27.04.2018 13:56

Par "Latvijas gada monētu 2017" atzīta "Kalējs kala debesīs"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Par "Latvijas gada monētu 2017" atzīta "Kalējs kala debesīs" Latvijas Banka

Tradicionālajā sabiedrības aptaujā par "Latvijas gada monētu 2017" atzīta kolekcijas monēta "Kalējs kala debesīs". Kopumā saņemts vairāk nekā 7000 balsu, no kurām gandrīz 2300 nodots par monētu "Kalējs kala debesīs", informēja Latvijas Banka.

Latviešu tautasdziesmām veltītajā Latvijas Bankas kolekcijas monētā "Kalējs kala debesīs" iekaltas dainas rindas, kas papildinātas ar mākslinieka zīmējumiem, kuros personificēti dabas priekšmeti un parādības. Šis motīvs tautasdziesmās bijis tik ierasts, ka Krišjāņa Barona (1835–1923) Dainu skapī, kas kopš 2001. gada ietverts UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" (Memory of the World) Starptautiskajā reģistrā, šādām dainām atvēlēta gana liela vieta un kopā ar Pērkonu jeb Debesu kalēju rotājas Saule un Saules meitas, Mēness un zvaigžņu pulks.

Kolekcijas monētas grafisko dizainu veidojis mākslinieks Edgars Folks, bet plastiskā dizaina autore ir Ligita Franckeviča.


Svinīgajā monētu mākslinieku sveikšanas ceremonijā Latvijas Bankas valdes loceklis, Kases un naudas apgrozības pārvaldes vadītājs Jānis Blūms uzsvēra, ka Monētu dizaina komisija sistēmiski domā par monētu programmām, tēmām, savukārt monētu mākslinieki meklē ceļus, kā šīs idejas pārvērst taustāmā formā un parādīt gan mums pašiem, gan citiem pasaulē Latvijas vērtības.

"Un kā to izdarīt tā, lai katra kolekcijas monēta atrastu īpašnieku – kā dāvana svētkos, piemēram, kristībās, kāzās, jubilejās, kā ieguldījums mākslas un cēlmetāla vērtībā, kā numismātisko kolekciju papildinājums Latvijā un pasaulē," sacīja J. Blūms.

Pasākumā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vadītāja Inese Baranovska pasniedza LNMM ekspertu komisijas speciālbalvu – par 2017. gada mākslinieciskāko monētu atzīta monēta "Eduards Veidenbaums".

"Šī Eduardam Veidenbaumam veltītā monēta ar savu neordināro risinājumu ir patiesi cienīgs veltījums dzejnieka personībai: oriģinālais noformējums, kas sasaucas ar leģendārajām Veidenbauma brillītēm, netradicionāls nomināla dalījums un dubultais emocionālais kods monētu vizuālajā tēlā," akcentēja I. Baranovska.