30.01.2012 00:07

Lētākā un dārgākā apkure valstī – Pierīgā

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pēc iedzīvotāju iesūtīto rēķinu datiem akcijai "Karstie rēķini" dārgākās un lētākās apkures Top 10 Latvijā atrodami vairāki nami  Pierīgā. Pēc iedzīvotāju iesūtīto rēķinu datiem akcijai "Karstie rēķini" dārgākās un lētākās apkures Top 10 Latvijā atrodami vairāki nami Pierīgā. Foto: Krišjānis Grantiņš

Pēc iedzīvotāju iesūtītajiem datiem projektam "Karstie rēķini" rāda, ka Pierīga ir viens no reģioniem, kur dažviet maksa par siltumapgādi ir viena no augstākajām Latvijā. 

Pētījumu par apkures tarifu salīdzināšanu visā Latvijā veic Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica". Visā valstī nav vienotas metodikas, pēc kuras aprēķina maksu par patērēto siltumenerģiju un karsto ūdeni, tāpēc arī rēķinu salīdzināšana sagādā zināmas problēmas. Patērētāju tiesību aizstāvji rosina tādu pieņemt, kā arī pastiprināt uzraudzību pār namu apsaimniekošanas uzņēmumiem, vēsta laikraksts "Diena".

Karstie rēķini pirmie dati liecina, ka iedzīvotāji bieži vien nesaprot, kas īsti rēķinā ir iekļauts. Ja metodika visā valstī būtu vienota un namu apsaimniekotāji to ievērotu, izsekot līdzi aprēķiniem būtu vienkāršāk. Ekonomikas ministrijai vajadzētu izstrādāt vienotu aprēķinu metodiku, bet Ministru kabinetam pieņemt saistošos noteikumus, uzskata Rīgas Enerģētikas aģentūras direktore Maija Rubīna.

 

Māja ar dārgāko apkuri. Pagrabs bez loga, caurules nesiltinātas

 

Siguldā, Laimas ielā 2, dzīvojošie par apkuri decembrī maksāja Ls 1,71 par kvadrātmetru. No pētījumam Karstie rēķini iesūtītajiem pārskatiem tā ir otra lielākā maksa Latvijā. "Jāņem vērā, ka decembris nemaz tik auksts nav bijis," teic mājas iedzīvotājs Normunds un ar bažām gaida janvāra rēķinu.

 

Lai gan mājai esot uzlikts individuālais siltuma skaitītājs, tomēr rēķins par apkuri mazāks nekļūstot, sašutuši arī Jana un Pēteris: "Māja tiek slikti apsaimniekota." Tāpēc drīzumā mājas apsaimniekotājs SIA "Inviana" tikšot nomainīts.

 

SIA "Inviana" direktores viedokli iegūt neizdevās. Siltuma piegādātāja SIA "Wesmann" – Sigulda valdes locekle Oksana Careva skaidro: tā kā katrai mājai ir uzstādīts siltumenerģijas skaitītājs, iedzīvotāji maksā par patērēto. Tarifs visiem pilsētā ir viens, tomēr iedzīvotāji Laimas ielā 2 Siguldā par apkuri maksā visvairāk, jo "tā nav sakārtota. Pagrabā, kur atrodas siltumenerģijas skaitītājs, nav elementāra loga, tas izsists, caurules nav nosiltinātas," skaidro O. Careva.

Jo saimnieciskāk saimnieko, jo mazāk jāmaksā, saka arī Siguldas novada domes izpilddirektors Jānis Zilvers. Viņš teic, ka Sigulda nekad nebūs ne pati dārgākā, ne lētākā pilsēta siltuma izmaksu ziņā: "Ja gribi dzīvot zaļā pilsētā, maksā dārgāk. Jārēķinās ar to, ka mājas ir tālu cita no citas, jo pa vidu ir zaļā zona, tāpēc arī siltumtrases ir garākas. Ne visur siltumtrašu caurules ir nomainītas."

 

Māja ar lētāko apkuri. Cik siltu grib istabu regulē paši

 

Mārupē, Zeltrītu ielā 8, dzīvojošie decembrī par apkuri maksāja 0,22 santīmus par kvadrātmetru. Tā ir viena no lētākajām apkurēm Latvijā. Tas iespējams, jo katram dzīvoklim ir uzstādīts individuālais siltuma skaitītājs un "katrs var regulēt to, cik siltā istabā grib sēdēt," spriež Zeltrītu ielas 8. nama iedzīvotāja Alla. "Šur tur [siltumu] nogriežu mazāku, bet, kur gribu, tur izslēdzu pavisam, ja uz ilgāku laiku dodos prom," viņa saka.

 

Nams Zeltrītu ielā 8 ir jaunā projekta māja, tai nav siltuma "zagļu" – māja ir nosiltināta, ir padomāts par energoefektivitāti, līdz ar to cilvēki maksā par to, cik patērē, un rēķini ir mazāki, spriež Mārupes domes priekšsēdētājs Mārtiņš Bojārs. Siltuma izmaksas (piegādātājs ir "Latvijas gāze") šajā mājā veido individuālie siltuma rādītāji dzīvokļos, ūdens uzsildīšana, koplietojamā apkure jeb ūdens cirkulācija, saka mājas apsaimniekotāja "Jauna vide.lv" klientu daļas vadītājs Māris Antošuks.

 

Viņš teic, ka "Jauna vide.lv" apsaimniekotajās mājās ir arī vēl mazāki rēķini, viss atkarīgs no tā, kā sakārtota mājas energoefektivitāte. Svarīgi arī, kas ir siltuma piegādātājs. Piemēram, Bēnes ielā 10 siltumu piegādā uzņēmums "Rīgas siltums" (1 MWh maksā Ls 37,41), decembrī siltums maksāja apmēram 0,60 Ls/m2 (ar visu siltuma zudumu). Ja rēķina vidēji 50 m2 x 0,60 Ls/m2, sanāk Ls 30 mēnesī, un tas ir maz. Savukārt nama Zeltrītu ielā 8 vidējās izmaksas mēnesī par siltumu, ja klāt vēl pieskaita vidēji Ls 0,20 par siltuma zudumu, būs Ls 0,40.

 

TOP 10

 

Pēc iedzīvotāju iesūtīto rēķinu datiem akcijai "Karstie rēķini" dārgākās apkures Top 10 Latvijā atrodama ēka Slokas ielā 63, Jūrmalā (1,52 Ls/m2), Stadiona ielā 5, Jaunikšķilē (1,49 Ls/m2), Lakstīgalas ielā 11, Siguldā (1,45 Ls/m2).

 

Savukārt lētākā apkures pirmajā desmitā ietilpst nams Zeltrītu ielā 8, Mārupē (0,22 Ls/m2), Krastupes ielā 10, Ādažos (0,3 Ls/m2), Saldus ielā 5, Jūrmalā (0,35 Ls/m2).

 

Kas ietekmē apkures rēķinu

 

- Kāds ir siltumapgādes tarifs (apstiprina regulators), kas atkarīgs no kurināmā veida un tā cenas tirgū. Mazajās pašvaldībās bieži izmanto šķeldu, lielajās – galvenokārt dabasgāzi.

 

- Kāds ir mājas stāvoklis (siltināta, nomainīti logi, jumts, siltināti bēniņi).

 

- Vai māja aprīkota ar automatizētu siltummezglu un iespējama temperatūras regulēšana. Augstāks līmenis ir siltummaksas sadalītāji un termoregulatori katram radiatoram.

 

- Vai rēķinam pieskaita papildu izmaksas, piemēram, par remontdarbiem.

 

- Jāņem vērā, ka daļā rēķinu maksa par siltumpiegādes cirkulāciju ir aprēķināta atsevišķi, bet daļā – pieskaitīta pie kopējās maksas par m2.

 

Piebilstams, ka apkures izmaksas veido ap 70% no kopējiem izdevumiem par mājokļa komunālajiem pakalpojumiem.