06.10.2014 14:43

Ko īsti plānots panākt, nomainot gāzes balonus?

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ko īsti plānots panākt, nomainot gāzes balonus? Delfi.foto.lv/LETA

No 2015. gada 1. janvāra stāsies spēkā jauni noteikumi, pēc kā jau ierastie 50 litru tilpuma sarkanie gāzes baloni tiks izņemti no apgrozības un patērētājiem tiks piedāvāti jauni baloni.

Minētie noteikumi ieviesti, lai ievērojami paaugstinātu patērētāju drošības līmeni. Taču, izrādās, jaunie baloni būs ne vien drošāki, bet arī dārgāki, mazāka tilpuma un citā krāsā. Vairāk par jauninājumiem šajā jomā stāsta Latvijas Sašķidrinātās naftas gāzes asociācijas (LANGA) valdes loceklis Aleksejs Marģevičs.

"Ja paklausāmies Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāvjus, tad var rasties iespaids, ka vecie baloni nav droši, jo sprāgst. Nomainīsim vecos balonus uz jauniem, un visas problēmas būs atrisinātas. Patiesībā neuzsprāgst jau baloni. Notiek eksplozija gāzes noplūdes dēļ, un vainojamas tajā ir nepareizas darbības pieslēgšanā un ekspluatācijā, kā arī novecojušas un tehniski bojātas plītis. Ja pie tādas ar cauru savienotāju – šļūteni – pievienos jaunu balonu, vai visas problēmas būs atrisinātas?" retoriski vaicā A. Marģevičs.

Visai būtisks jautājums ir – uz kā rēķina Ekonomikas ministrija gatavojas nomainīt balonu parku Latvijā. Atbilde ir visai vienkārša – uz to pašu patērētāju rēķina. EM neparedz finansējumu jauno noteikumu līdzfinansēšanai, taču acīmredzami uzskata, ka drošības mērķiem katram patērētājam pašam par 50 eiro jāiegādājas jaunais balons. Lauku iedzīvotājiem minētie tēriņi palielināsies vairākkārt, jo, kā novērojuši speciālisti no LANGA, viņi iegādājās uzreiz vairākus balonu – pat trīs līdz četrus.

"Mēs kā nozares speciālisti uzskatām, ka jaunu balonu ieviešana apritē bez noteikta plāna cīņai ar nelegālajiem tirgotājiem un bez izskaidrojošas kampaņas iedzīvotāju vidū (jauno balonu popularizācija, ekspluatācijas noteikumu izskaidrošana u. tml.) praktiski neietekmēs patērētāju drošību šajā segmentā," teic A. Marģevičs.

LANGA prognozē, ka pēc 2015. gada 1. janvāra oficiālie gāzes tirgotāji savās tirdzniecības vietās sāks piedāvāt patērētājiem iegādāties jaunos balonus vai saņemt tos pēc depozīta – drošības naudas nomaksāšanas, kas praktiski būs tā pati pārdošana, jo par velti neviens neko nedos. Savukārt vecos balonus patērētāji būs spiesti nodot metāllūžņos.

LANGA pārstāvji ir pārliecināti, ka nelegālie tirgotāji, tāpat kā iepriekš, piedāvās iedzīvotājiem gāzi vecajos balonos. Un lielākā daļa klientu, apzinoties, ka savus vecos un tukšos balonus pret pilniem vairs nevarēs apmainīt pie legālajiem komersantiem, gāzi iegādāsies tieši no nelegālajiem tirgotājiem.

"Patērētāju tiesību aizsardzības centrs pārbaudīs oficiālo tirgotāju tirdzniecības vietas, bet nelegālos tirgotājus – kā neviens nepārbaudīja, tā arī nepārbaudīs. Gala rezultātā gāzes pārdošana balonos pie nelegālajiem darboņiem palielināsies, kas oficiālajiem tirgotājiem nesīs kolosālus zaudējumus, jo miljoni eiro tiks ieguldīti jaunu balonu iepirkšanā, bet jaunos un dārgos balonus diez vai patērētājs būs gatavs pirkt. Līdz ar to sprādzieni patērētāju dzīvokļos un mājās turpināsies – nevis izbeigsies, bet visdrīzāk pieaugs," ir pārliecināts A. Marģevičs.

Arī lietuvieši pievērsušies "gāzes balonu problēmai", taču viņi pamatoti uzskata, ka prioritāte nav nomainīt balonus, bet ieviest kārtību balonu tirgū, apkarojot nelegālos tirgotājus.

"Jauno noteikumu ieviešana Latvijā bez pārdomātas cīņas ar nelegālajiem tirgotājiem novedīs nevis pie drošības šajā segmentā, bet gan pie pilnīga anarhijas uzplaukuma balonu gāzes realizācijas tirgū. Līdz ar to rodas loģisks secinājums, ka jaunu balonu ieviešana un drošības mēru paaugstināšana balonu gāzes pārdošanas sektorā nav tieši saistīta," uzskata A. Margēvičs.