Aplami uzskati par biznesa finansēm

Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Ja mēs pievēršam detalizētu uzmanību mūsdienu biznesa finanšu realitātei, tad ir labi zināms fakts, ka liela daļa jauno uzņēmumu jeb "startapu" tā arī nesagaida savu slavas stundu un ir nolemti neveiksmei. Tam, protams, ir vairāki iemesli, taču visbiežāk sastopamais ir tieši izpratnes trūkums par to, kā darbojas uzņēmējdarbības finanses.

Ir viegli aplami pieņemt, ka uzņēmējdarbības finansēm praktiski būtu darbojas tādā pašā veidā kā personīgajām indivīda finansēm, taču šāds apgalvojums ir ļoti tālu no reālās patiesības.

Uzņēmējdarbības naudas pasaule ir pilnīgi atšķirīga, un diametrāli pretējiem kritērijiem, ar kuriem mēra panākumu rādītājus, kā arī ar ievērojami atšķirīgu attieksmi pret kredītiem. Aizņemties 10000 bez kredītvēstures (låna 10000 utan uc) vairs nav neiespējams darījums, jo īpaši – uzņēmējdarbības vidē, patiesībā, to piedāvā teju visas nebanku finanšu organizācijas. Pašā aizdevuma nav tā sāls, sāls ir tajā – kādiem mērķiem tieši aizdevums ir paredzēts un ka tas var palīdzēt biznesa attīstībā. Ja jūs kādreiz esat vēlējies vadīt pats savu biznesu, tad visprātīgākais būtu vispirms atteikties no visām jums iepriekš zināmajiem biznesa finansēšanas jēdzieniem un jāmeklē reāli fakti no veiksmīgu mūsdienu uzņēmumu darbības.

Piemēram, tāds aplams uzskats, ka uzsākot savu uzņēmējdarbību, visi uzņēmumi tiek finansēti no pašu iekrātajiem līdzekļiem vai personīgi ņemtajiem kredītiem. Kā jūs iedomājaties uzsākt, teiksim, ražošanas uzņēmumu no saviem iekrājumiem? Cik gan daudz gadus jums būtu jākrāj, lai spētu atļauties iegādāties kaut vai tikai vienu ražošanas iekārtu? Tā tas nebūt nav, uzņēmumu nodibināšana netiek finansēta tikai no paša līdzekļiem. Cilvēki, kuri runājot par savu uzņēmumu lieto apzīmējumu "paša radīts" vai "paša nodibināts" nebūt nedomā noliegt šo vienkāršo faktu, ka lielākajai daļai uzņēmumu ir nepieciešams ārējs finansējums, lai tas bez aizkavēšanās uzsāktu ienesīgu darbību. Tā ir laba ziņa jums, ja vienmēr esat gribējis un plānojis dzīves laikā uzsākt savu mazo uzņēmējdarbību, bet līdz šim neesat bijis pārliecināts, vai jums jebkad būs tam nepieciešamais kapitāls. Jums absolūti nav vajadzības pašiem finansēt jauna uzņēmuma dibināšanu no saviem līdzekļiem, ja to nevēlaties vai nevarat atļauties. Un, godīgi runājot, ārējā finansējumu izmantošana var būt drošāka alternatīva jūsu biznesam. Tas garantēs jūsu personīgo un ģimenes finansiālo izdzīvošanu, ja spēsiet atdalīt biznesa darījumus no personīgajiem. Tāpat mazajiem uzņēmumiem vienmēr būtu jānodod finansiālie lēmumi kvalificētiem un pieredzējušiem profesionāļiem, lai izvairītos no kļūdām, kas rodas pieredzes trūkuma dēļ un var beigās novest pie uzņēmējdarbības bankrota.

Vai arī otrs absurdais apgalvojums, ka aizdevums vienmēr ir slikta doma. Uzņēmējdarbībā aizdevums ir neatņemama biznesa nepārtrauktas darbības nodrošināšanas sastāvdaļa. Ir jāsaprot kāda pavisam vienkārša sakarība – labākais aizdevums jeb bästa lån jūsu biznesam būs tas, kas palīdzēs tā finansiālai izaugsmei. Lielākā daļa parādi, kas piesaistīti uzņēmējdarbībai, nāk no vienas no galvenajām uzņēmējdarbības pamatnostādnēm, proti, jums ir jātērē nauda, lai nopelnītu vēl vairāk naudas. Parāds biznesā ir ieguldījums, kas laika gaitā atmaksās sevi vairākas reizes. Jūs varēsiet atvērt lielākus veikalus, iepirkt lielākas iekārtas un noalgot vairāk un daudz kvalificētākus darbiniekus, lai paplašinātu savu biznesu un tā ražošanas kapacitāti. Kā jau minējām, parāds, kredīti un aizdevumi biznesā tiek apskatīti no pavisam citas, atšķirīgas perspektīvas kā individuālais patērētāja parāds. Piemēram, ja uzņēmums ir tramīgs un nevēlas iekļūt parādos, tādā veidā atsakoties no aizdevuma, lai veiktu paplašināšanos, tad pastāv ļoti liels risks, ka šāds lēmums kaitēs uzņēmējdarbības nākotnes potenciālam gūt lielāku peļņu.