29.09.2017 14:16

Mazumtirdzniecības apgrozījums Latvijā astoņos mēnešos pieaudzis par 3,6%

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Mazumtirdzniecības apgrozījums Latvijā astoņos mēnešos pieaudzis par 3,6% arhīvs

Latvijas mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums šogad astoņos mēnešos, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem, salīdzināmās cenās palielinājies par 3,6% salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tostarp pārtikas preču grupā apgrozījums salīdzinājumā ar 2016. gada attiecīgo periodu audzis par 2,8%, bet nepārtikas preču tirdzniecības apmēri palielinājušies par 4,4%.

2017. gada augustā, salīdzinot ar 2016. gada augustu, mazumtirdzniecības apgrozījums pieaudzis par 5,3%. Tostarp pārtikas preču mazumtirdzniecības apmērs palielinājies par 7,7%, bet nepārtikas preču mazumtirdzniecībā bijis pieaugums par 4,1%.

Lielākais apgrozījuma kāpums nepārtikas preču grupā minētajā laika periodā bija kultūras preču un atpūtai paredzēto preču mazumtirdzniecībā (par 18,9%), informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecībā (par 18,8%), metālizstrādājumu, krāsu un stikla mazumtirdzniecībā (par 16,2%), kā arī apģērbu un apavu mazumtirdzniecībā (par 3,3%). Savukārt apgrozījums samazinājies farmaceitisko un medicīnisko preču mazumtirdzniecībā (par 2,9%), kā arī autodegvielas mazumtirdzniecībā (par 2,1%).

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā kalendāra dienu ietekmi, salīdzinājumā ar pagājušā gada augustu pieaudzis par 8,5%.

Šogad augustā, salīdzinot ar jūliju, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem, salīdzināmajās cenās mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums palielinājies par 0,6%. Pārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums pieaudzis par 2%, bet nepārtikas preču pārdošanas apmēri samazinājušies par 0,3%.

Mēneša laikā apgrozījums pieaudzis kultūras preču un atpūtai paredzēto preču mazumtirdzniecībā (par 10,9%), informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecībā (par 5,7%), farmaceitisko un medicīnisko preču mazumtirdzniecībā (par 4,3%), mazumtirdzniecībā stendos un tirgos (par 2,3%), kā arī metālizstrādājumu, krāsu un stikla mazumtirdzniecībā (par 1,2%).

Savukārt apgrozījums sarucis autodegvielas mazumtirdzniecībā (par 2,9%), kā arī apģērbu un apavu mazumtirdzniecībā (par 0,8%).

2017. gada augustā salīdzinājumā ar jūliju mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā sezonalitāti, palielinājies par 3%.