03.01.2013 09:05

"Getliņi Eko": Dzelteno tomātu lielo cenu diktē tirgus un nišas produkta statuss

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Getliņi Eko": Dzelteno tomātu lielo cenu diktē tirgus un nišas produkta statuss www.rimi.lv

Jaunās vietējo dzelteno tomātu ražas lielo cenu veikalos nosaka brīvais tirgus, konkurences trūkums, kā arī nišas produkta statuss.

 

Aizvadītā gada nogalē Rīgas lielveikalu ķēdēs vislielākais cenu palielinājums salīdzinājumā ar rudens mēnešiem bijis vietējiem tomātiem, kuru cena kāpusi par 192 % – no 1,72 līdz 5,02 latiem par vienu kilogramu, vēsta biznesa portāls "Nozare.lv".

""Getliņi Eko" audzēto tomātu cenu diktē brīvais tirgus. Cena tiek noteikta atklātā izsolē, kur to nosaka pieprasījums-piedāvājums jeb tirgotāju izvērtējums par to, kādu cenu pircējs ir gatavs maksāt par mūsu audzētajiem tomātiem," atzīst atkritumu apsaimniekotāja SIA "Getliņi Eko" valdes locekle Aija Breikša.

Tāpat viņa norādīja, ka "Getliņi Eko", apzinot visas ražošanas izmaksas, kā bāzes cenu dzeltenajiem tomātiem nosaka 2,50 latus par vienu kilogramu, savukārt izsoles dalībnieki vairumtirgotāji, analizējot iespējas šos tomātus pārdot, nosaka savu cenu.

Jautāta, kā tomātu cenu iespaidos gaidāmā konkurences saasināšanās, pēc tam kad martā tirgū parādīsies Mārupes tomāti, viņa atzina, ka Getliņu tomātu kā nišas produkta cena tik un tā būšot lielāka par vidusmēru.

"Protams, patlaban, kad tirgū nav vietējo konkurējošo tomātu, izsolē cena noteikta lielāka, nekā tā būs martā. Tiklīdz tirgū būs citi vietējo ražotāju tomāti, tā arī par mūsu produkciju tirgotāji būs gatavi maksāt mazāk. Tomēr "Getliņu" tomāti ir augstvērtīgs nišas produkts, kas vienmēr būs nedaudz dārgāks. To nosaka mūsu ražošanas apjomu iespējas, izvēlētā šķirne un tās audzēšanas prasības, gan arī produkta kvalitāte, garšas īpašības un vērtība," atzina uzņēmuma pārstāve.

Savukārt veikalu tīkla "Rimi Latvia" pārstāve Laura Podskočija sacīja, ka Latvijas tomāti pagaidām ir ekskluzīvs piedāvājums, tomēr veikals strādājot pie tā, lai pircēji vietējos dārzeņus ziemas laikā varētu iegādāties par iespējami mazākām cenām.

"No vietējiem tomātiem pircējiem patlaban piedāvā tikai Getliņos audzētos. Kamēr vēl nav vietējo tomātu sezona, pircēji tomēr visbiežāk izvēlas mazos plūmju vai ķiršu tomātiņus," atzina L. Podskočija.

Viņa arī sacīja, ka tomātu cenas šajā ziemas sezonā vidēji ir saglabājušās tādā pašā līmenī kā iepriekšējos gados.

"Iespējams iegādāties tomātus, sākot no 1,19 līdz pieciem latiem par vienu kilogramu. Kopumā šā gada nogalē salīdzinājumā ar 2011. gadu pieprasījums pēc importa tomātiem palielinājies vairāk nekā par 5 %," sacīja veikala pārstāve.

SIA "Getliņi Eko" pieder Rīgas pilsētas un Stopiņu novada pašvaldībām.