05.09.2017 14:15

Eksportam straujāks uzrāviens

Autors  Mārtiņš Apinis, "Diena", speciāli analītiskās žurnālistikas darbnīcai "6K"
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Eksportam straujāks uzrāviens pixabay.com

Aizvien ik pa laikam dzirdamie izteicieni, ka Latvijā visi grib tikai tirgoties, ražošanas un eksporta mums nav, bet pēc attiecību saasināšanās ar Krieviju viss ir kļuvis pavisam slikti, maigi sakot, neiztur kritiku. Tieši rūpniecība un eksports šobrīd ir kļuvuši par vienu no galvenajiem Latvijas tautsaimniecības dzinējspēkiem...

...un šajā ziņā uzrāda straujākos pieauguma tempus kopš šīs desmitgades sākuma – gan attiecībā uz ražošanas un eksporta kāpuma tempiem, gan Latvijas kopējo ekonomisko izaugsmi. Attiecībā uz pēdējo jau parādās runas, ka iepriekš izteiktās prognozes būs jāpārskata uz augšu. Savukārt attiecībā uz eksportu var samērā droši apgalvot, ka, ja vien rudenī neatgadīsies kaut kas tāds, kas var kardināli sabojāt pašreizējās ekonomiskās norises, šo gadu noslēgsim pie jaunas eksporta rekordatzīmes.

Iepriekšējais preču eksporta rekords tika sasniegts 2015. gadā, tam naudas izteiksmē veidojot 10,36 miljardus eiro. Pērn tas saruka līdz 10,33 miljardiem, bet ir samērā ticams, ka šogad sasniegs 11 miljardu eiro atzīmi. Visi priekšnoteikumi tam ir, jo gada pirmie seši mēneši salīdzinājumā ar atbilstošu laika periodu pērn Latvijas preču eksportam ir vainagojušies ar 10,3 % vērtu kāpumu, tam naudas izteiksmē sasniedzot 5,39 miljardus eiro. Turklāt ir vērts pieminēt, ka Latvijas eksports ir ievērojami lielāks nekā tā dēvētajos treknajos gados. Desmit gadu laikā, proti, salīdzinājumā ar 2007. gada pirmo pusgadu Latvijas preču eksports ir divkāršojies.

Divciparu izaugsme

Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības asociācijas vadītājs Vilnis Rantiņš sarunā ar analītiskās žurnālistikas darbnīcu "6K" stāsta, ka viņa asociācijas uzņēmumu eksporta apjomi šā gada pirmajos sešos mēnešos salīdzinājumā ar atbilstošu laika periodu pērn ir pieauguši par 18 %. "Es pagaidām nevaru prognozēt, vai šāds vai lielāks pieaugums saglabāsies līdz gada beigām, tomēr divciparu skaitlim procentuālā izteiksmē vajadzētu būt," spriež industrijas pārstāvis. Kāpumu viņš skaidro ar dažādu metālizstrādājumu, piemēram, metāla konstrukciju, kā arī dažādu mašīnu un iekārtu eksporta apjoma strauju palielināšanos. "Arī "vecā Eiropa" pieprasījuma ziņā ir atdzīvojusies, un tas attiecas arī uz korporatīvajām piegādēm. Mēs neko neražojam stāvēšanai noliktavā. Dzīvē viss notiek. Tikai jākustas," labo konjunktūru ieskicē V. Rantiņš, piebilstot, ka daudzi asociācijas uzņēmēji šobrīd vairāk "dzīvo pa ārzemēm", piedaloties dažādās izstādēs un strādājot ar klientiem, nekā sastopami šeit pat uz vietas.

Raksturojot uzņēmumu realizācijas ģeogrāfiju, asociācijas vadītājs stāsta, ka apmēram 80 % eksportētās produkcijas tiek pārdota Rietumeiropā un Ziemeļvalstīs, līdz ar to, ja ekonomiskā situācija tur saglabāsies laba, ir pamats cerēt uz labiem rādītājiem nākamajos gados. V. Rantiņš piebilst, ka eksportu sekmējoša ir arī nodokļu reformas gaitā beidzot iedibinātā norma par 0 % uzņēmuma ienākuma nodokļu likmes ieviešanu reinvestētajai peļņai, kas sekmēs jaunus ieguldījumus, līdz ar to varēs veicināt kompāniju eksporta attīstību. Viņš izsaka pieļāvumu, ka labvēlīgas finanšu un ekonomiskās konjunktūras gadījumā nākamo triju četru gadu laikā mašīnbūves un metālapstrādes uzņēmumu ražošanas apjomi varētu divkāršoties.

No Islandes līdz Ganai

Par divciparu procentos mērāmu eksporta izaugsmi savā nozarē runā arī Latvijas Vieglās rūpniecības uzņēmumu asociācijas vadītājs Guntis Strazds. Pēc viņa teiktā, asociācijas uzņēmumu eksports šā gada pirmajos sešos mēnešos salīdzinājumā ar atbilstošu laika periodu pērn ir palielinājies par 13 %. Līdzīgs pieauguma temps varētu būt arī gadā kopumā, bet šā gada asociācijas kopējais uzņēmuma eksporta apjoms naudas izteiksmē varētu sasniegt vai pārsniegt 500 miljonu eiro robežu. "Tādai lielai produkcijas grupai kā gatavie apģērbi eksports gada laikā audzis par 9,6 %. Naudas izteiksmē tie ir gandrīz 100 miljoni eiro. Iet uz Eiropu, uz Krieviju, tomēr lielāko pieaugumu rada eksports uz Rietumeiropu," konjunktūru "6K" ieskicē G. Strazds. No viņa teiktā izriet, ka arī eirozonas dienvidu valstu finansiālās situācijas stabilizēšanās nāk par labu Latvijas ražotājiem. Proti, pateicoties tam, esot palielinājies eksports uz Itāliju.

Viens no iemesliem straujajai izaugsmei esot arī politiskā situācija Turcijā. Baidoties no nestabilitātes, daudzi Rietumu uzņēmumi esot pārcēluši pasūtījumus no Turcijas, kas ļaujot kāpināt ražošanas apjomus arī mūsu valsts uzņēmumiem. G. Strazds stāsta, ka arī citas tekstilindustrijas lielvalsts – Ķīnas – ražotāji Latvijas uzņēmumiem neesot īsti konkurenti, kas gan saistīts ar to, ka Austrumāzijas valsts kompānijas darbojas pavisam citā preču segmentā. Cita lieta, ka arī Ķīnā kopējo globālo tendenču iespaidā ražošanas izmaksas pieaugot, bet kvalitāte bieži vien nav atbilstoša Rietumu prasībām. Arī tas ir veicinošs faktors Latvijas tekstilizstrādājumu un apģērbu ražotāju izaugsmei. "Izskatās, ka šogad no krīzes situācijas izies arī veļas ražotāji, kuriem iepriekš saistībā ar situāciju Krievijā un Ukrainā bija radušies zaudējumi," spriež G. Strazds.

Tomēr, runājot par vieglās rūpniecības uzņēmumiem kopumā, viņš teic, ka peļņas procents ir pārāk mazs, lai uzņēmumi varētu ieguldīt attīstībā un atjaunoties. Pēdējos gados tas svārstās ap 2 %, tomēr, kā stāsta G. Strazds, lai kompānija ieguldītu attīstībā, būtu nepieciešama vismaz 6 % rentabilitāte. "Protams, mums ir uzņēmumi, kuriem peļņa ir šie 6 % un pat 15 %. Tomēr to nav daudz, līdz ar to nākas piedomāt, kur ņemt naudu jauniem ieguldījumiem," situāciju raksturo G. Strazds, piebilstot, ka kopējā situācija ir samērā optimistiska. Eksports turpinot palielināties, un klāt nākot aizvien jauni noieta tirgi, piemēram, pēdējā laikā uzņēmumu noieta portfelī esot parādījušās tādas valstis kā Gvineja un Gana. Savukārt straujāk augošo valstu ar lielāko potenciālu eksporta tirgu vidū esot tādas valstis kā Islande, Francija, Kanāda un Bulgārija.

Riska momenti

To, ka eksportam klājas labi un konjunktūra ir samērā daudzsološa, atzīst arī makroekonomikas speciālisti. Jautāts, vai arī gadā kopumā Latvijas eksporta pieauguma temps var noturēties virs 10 % atzīmes, DNB bankas ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš teic, ka "varbūt arī drusku noslīdēs zem 10 %, bet mēs te nodarbojamies ar matu skaldīšanu. Skaidrs, ka eksporta sektoram klājas labi." Viņaprāt, bez jau iepriekš minētajiem eksporta izaugsmi augšup dzenoši faktori ir arī labā graudu raža, piena produktu cenu kāpums, kā arī kopējās izaugsmes palielināšanās reģionā. Attiecībā uz pēdējo tas varētu būt arī tranzītu caur Latviju veicinošs, kas savukārt ārējās tirdzniecības statistikā parādās kā reeksports. Vienlaikus, viņaprāt, bremzējošs faktors ir celtniecības straujāka attīstība, kas var samazināt koka un metāla konstrukciju eksportu, uzņēmējiem sākotnēji apmierinot vietējo pieprasījumu. Kā vēl vienu faktoru ekonomikas speciālists min tā dēvēto bāzes efektu, proti, pērn gada otrajā pusē kopējie eksporta skaitļi ir bijuši samērā labi, līdz ar to mazinot iespēju straujākam izrāvienam šā gada otrajā pusē.

Lai arī pagaidām skaitļi ir visai iepriecinoši, ekonomistu aprindās straujam tālākam pieaugumam tiek saskatīti arī vairāki riska momenti. "Eksporta galamērķus vērtējot, ir visai atšķirīgas, brīžiem pat ekstrēmas, sajūtas. Uz Lietuvu un Igauniju eksporta kāpums ir bijis salīdzinoši pieticīgs. Taču turpina izbrīnīt eksporta kāpums uz Krieviju (+32 %). Straujš kāpums bijis arī uz Vāciju un Zviedriju – attiecīgi par 17,7 % un 16 %. Tomēr šobrīd aktuāls kļūst jautājums, vai jau ir sācis uzrādīties tā dēvētais "Brexit" efekts, jo gada pirmajā pusē eksports uz Lielbritāniju vairs pieaugumu neuzrāda, bet ir krities par 0,5 %, jūnijā vien uzrādot kritumu par 8,2 %," dažādu valstu konjunktūru ieskicē SEB bankas makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis. Tāpat esot interesanti vērot visai astronomiskos eksporta pieauguma tempus uz dažādām eksotiskām valstīm, piemēram, Āfrikā. Taču šis pieaugums notiek no salīdzinoši maziem bāzes līmeņiem, tāpēc arī izaugsmes skaitļi var būt daudzos desmitos procentu vai pat vairākkāršoties. Turpinot apskatīt eksporta rādītājus uz dažādām valstīm, viņš piebilst, ka visai pamanāmi uzlabojušās pozīcijas uz ASV, kas nu ir kļuvusi par divpadsmito eksporta tirgu ar gada pieaugumu par 54 %, un šķietot, ka šī tirgus nozīme turpinās pieaugt. Vienlaikus eksperts bažījas par izaugsmes noturību Krievijas virzienā, jo politiskā rīvēšanās turpināsies, bet to ietekme ir grūti prognozējama, tāpat kā pašreizējā starptautiskās tirdzniecības aktivizēšanās ilgtspēja, kur politisko motīvu vadīti saspīlējumi ir viens no riska momentiem turpmākajā attīstībā.

Tādējādi, runājot par šo gadu, eksporta konjunktūra ir visai laba, un augošais pieprasījums, kas panākts ar centrālo banku īstenoto finanšu stimulēšanu un lētām aizdevuma likmēm, sola Latvijas uzņēmumiem papildu peļņas iespējas. Tomēr ir jāatceras, ka mūsdienu pasaulē ekonomika virzās no viena burbuļa līdz nākamajam, turklāt situācija pasaulē kļūst aizvien nemierīgāka, kas neizslēdz arī kādus traucējumus ārējā tirdzniecībā, līdz ar to arī mūsu valsts ekonomikas izaugsmē. Tomēr tuvākās prognozes šajā jautājumā ir visai optimistiskas. Piemēram, P. Strautiņš izsaka pieļāvumu, ka gada otrajā pusē ekonomikas tempi pret pagājušā gada attiecīgo laika posmu varētu palielināties līdz apmēram 5 % salīdzinājumā ar aptuveni 4 % kāpumu, kas tika fiksēts pirmajā pusgadā.