15.12.2017 13:23

Latvijas Banka paaugstinājusi IKP pieauguma prognozi šim gadam līdz 4,7%

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Latvijas Banka paaugstinājusi IKP pieauguma prognozi šim gadam līdz 4,7% Latvijas Banka

Latvijas Banka paaugstinājusi iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma prognozi šim gadam no iepriekš lēstajiem 4,2% līdz 4,7%, žurnālistiem piektdien sacīja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Tāpat centrālā banka paaugstinājusi ekonomikas izaugsmes prognozi 2018.gadam no iepriekš prognozētajiem 3,8% līdz 4,1%.

Rimšēvičs norādīja, ka 2017.gadā Latvijas tautsaimniecības izaugsme, pateicoties spēcīgākam ārējam pieprasījumam, lielākām investīcijām un privātajam patēriņam, bijusi straujāka, nekā gaidīts. Tādējādi IKP prognoze šim gadam paaugstināta no 4,2% līdz 4,7%.

"Jāsaka, ka spēcīga ekonomikas izaugsme gaidāma arī turpmāk, tomēr temps palēnināsies, mērenāk augot gan ārējam pieprasījumam, gan investīcijām," teica Rimšēvičs, prognozējot, ka 2018.gadā IKP kāpums varētu būt 4,1% apmērā.

Vienlaikus Rimšēvičs uzsvēra - lai gan Latvijas tautsaimniecības izaugsme turpina uzrādīt straujākus pieauguma tempus, līdztekus investīciju un pirktspējas kāpumam, vērojams arvien pieaugošs darbaspēka trūkums. Tas savukārt iezīmē spiedienu uz algām un cenām, kas nelabvēlīgi ietekmē Latvijas uzņēmumu konkurētspēju. Vājāka konkurētspēja savukārt nozīmē, ka Latvijas tautsaimniecības izaugsmes temps vidējā laika periodā varētu bremzēties.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Latvijas IKP šogad deviņos mēnešos salīdzināmajās cenās, pēc sezonāli un kalendāri neizlīdzinātajiem datiem, pieauga par 4,7%, salīdzinot ar 2016.gada attiecīgo periodu.