30.11.2012 18:29

Cik dārgi rotāsim – Pierīgas egļu krāšņums un dārdzība

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Cik dārgi rotāsim – Pierīgas egļu krāšņums un dārdzība Kolāža - Apriņķis.lv

Straujiem soļiem tuvojas Ziemassvētku gaidīšanas laiks, kad svētku rotā ietērpsies arī Pierīgas novadi.

Pašvaldību plāni gan šajā jautājumā atšķiras – kādā novadā gaismu virtenes sarūpētas jau pērn, citā sirdi sildīs vien bērnu gatavoti rotājumi, savukārt par kāda svētku noskaņu parūpēsies profesionāla firma.

"Skaistākie ir pašu iedzīvotāju gatavotie rotājumi. Ar izdomu varam panākt lielāku efektu, nekā iegādājoties dārgas lietas," "Rīgas Apriņķa Avīzei" pauda Carnikavas novada domes izpilddirektors Imants Pastors. Par novada rotāšanu vēl noritot pārrunas. Līdzekļi vairāk vajadzīgi citām jomām novada infrastruktūras attīstībā, tāpēc pārmērīgi tērēties, iegādājoties rotājumus, neesot plānots. "Pamatā bāzēsimies uz rotājumiem no iepriekšējiem gadiem. Taču ir plānots tos izvietot citādākā izkārtojumā, kā arī piesaistīsim jauniešus, pamatskolas un internātskolas skolēnus, kas jaunus dekorus izgatavos pašu rokām."


Līdzīgās domās ir arī Sējas, Mālpils, Inčukalna, Garkalnes, Stopiņu un Ropažu novadu pārstāvji, jo kvalitatīvi rotājumi un lampiņu virtenes iegādātas jau pērn, tāpēc šogad, gatavojoties svētkiem, atliks vien pārbaudīt to tehnisko stāvokli. Neiztrūkstoši tiks iedegtas gaismiņas arī lielajās svētku eglēs. Daudzviet rotāt novadus tiks aicināti bērni. Piemēram, Ropažos jau iedibināta tradīcija par Eņģeļu egli, kas tiks rotāta ar pašu gatavotiem eņģelīšiem. Savukārt Saulkrastu dome izsludinājusi konkursu, kurā tiks apbalvoti skaistāk dekorēto skatlogu, ēku vai pagalmu pušķotāji.

Gluži jaunu pieredzi novada rotāšanā šogad izmēģinās Babītes novadā. "Pirmo reizi rotājumus nomāsim no firmas. Viņi atvedīs dekorus, tos uzstādīs, bet pēc svētkiem noņems un aizvedīs" informēja Babītes domes izpilddirektore Elfa Sloceniece. Babītē zeltainie un sudrabotie dekori iedzīvotājus priecēs jau no pirmās adventes svētdienas, 2. decembra.

Ādažu novada domes izpilddirektors Pēteris Balzāns atklāja, ka šogad Ziemassvētku dekoriem no pašvaldības budžeta plānots izdot aptuveni 940 latus. "Iegādāsimies elektroinstalācijas lielajai eglei Līgo laukumā. Pērn bijām ļoti pieticīgi, tāpēc šogad būsim košāki." Rotājumiem plānots nomainīt tradicionālās spuldzītes uz LED apgaismojuma lampām, kas esot drošākas un kalpo ilgāk.

Svētku egles tiks uzstādītas arī novadu ciemos, kā ari svētku noskaņā tiks izgaismota Ādažu centrālā iela. P. Balzāns stāsta, ka apsvēruši ideju rotājumus īrēt no firmas, bet kad iepazinušies ar piedāvājumu cenām, secinājuši, ka šādi pakalpojumi ir pārmērīgi dārgi. "Izmest 7000 latu ir par daudz! Tad jau labāk gaidīsim pavasari, kad būs izpārdošanas, un nopirksim rotājumus no šīm pašām firmām lētāk," joko P. Balzāns.

Arī Olaines novadā plānots iegādāties jaunus rotājumus, kā arī pirmo reizi rotāt Medemciemu, Gaismas un Jaunolaini. "Pašlaik norit sagatavošanās darbi. Līdz 2. decembrim visam jābūt gatavam," stāsta Olaines novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Nataļja Tropkina. Arī Salaspils novadā paredzēta vērienīga Ziemassvētku rotājumu iegāde. Enerģētiķis Aigars Lācis pastāstīja, ka kopumā plānots iegādāties 54 jaunus rotājumus.

Visvērienīgākais rotājumu iepirkums Pierīgā – 14 000 latu – paredzēts tūristu iemīļotajam Siguldas novadam. Tur dekoru uzstādīšana pilnā sparā rit jau kopš 21. novembra, taču to pakāpeniska iedegšana plānota līdz adventei. Papildus lielajai svētku eglei, kuru rotās trīs savstarpēji saskaņotās krāsās – zelta, zaļi un sarkani rotājumi, katru vakaru ielās tiks ieslēgtas gaismas virtenes.

Sadarbībā ar gaismas festivālu "Staro Rīga" Siguldas novada pašvaldība ieguvusi desmit jauniešu veidotus mazo formu vides gaismas objektus. Citviet Siguldas novadā būs izvietoti gaismas akcenti "Gliemežvāks", "Arkas", dažādas laternu dekorācijas utt. Izgaismotas bumbas dažādos augstumos, svētku egles Allažos un Morē, kā arī citi dekori. Ziemassvētku dekori tiks izvietoti arī logos pašvaldībai piederošajās ēkās, kā arī noformēta dabīgā egle pie Zinātnes ielas 7 administrācijas ēkas.