31.05.2017 17:20

Šogad darba samaksas pieauguma temps ir straujāks nekā iepriekšējos divos gados

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Šogad darba samaksas pieauguma temps ir straujāks nekā iepriekšējos divos gados pixabay.com

Šajā gadā vidējā bruto darba samaksa turpina pieaugt, un tās pieauguma temps ir straujāks nekā iepriekšējos divos gados, norādīja Ekonomikas ministrijas (EM) Tautsaimniecības struktūrpolitikas departamentā.

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, šā gada pirmajā ceturksnī darba samaksa bija par 7,2% lielāka nekā pirms gada, un sasniedza 886 eiro.
Darba samaksa pirmajā ceturksnī pieauga līdzīgi gan privātajā sektorā - par 7,2%, gan sabiedriskajā sektorā - 7,3%. Vidējā bruto darba samaksa sabiedriskajā sektorā šā gada sākumā bija par 1,8% lielāka nekā privātajā sektorā - attiecīgi 897 eiro un 881 eiro.

Šā gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar 2016. gada atbilstošo periodu, vidējā neto darba samaksa pieauga par 6,4%. Savukārt reālā neto darba samaksa pieauga par 3,1%, ko ietekmēja straujais patēriņa cenu kāpums šā gada pirmajā ceturksnī.

EM norādīja, ka darba samaksa 2017. gadā turpina pieaugt visās tautsaimniecības pamatnozarēs, izņemot operācijās ar nekustamo īpašumu. Gada laikā straujākais darba samaksas pieaugums bija vērojams izglītībā, ieguves rūpniecībā, tirdzniecībā, informācijas un komunikācijas pakalpojumos, lauksaimniecībā, apstrādes rūpniecībā, profesionālo, un zinātnisko un tehnisko pakalpojumu nozarē. Mērenāk darba samaksa pieauga mākslas, izklaides un atpūtas nozarē, valsts pārvaldē un aizsardzībā, un finanšu un apdrošināšanas darbību jomās.

Latvijas galvenajā eksporta nozarē - apstrādes rūpniecībā šogad pirmajā ceturksnī darba samaksa pieauga par 7,6%. Gada pirmajā ceturksnī darba samaksa pieauga visās apstrādes rūpniecības nozarēs, straujāk darba samaksa pieauga citu transportlīdzekļu ražošanā - par 20,8%, iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā - par 15,4%, gumijas un plastmasas izstrādājumu ražošanā - 12,2%, datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā - par 10,1% un metālu ražošanā - par 9,9%.

Mērenāk darba samaksa pieauga tekstilizstrādājumu ražošanā, gatavo metālizstrādājumu ražošanā, dzērienu ražošanā un mēbeļu ražošanā.
"Ekonomisko aktivitāšu pieaugums veicinās darba samaksas kāpumu arī turpmāk. Prognozējams, ka kopumā 2017.gadā darba samaksas pieaugums būs straujāks nekā 2016. gadā," uzsvēra Šnīdere.

Jau ziņots, ka Latvijā šogad pirmajā ceturksnī vidējā bruto (pirms nodokļiem) darba samaksa bija 886 eiro, kas ir par 7,2% jeb 59 eiro vairāk nekā 2016. gada attiecīgajā periodā.

Statistikas pārvaldē arī atzīmēja, ka vidējās bruto darba samaksas kāpums 2017. gada pirmajā ceturksnī bijis straujāks nekā vidēji 2016. gadā, kad tā pieauga par 5%.