiro jeb 2,7% mazāk nekā plānots. Šogad kopumā nodokļos plānots iekasēt 7,926 miljardus eiro.