28.01.2013 09:28

Iekārotākie – rododendri, āboliņš un saulriets

Autors  Raivis Bahšteins
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Viens no ārvalstniekiem vistīkamākajiem projektiem – Saliena Babītes novadā. Lai iegūtu uzturēšanās atļauju, ir jāiegādājas īpašums vismaz Ls 100 000 vērtībā Rīgā, Jūrmalā vai Pierīgā vai arī Ls 50 000 vērtībā citviet Latvijā. Viens no ārvalstniekiem vistīkamākajiem projektiem – Saliena Babītes novadā. Lai iegūtu uzturēšanās atļauju, ir jāiegādājas īpašums vismaz Ls 100 000 vērtībā Rīgā, Jūrmalā vai Pierīgā vai arī Ls 50 000 vērtībā citviet Latvijā. arhīvs

Divarpus gadu laikā ārzemnieki Latvijā ieguldījuši 253 miljonus latu, iegādājoties īpašumus Rīgā un Jūrmalā, trešajā vietā atstājot teritoriju starp abām pilsētām – Babītes novadu, kam seko Mārupes novads un Saulkrasti.

Tikmēr ārvalstnieku interese pat latviešu acīm ekskluzīvām teritorijām – Garkalnes apkaimi, Siguldu, Carnikavu – bijusi minimāla.

Babītei pievelk novietojums un infrastruktūra
Visa novada teritorija saista ārvalstniekus, teic Babītes novada domes priekšsēdētājs Andrejs Ence ("Reģionu alianse"). Pamatā tie ir jaunie projekti Piņķu un Babītes apkaimē, tostarp Saliena, Silarāji, Beberi, Taureņi un citi.

Pēc novada domes galvas vērtējuma, ģeogrāfiskais novietojums un lieliskā infrastruktūra ir divi priekšnoteikumi tiem, kas kāro iegādāties mitekli Rīgas un Jūrmalas tuvumā, taču nedaudz lētāk. A. Ence uzteic attīstītājus, kas, atšķirībā no vairākiem citiem Pierīgas novadiem, nav nodarbojušies ar naudas raušanu, pārdodot tukšu gaisu pļavu ciematos, bet gan strādājuši nopietni, parūpējoties par infrastruktūras izbūvi un reklamējot savus mitekļus gan Latvijā, gan ārzemēs. "Jau 2000. gadā sapratām, kas ir kas, un uzstādījām ultimātu – kamēr nebija izbūvētas ielas un nodrošinātas komunikācijas, nemaz neļāvām sadalīt zemesgabalus un saņemt adreses. Mums palaimējās, ka attīstītāji saprata – lai labi pārdotu, jānodrošina labas komunikācijas un mājokļiem jābūt kvalitatīviem" norāda A. Ence.

Babītes pusi iecienījuši izraēlieši un arābu zemju pilsoņi, tomēr pircēju vidū dominē Krievijas pilsoņi. Lielākoties tiekot iegādātas standarta savrupmājas līdz 200 kvadrātmetru platībā. A. Ence uzskata, ka ārzemnieku interese par īpašumu iegādi saistīta ne tikai ar uzturēšanās atļauju iegūšanu mūsu valstī. "Nevar vēlēties vēl labāku vietu: līdz lidostai septiņas minūtes, osta – 15 minūšu brauciena attālumā, Rīga vienā pusē, Jūrmala otrā." Daļa no interesentiem ir Jūrmalas fani, kas nesezonā savus mājokļus izīrē, bet paši ierodas vien atvaļinājuma laikā. Babītē apmetušies arī Amerikas vēstniecības darbinieki, kā arī Latvijas Starptautiskās skolas mācībspēki.

Mārupē "iepērkas" ķīnieši un arābi

"Mārupē ir viena no labvēlīgākajām vietām dzīvošanai Pierīgā – tuvu Rīgai, Jūrmalai, sakārtota transporta sistēma, pastāv iespēja izvēlēties – bērnam mācīties Mār­upē vai Rīgā," vērtē nosacītas otrās vietas ieguvējs Mārupes mērs Mārtiņš Bojārs ("Vienotība"). "Rīgas tuvums ir loģisks iemesls, kāpēc arī nepilsoņi iegādājas šeit īpašumus. Turklāt tā tiek pie Šengenas vīzas. Īpašumi tiek pirkti, lai izpildītu prasības un tiktu pie iespējas brīvi ceļot."

Mārupē ārvalstnieki iegādājušies ne vien ekskluzīvas mājas un dzīvokļus, bet arī vienkāršākus mitekļus, kā arī neapbūvētus zemesgabalus. Lielākoties īpašumus iekārojuši krievi, ķīnieši, Apvienoto Arābu Emirātu pilsoņi, ukraiņi, baltkrievi, retāk skandināvi.

"Varbūt īpašuma iegāde ir kā ieguldījums, vai arī cenšas šeit rast jaunu dzīves vidi. Ir tādas ģimenes, kurām ir īpašumi vairākās valstīs." Kā novērojis M. Bojārs, tukši stāvējušie īpašumi ātri vien tiek sakārtoti, tiekot pie saimnieka. Arī nepabeigtās jaunbūves tiek ātri savestas kārtībā, dažreiz gan projektu jaunie saimnieki vēlas pielāgot visu savām vajadzībām.

Noder padomju laikā gūtā slava

"Ārvalstnieku aktivitāte joprojām ir saistīta ar bonusu nekustamā īpašuma iegādei – iespēju iegūt uzturēšanās atļauju. Saulkrastu izvēli nosaka jūra, vēsturiski saldās atmiņas postpadomju telpā, kā arī samērīgās cenas," norāda Saulkrastu novada domes priekšsēdētājs Ervīns Grāvītis ("Tēvzemei un brīvībai"/LNNK). Ārzemniekus interesējot gan savrupnami, gan apartamenti, gan neapbūvēti zemes gabali.

"Spektrs ir visdažādākais – nav tikai ekskluzīvais gals vai izteikta tautas klase," piebilst E. Grāvītis. Saulkrasti, lai gan attālāk no Rīgas, tomēr piesaistījuši lielāku ārzemnieku interesi nekā kaimiņos esošais Carnikavas novads. To Saulkrastu mērs skaidro ar Saulkrastu vārda atpazīstamību, īpaši Krievijā, un arī ar to, ka daži projekti tiek reklamēti starptautiski. Jaunajiem īpašniekiem miteklis Saulkrastos kļūst par otro vai pat trešo mājokli, kur pavadīt laiku Ziemassvētkos, gadumijā, vasarā un atvaļinājumā.

Izdevīgi izīrēt
"Ārzemju pircēju salīdzinoši lielā interese par Babītes novadu skaidrojama ar tā atrašanos vietu, proti, starp Rīgu un Jūrmalu, kas ir tās pilsētas, kurās ārvalstu pircēji iegādājušies visvairāk īpašumu, savukārt komentē "Latio" Dzīvokļu un savrupmāju tirdzniecības nodaļas vadītāja Vija Gailīte. "Piemēram, no Babītes novadā esošajiem Piņķiem, Salienas tuvu ir gan Rīgas centrs, gan lidosta, gan Jūrmala, ir attīstīta apkārtējā infrastruktūra. Daugavas labajā krastā esošajās Pierīgas teritorijās ārzemnieki arī iegādājas īpašumus, tomēr interese ir mazāka.

Viens no iemesliem ir tieši attālums no Rīgas centra, lidostas, šīs vietas ir arī mazāk zināmas. Daļa ārzemju pircēju īpašumus cenšas izīrēt, jo patlaban īpašuma iegāde ir arī izdevīgs ieguldījuma veids, piemēram, labu dzīvokļu īres ienesīgums Rīgā ir 5–8 %."

Ārvalstnieku iegādātie īpašumi Pierīgā*

Babītes novads 61
Mārupes novads 28
Saulkrastu novads 22
Garkalnes novads 20
Ādažu novads 12
Carnikavas novads 8
Ķekavas novads 4
Inčukalna novads 3
Stopiņu novads 3
Siguldas novads 2
Salaspils novads 2
Olaines novads 1
Rīga 859, Jūrmala 552
Latvijā kopā 1757

2012. gadā ārzemnieki nekustamā īpašuma iegādē ieguldījuši 145,2 miljonus latu. Kopš Imigrācijas likuma grozījumu spēkā stāšanās līdz šī gada 1. janvārim kopumā nekustamajā īpašumā ieguldīti 252,9 miljoni latu.

* No 2010. gada 1. jūlija, kad stājās spēkā Imigrācijas likuma grozījumi, līdz 2013. gada 2. janvārim Pierīgā ārvalstnieku iegādātie nekustamie īpašumi.
Avots: Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde