12.12.2011 12:06

Izmaiņas maksājumos namīpašniekiem Pierīgā pagaidām nesola

Autors  Mārtiņš Zviedris
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Aptaujātie Pierīgas pašvaldību vadītāji pašlaik neapsver iespēju atcelt par zemi maksājamā nekustamā īpašuma nodokļa 25 % ikgadējā palielinājuma ierobežojumu. Ja tas notiktu un zemes kadastrālā vērtība būtiski nemainītos, daudziem privātmāju īpašniekiem būtu jāmaksā divreiz vairāk nekā šogad.

Līdz šim nodokļu maksājumu par zemi ik gadu drīkstēja palielināt par 25 % (salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu), kamēr maksājums sasniedz 1,5 % no zemes īpašuma kadastrālās vērtības. Par iespēju atcelt ikgadējā maksājuma palielinājuma ierobežojumu, apsverot budžeta konsolidācijas iespējas, novembrī sprieda valdība, paredzot, ka pašvaldības šādā gadījumā varētu saglabāt tiesības lemt par ierobežojuma saglabāšanu vai mainīšanu. Pilnīgas ziņas par iespējamo jauninājumu novadi gan vēl tikai gaida. "Neesam šādas iespējas analizējuši, jo pagaidām nav pilnīgas skaidrības par to, kādā veidā, cik lielā mērā pašvaldības ziņā būtu nodokļa administrēšana," atzīst Siguldas novada Domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics. Pēc viņa pašreizējā ieskata, bez šādas nodokļu palielināšanas, iespējams, varētu iztikt. Kamēr Dome nav spriedusi par nākamā gada budžetu, to, kādas izmaiņas iespējamas maksājumos par nekustamo īpašumu, atturas komentēt Saulkrastu novada vadītājs Edvīns Grāvītis, bet piebilst, ka pašreizējos atvieglojumus noteikti saglabāšot.


Ja atceltu maksājuma pakāpenisko pieaugumu un nodoklis jau nākamgad sasniegtu pusotru procentu no zemes kadastrālās vērtības (un tā būtiski nemainītos), gana augstās zemes kadastrālās vērtības dēļ ne vienam vien privātmājas īpašniekam Pierīgā par prāvu zemes gabalu pie sava nama būtu jāmaksā apmēram divreiz vairāk nekā pašlaik. Šādu secinājumu RAA guva, aplūkojot zemes šā gada kadastrālās vērtības un aprēķinātā maksājuma piemērus Siguldā un Saulkrastos. 3330 m2 piemājas zemei Vildogas ceļā Siguldā kadastrālā vērtība ir 18 000 latu, un 1,5 % tās būtu 270 lati, šogad nodoklis bija 144,87 lati. 2230 m2 piemājas zemes Zītaru ielā Saulkrastos kadastrālā vērtība ir 16 491 lats (1,5 % – 247,36 lati, nodoklis šogad – 106,16 lati), 1200 m2, uz kuras atrodas no divām mājām sastāvošs īpašums Strazdu ielā Saulkrastos, kadastrālā vērtība ir 7080 lati, (1,5 % – 106,20 lati, nodoklis šogad – 56,18 lati).

Vismazāk iemeslu raizēties, protams, būtu vairumam dzīvokļu īpašnieku. 1,5 % nodoklis par zemi zem 30 m2 vienistabas dzīvokļa ķieģeļu "hruščovkā " Laimas ielā, Siguldā, būtu apmēram piecarpus lati (zemes kadastrālā vērtība 379,38 lati). Līdzīga summa, ja atceļ 25 % nodokļa palielinājuma ierobežojumu, jāmaksā par nestandarta projekta divistabu (70 m2, zemes kadastrālā vērtība 370,35 lati) dzīvokli Baznīcas ielā Salaspils novada Tilderos un jaunbūvē Silmaļu ielā tajā pašā ciemā (divas istabas, 56,40 m2, zemes kadastrālā vērtība – 377,35 lati).


Līdz 2010. gadam nekustamā īpašuma nodoklis bija jāmaksā tikai par zemi un komercplatībām. Kopš pagājušā gada tas noteikts arī mājokļiem, un šā gada maksājumi salīdzinājumā ar 2010. gadu dubultoti. Uz maksājumiem par mājokli 25 % ierobežojums neattiecas.