16.01.2013 09:07

Rīgas budžeta uzkrājums – 68,7 miljoni latu, deficīts 2,9 %

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Rīgas budžeta uzkrājums – 68,7 miljoni latu, deficīts 2,9 % www.foto.delfi.lv

Kā liecina Rīgas domes Finanšu departamenta operatīvie dati, pilsētas budžeta ieņēmumi 2012. gadā par 14,5 miljoniem latu pārsnieguši iepriekš plānotos, savukārt izdevumi bijuši par 27,3 miljoniem latu mazāki, nekā paredzēts apstiprinātajā budžetā.

Ņemot vērā ieņēmumu pārpildi un samazinātos izdevumus, konsolidētā budžeta deficīts 2012. gadā iepriekš plānoto 12,1 % jeb 55,6 miljonu latu vietā bija tikai 2,9 % (12,8 miljoni).

"Mūsu un valdības pieeja ir pavisam atšķirīga. Kamēr valdība nežēlīgi grieza visas sociāli svarīgās programmas, mēs, tieši otrādi, esam saglabājuši visas sociālās programmas, ieviesām bezmaksas sabiedrisko transportu pensionāriem un skolēniem, remontējam skolas un sākām iekšpagalmu sakārtošanas programmu, ceļam jaunus dzīvokļus, nostiprinām policiju. Bet Rīgas budžeta deficīts ir tāds pats kā valsts budžeta deficīts! Tas nozīmē, ka var prātīgi saimniekot, neiznīcinot sociālo jomu," uzsver Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs.

Budžeta ieņēmumu pārpilde nodrošināta, sekmīgi iekasējot nodokļus, īpaši nekustamā īpašuma nodokli, kas par pieciem miljoniem pārsniedz plānoto, kā arī ieņēmumus no privatizācijas.

Lielākā daļa no samazinātajiem izdevumiem ir pašvaldības institūciju līdzekļu ekonomija, kas veido 18,2 miljonus latu. Kā norāda Finanšu departaments, Rīgas pašvaldības iestādēm nav prakses iztērēt visus budžetā plānotos līdzekļus gada beigās, un tas ļāvis par 4 % samazināt visus uzturēšanas izdevumus, tā samazinot budžeta deficītu.

Savukārt Rīgas pašvaldības naudas līdzekļu atlikums uz gada beigām ir 68,7 miljoni latu.