08.10.2013 07:26

Ar parakstu vākšanu cīnīsies pret biļešu cenu diferencēšanu Rīgas sabiedriskajā transportā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ar parakstu vākšanu cīnīsies pret biļešu cenu diferencēšanu Rīgas sabiedriskajā transportā www.foto.delfi.lv

Domubiedru iniciatīvas grupa sākusi parakstu vākšanas akciju, lai aicinātu saglabāt vienādu braukšanas maksu Rīgas sabiedriskajā transportā gan rīdziniekiem, gan nerīdziniekiem.

Galvenokārt tas ir, lai novērstu lielas iedzīvotāju grupas diskrimināciju un nepalielinātu no Latvijas aizbraucošo skaitu, informēja domubiedru grupas pārstāve Ieva Brante, vēsta aģentūra LETA.

Domubiedri sagatavojuši atklātu vēstuli Vides aizsardzības un reģionālās attīstības (VARAM) ministram Edmundam Sprūdžam (RP), un jau šonedēļ tās vēstījumu portālā "manabalss.lv" varēs parakstīt katrs Latvijas iedzīvotājs, kurš piekrīt vēstulē paustajam aicinājumam.

"Sabiedriskā transporta biļešu sadārdzināšana dramatiski skars cilvēkus ar mazākajiem ienākumiem, kuriem nav iespējas deklarēt dzīvesvietu Rīgā. Piemēram, izīrējot dzīvesvietu Rīgā, dzīvokļa saimnieks faktiskajā dzīvesvietā deklarēties visbiežāk neļauj. Nereti tas tiek īpaši ierakstīts īres līgumā," rakstīts vēstulē.

Vēstulē arī uzsvērts, ka jau tagad liela nerīdzinieku daļa brauc uz Rīgu strādāt, jo Latvijas reģionos nevar atrast darbu. "Sadārdzinoties sabiedriskā transporta biļetēm Rīgā, viņi būs spiesti meklēt darbu ārpus Latvijas. Īpaši tas attiecas uz darbspējīgiem, jauniem un uzņēmīgiem iedzīvotājiem, kas dzīvo laukos un mazpilsētās, bet atraduši vai plānojuši atrast darbu Rīgā. Tādēļ sabiedriskā transporta biļešu sadārdzinājums nerīdziniekiem arī var veicināt cilvēku izbraukšanu uz ārzemēm," uzskata iniciatīvas piekritēji.

Savukārt pašvaldībām, zaudējot cilvēkus, kuri strādā Rīgā, samazināsies šo pašvaldību ieņēmumi, un tas skars atbalstu skolām, bērnudārziem, maznodrošinātajiem un trūcīgiem, kā arī transportam un citiem pašvaldību sniegtajiem pakalpojumiem. Rīgas domes mērķis ir palielināt pašvaldības ieņēmumus uz pārdeklarējušos cilvēku skaita rēķina, taču vienlaikus netiek runāts par pašvaldībām, kurām šīs pārdeklarēšanās sistēmas rezultātā ieņēmumi samazināsies. Piemēram, pēc Baldones novada domes pārstāvju sniegtās informācijas, šī novada budžeta ieņēmumi sliktākajā gadījumā samazinātos par 70 %.

Pēc vēstules autoru domām, Rīga ir Latvijas galvaspilsēta un tajā pieejamie pakalpojumi nav aizvietojami ar iespējām ārpus Rīgas – galvaspilsētā atrodas valsts iestādes, slimnīcas, kas sniedz reģionos nepieejamus medicīnas pakalpojumus, muzeji un teātri, uz kuriem sadārdzināsies nokļūšana, arī lidosta.

Tāpat tiek norādīts, ka plānotie grozījumi veicinās personiskā auto izmantošanu, tā rezultātā vēl vairāk palielināsies sastrēgumi pilsētas ielās un pasliktināsies gaisa kvalitāte Rīgā. Tiesībsargs paudis viedokli, ka nav saskatāms pamatojums noteikt lielāku samaksu par sabiedriskā transporta lietošanu Latvijas reģionos dzīvojošām vai Rīgā nedeklarētām personām un ārvalstniekiem, nekā pakalpojums reāli izmaksā. Līdz ar to ir saskatāms diskriminācijas aizlieguma pārkāpums pret šīm personu grupām.

"Rīgas galvaspilsētas likuma neesamība, ko piesauc Rīgas domes mērs Nils Ušakovs (SC), nevar būt par iemeslu manipulēšanai ar situāciju. Rīga ir Latvijas galvaspilsēta arī bez šāda likuma, un tai ir galvaspilsētas pienākumi, kuri jāpilda godprātīgi un saskaņā ar labas pārvaldības principu, ievērojot jebkādas diskriminācijas aizliegumu," uzsver I. Brante.

Vēstulē arī tiek aicināts pieprasīt Rīgas domes Revīzijas komisijai vai Valsts kontrolei veikt pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" revīziju steidzamības kārtā.

Jau ziņots, Rīgas domē šodien apstiprināti grozījumi pašvaldības saistošajos noteikumos, kas paredz, ka no 1. janvāra Rīgā deklarētie iedzīvotāji līdzšinējo 50 santīmu vietā par biļeti Rīgas sabiedriskajā transportā maksās 42 santīmus jeb 0,60 eiro, savukārt Rīgā nedeklarētajiem pasažieriem biļete maksās dubultā – 84 santīmus jeb 1,20 eiro. Līdzīgas atšķirības plānotas arī mēnešbiļešu cenās, kamēr skolēniem un studentiem, kas apmeklē izglītības iestādes Rīgas administratīvajā teritorijā, neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas atlaides tiks palielinātas no 60 % līdz 80 %.

Ar šādu soli Rīgas domes vadība cer pamudināt Rīgā dzīvojošos un strādājošos cilvēkus deklarēties Rīgā, lai šo cilvēku maksātais iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) nonāktu galvaspilsētas kasē.

Pierīgas iedzīvotāji un vairums pašvaldību vadītāju šo ieceri kritizē, norādot, ka tā tiks veicināta fiktīva deklarēšanās, saruks mazāko Pierīgas pašvaldību budžeti, turklāt daudzi Pierīgas iedzīvotāji sabiedriskā transporta vietā izvēlēsies personīgo auto, saasinot satiksmes un gaisa kvalitātes problēmas galvaspilsētā.

Tāpat Rīgai tiek pārmests, ka šāda rīcība neatbilst galvaspilsētas statusam, jo Rīgā koncentrējušies valsts iestāžu, pakalpojumu un kultūras centri, un tā citu pilsētu un novadu iedzīvotāji tiek nepamatoti diskriminēti, jo viņiem būs jāmaksā vairāk, lai piekļūtu šiem objektiem.

Domes opozīcijas partijas šādu ieceri kritizē kā populismu un vēlmi nošķirt Rīgu no pārējās Latvijas. Tāpat tiek norādīts, ka pašvaldība nevar uzrādīt prognozes, kā šis "eksperiments" varētu ietekmēt pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" budžetu. Domes vadība gan apgalvo, ka šajā jomā izmaiņas netiek prognozētas.

Sprūdžs Rīgas domes ieceri līdz šim atturējies komentēt, norādot, ka tā tiks izvērtēta, tiklīdz saistošo noteikumu grozījumi tiks iesniegti ministrijai atzinuma sniegšanai.

"Biļešu kari": Pierīga pret Rīgu