22.09.2014 13:27

Kur likt bērniņu, kad mammai jāatgriežas darbā

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Vēl viena alternatīva pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēm un privāto pakalpojumu sniedzējiem ir privātās pirmsskolas izglītības iestādes. Pašvaldība un valsts sedz privātās PII izmaksas, vecākiem jāmaksā tikai par bērnu ēdināšanu un interešu izglītību. Vēl viena alternatīva pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēm un privāto pakalpojumu sniedzējiem ir privātās pirmsskolas izglītības iestādes. Pašvaldība un valsts sedz privātās PII izmaksas, vecākiem jāmaksā tikai par bērnu ēdināšanu un interešu izglītību. arhīvs

Pirmsskolas izglītības apguve piecgadīgiem un sešgadīgiem bērniem valstī noteikta ar likumu, tāpat noteikts, ka māmiņām no bērnu kopšanas atvaļinājuma darbā jāatgriežas, tiklīdz mazulis sasniedz pusotra gada vecumu.

Taču, ko darīt, ja mazulis sasniedz šo vecumu ziemā vai vasarā, kad bērnudārza grupas jau nokomlektētas? Pierīgas izglītības, kultūras un sporta pārvaldes galvenā speciāliste izglītības jautājumos Vija Tomiņa uzsver, ka pašvaldībai ir jānodrošina vieta pirmsskolas izglītības iestādē (PII) visiem bērniem no pusotra gada vecuma, jo to nosaka likums. "Mūsu novadi to ievēro. No 1,5 gadiem bērns jāuzņem pašvaldības bērnudārzā, jāpiedāvā vieta privātajā bērnudārzā vai pie bērnu uzraudzības privātā pakalpojuma sniedzēja," saka V. Tomiņa.

PII grupas komplektē pavasarī vai rudenī un uzņem bērnus septembrī, bet, ja bērnam 1,5 gadi paliek janvārī, kad māmiņai jāatgriežas darbā, grupas jau nokomplektētas. Šādā gadījumā māmiņai jāmeklē auklīte, kas reģistrējusies kā bērnu uzraudzības privāto pakalpojumu sniedzējs.

V. Tomiņa iesaka māmiņai doties uz savu pašvaldību un prasīt padomu tur vai arī informēt pašvaldību, ka ir pati sameklējusi privāto pakalpojumu sniedzēju. Taču tas jādara laikus, jo arī privāto pakalpojumu sniedzēji ir nokomplektējuši savu grupiņu. "Kad bērnam paliek gads, jau jāizplāno, kur bērniņu vēlāk likt. Nevar gaidīt līdz pēdējam brīdim un tad prasīt pašvaldībai, ka man pienākas un dodiet," vecākiem pašiem ir jābūt vērīgiem un jāinteresējas par pirmsskolas izglītības iespējām, atgādina speciāliste.

Jāatceras, ka privātie pakalpojumu sniedzēji nenodrošina izglītības programmu, bet tikai bērnu pieskatīšanu. Lielākajā daļā novadu, it sevišķi tajos, kur nav privātās PII, ir reģistrējušies privāto pakalpojumu sniedzēji. Ir novadi, kas izveidojuši dienestus un auklīšu datubāzi. Piemēram, Ķekavas novada vietnē ir auklīšu datubāze, kas atvieglo vecākiem auklītes atrašanu. Taču tas nav obligāts pašvaldības pienākums, tās ar to nodarbojas, lai palīdzētu vecākiem. "Ķekavai ir ļoti liels bērnu skaits un viņi nevar nodrošināt visiem vietu pašvaldības iestādēs," saka V. Tomiņa.

Savukārt, piemēram, Mālpils novada pašvaldība nodrošina visiem bērniem vietu pašvaldības iestādē, tāpēc tā nav ieinteresēta sadarboties vēl arī ar privāto pakalpojumu sniedzējiem. Arī Sējas pašvaldības iestādē uzņem gandrīz visus bērnus, tomēr, ja visiem vietas nepietiek, bērnu pieskatīšana tiek risināta ar auklīšu palīdzību.

Vēl viena alternatīva pašvaldības PII un privāto pakalpojumu sniedzējiem ir privātās pirmsskolas izglītības iestādes. Pašvaldība un valsts sedz privātās PII izmaksas, vecākiem jāmaksā tikai par bērnu ēdināšanu un interešu izglītību.

Ropažu, Baldones, Inčukalna, Mālpils, Sējas un Krimuldas novadā nav reģistrēti privātie bērnudārzi.

Katram novadam ir savi saistošie noteikumi, tomēr pārsvarā vecākiem ir iespēja bērnu vest uz citu novadu privātām PII, piemēram, Mārupes, Babītes novads sadarbojas arī ar Rīgas privātajām PII. Pašvaldību saistošie noteikumi ir pieejami novadu vietnēs.

"Visvairāk pirmsskolas vecuma bērnu ir Mārupē, Ādažos un Stopiņos, jo tur ir vislielākais iedzīvotāju skaits. Mūsu, Pierīgas novadu, pašvaldības domā par saviem pirmsskolas vecuma bērniem – paplašina savas iestādes, sadarbojas ar privātajām PII un atbalsta tās, lai vecāki būtu apmierināti," secinājusi V. Tomiņa.