12.02.2012 09:22

Slimotāji valstij izmaksā vairāk nekā bezdarbnieki

Autors  apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Pagājušajā gadā slimības pabalstiem izlietots vairāk līdzekļu nekā bezdarbnieku pabalstiem, liecina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) dati.

2011.gadā izdevumi bezdarbnieku pabalstiem bija 43,7 miljoni latu, bet slimības pabalsta izmaksai bija nepieciešami 53,3 miljoni latu. Bezdarbnieka pabalstam pērn izlietoti 61,9% no gadam atvēlētajiem līdzekļiem, bet slimības pabalstiem - 92% no plānotā, ziņu aģentūru LETA informējusi VSAA preses sekretāre Edīte Olupe.

Pagājušajā gadā bezdarbnieku pabalstu vidēji mēnesī saņēma 34 700 cilvēku, bet slimības pabalstu - 23 700 cilvēku, savukārt vidējais pabalsta apmērs bezdarbniekiem bija 103,62 lati, bet vidējais slimības pabalsts sasniedza 190,40 latu apmēru.

Kā ziņots iepriekš, šogad plānots ietaupīt 3 miljonus latu slimības pabalstos, kā arī ap 17 miljoniem latu bezdarbnieku pabalstu izmaksās. Izdevumus slimības pabalstiem plānots samazināt ar pārejošas darbnespējas regulējošo normatīvo aktu un darbnespējas lapu izsniegšanas procesa pārskatīšanu, pilnveidojot kontroli par slimības lapu izsniegšanu. Savukārt izmaksu samazinājums bezdarbnieku pabalstiem balstīts uz makroekonomiskajām prognozēm un bezdarbnieku kontingenta izmaiņām.