08.08.2017 13:16

Vidējais patēriņa cenu līmenis mēneša laikā samazinājies par 0,7 %

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Vidējais patēriņa cenu līmenis mēneša laikā samazinājies par 0,7 % arhīvs

Jūlijā, salīdzinot ar jūniju, vidējais patēriņa cenu līmenis samazinājās par 0,7 %. Precēm cenas samazinājās par 1,2 %, bet pakalpojumiem pieauga par 0,4 %, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar 2016. gada jūliju, palielinājies par 2,6 %.

Lielākā ietekme uz cenu pārmaiņām jūlijā bija cenu kritumam apģērbam un apaviem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, kā arī cenu kāpumam dažādu preču un pakalpojumu grupai, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem.

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas samazinājās par 0,1 %. Lētāka bija kafija, siers un biezpiens, svaigi dārzeņi, jogurts, gaļas izstrādājumi, žāvēta, sālīta vai kūpināta gaļa, svaigas vai atdzesētas zivis, žāvēti augļi un rieksti. Savukārt dārgāka bija cūkgaļa, sviests, kartupeļi, mājputnu gaļa, cukurs, milti un citi graudaugi.

Alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem vidējais cenu līmenis pieauga par 0,5 %. Noslēdzoties akcijām, dārgāks bija alus un stiprie alkoholiskie dzērieni.

Turpinoties vasaras sezonas izpārdošanām, apģērbiem cenas samazinājās par 12,6 %, apaviem – par 9,4 %.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis mēneša laikā palielinājās par 0,2 %. Dabasgāze mājsaimniecībām ar 1. jūliju kļuva dārgāka vidēji par 3,7 %. Pieauga mājokļa īres maksa, savukārt cenas samazinājās materiāliem mājokļa uzturēšanai un remontam.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas samazinājās par 1,0 %, ko galvenokārt ietekmēja cenu kritums degvielai par 3,2 %. Dārgāki bija pasažieru pārvadājumi pa jūru un pasažieru aviopārvadājumi.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā dārgāka bija autotransportlīdzekļu apdrošināšana (+7,2 %), personīgās higiēnas preces un skaistumkopšanas līdzekļi.
Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kritums bija ziediem, barībai lolojumdzīvniekiem, viesnīcu pakalpojumiem, mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem. Savukārt dārgāki bija farmaceitiskie produkti.

CSP informācija arī liecina, ka lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2017. gada jūlijā, salīdzinot ar 2016. gada jūliju, bija cenu kāpumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, dažādu preču un pakalpojumu grupai, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, kā arī cenu kritumam apģērbiem un apaviem.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis palielinājās par 6,6 %. Cenas pieauga dārzeņiem, gaļai un gaļas izstrādājumiem, piena produktiem, sviestam, pienam, sieram un biezpienam, konditorejas izstrādājumiem, svaigām vai atdzesētām zivīm, olām, cukuram, svaigiem augļiem, šokolādei.

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu grupā vidējais cenu līmenis palielinājās par 2,7 %, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums tabakas izstrādājumiem par 5,4 %. Alkoholiskajiem dzērieniem cenas palielinājās par 1,2 %, tai skaitā alum, stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem un vīnam.
Apģērbiem cenas gada laikā samazinājās par 3,5 %, apaviem – par 8,8 %.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem cenas pieauga par 2,2 %. Dārgāka bija siltumenerģija, dabasgāze, cietais kurināmais, atkritumu savākšana, mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi, savukārt lētāki bija materiāli mājokļa uzturēšanai un remontam.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā vidējais cenu līmenis pieauga par 4,9 %, ko lielākoties noteica cenu kāpums autotransportlīdzekļu apdrošināšanai, kā arī personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem.