02.01.2013 07:20

Iespēja savilkt galus – ļoti pieprasīta

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Iespēja savilkt galus – ļoti pieprasīta www.foto.delfi.lv

Novados īstenotais pagaidu algoto sabiedrisko darbu projekts sniedz iespēju bezdarbniekiem tikt pie 100 latiem mēnesī. Kādam tas ir izdzīvošanas, citam – pudeles jautājums.

Jāstaigā blakus un jābaksta

Visvairāk pagaidu sabiedriskajos darbos nodarbināti Salaspils novadā – līdz novembra beigām simtlatnieku skaits bija teju 300. Tur arī radītas visvairāk pagaidu darbavietas – vienlaikus var tikt nodarbināti 100 cilvēku. Salaspils novada domes komunālā dienesta lietvede Zane Tarabanova informē, ka pagaidu darbu veicējus var iedalīt trīs grupās.

Pirmie labprāt iesaistās un izmanto šo iespēju, lai varētu saņemt noteiktos Ls 100 mēnesī. Darbu veic ar augstu atbildības sajūtu, precīzi un parasti viņiem nav nepieciešama pastāvīga uzraudzība. Otrie, lielākoties ilgstošie bezdarbnieki, veic sabiedriskos darbus, bet uzskata, ka viņiem nauda pienākas tāpat vien, neko nedarot. "Līdz ar to rodas situācijas, kad tie visu laiku ir jāuzrauga, atkārtoti jāierāda darbs, jāstaigā blakus un jābaksta," situāciju ilustrē Z. Tarabanova. Bet trešie ir ilgstošie bezdarbnieki, kuri iesaistījušies projektā, lai saņemtu pabalstus. "Strādāt parasti nevēlas vispār, darbu apmeklē pēc pašu patikas, bieži vien arī ierodas darbā alkohola reibumā. Liekas, viņi uzskata – ja ir ieradušies darbā divas reizes nedēļā, tas jau ir sasniegums un mums būtu par to jāpateicas," stāsta lietvede.

Pārsvarā – brieduma gados

Salaspilī pagaidu sabiedrisko darbu veicēji tiek nozīmēti visdažādākajiem darbiem – ietvju, skvēru, sabiedriskā transporta pieturvietu uzkopšanai, rudenī lapu grābšanai, ziemā sniega tīrīšanai, kā arī sāls un smilts maisījuma kaisīšanai. Tāpat mēdz gadīties bruģēšanas darbi, palīgdarbi saimniecībā dažādām pašvaldības iestādēm, Salaspils memoriālā, tirgus laukumā. Tā sauktie "simtlatnieki" Salaspilī lielākoties ir pašos brieduma gados, nereti gadās pa kādam jaunākam bezdarbniekam, bet iesaistās kā sievietes, tā vīrieši. Lielākoties gan vieni un tie paši bezdarbnieki.

Savukārt Siguldā decembra beigās projektā nodarbināti 35 cilvēki, informē pašvaldības algotu darbu koordinatore Ineta Eriksone. Vairāk iesaistījušās sievietes, turklāt vairums pagaidu darbu veicēju ir vecumā virs 45 gadiem. Pašvaldība ir noslēgusi sadarbības līgumus ar biedrībām "Aicinājums Tev", "Saullēkts" un Mores muzeju, tā projekta dalībniekiem dodot iespēju strādāt ne tikai pašvaldības iestādēs, bet arī biedrībās, radot sociālu labumu sabiedrībai.

Visas vietas aizņemtas

Inčukalna novada domes projektu vadītāja Margita Līce vērtē, ka pagaidu darbu projekts daudziem, kas nonākuši bezizejas situācijā, ir glābiņš. Ilgstošajiem bezdarbniekiem darba dienu režīms ir disciplinējošs, bet tiem, kas apņēmības pilni atrast pastāvīgu darbavietu, – iespēja atsperties. Viņa atklāj, ka novadā ir bijuši piemēri, kad pagaidu darbu veicējs vēlāk iegūst darbu pašvaldībā. Gan jānorāda, ka tas attiecas tikai uz mazkvalificētiem amatiem, piemēram, apkopēju vai palīgstrādnieku. Inčukalna novadā ir radīta 41 pagaidu darbavieta, un caurmērā visas vietas pastāvīgi ir aizņemtas.

Babītes novadā, kur savu roku pagaidu darbos līdz novembra beigām iemēģinājuši tikai 22 bezdarbnieki, iedzīvotāju atsaucību var vērtēt kā nelielu. "Pieredze rāda, ka no katriem trim cilvēkiem, kuri ir izstāvējuši Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) rindu, gatavs strādāt ir tikai viens cilvēks. Turklāt darbiem piesakās lielākoties sievietes. Izskaidrojums varētu būt meklējams cilvēku domāšanā un uzskatos par to, vai atdeve naudas izteiksmē ir salīdzināma un atbilst plānotajam darba ieguldījumam," skaidro koordinators Edvīns Prančs.

Paralēli meklē darbu

Uz jautājumu, vai pagaidu darbu veicēji vienlaikus var būt aktīvi darba meklētāji, E. Prančs skaidro: "Divas reizes mēnesī persona var darba laikā doties uz darba pārrunām. Šādā gadījumā intervētājs aizpilda uz speciālas veidlapas veidotu apliecinājumu, ka konkrētais pagaidu darba veicējs patiešām ir apmeklējis darba interviju. Ja tas atbilst patiesībai, šāda prombūtne tiek uzskatīta par apmaksātu darba dienu."

Algoto pagaidu sabiedrisko darbu projektā var iesaistīties bezdarbnieki, kuri nesaņem bezdarbnieka pabalstu un vismaz sešus mēnešus ir reģistrēti NVA. Bezdarbnieks tiek nodarbināts secīgi vai ar pārtraukumiem ne ilgāk kā četrus mēnešus 12 mēnešu periodā, bet pasākumā var iesaistīties arī atkārtoti. Darba laiks – astoņas stundas piecas dienas nedēļā.