Iemesli, kādēļ kredīti tiek atteikti

Autors  Reklāma
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Lēmums par aizņemšanos nekad nav viegls, līdz ar to vēl jo lielāks ir cilvēku apmulsums, kad viņi uzzina, ka aizdevumu nemaz nevar saņemt. Ja runa ir par ilgtermiņa kredītiem vai lielām summām, tad pārsteigums ir mazāks. Vienlaikus Latvijā nereti tiek atteikta arī mikro kredītu piešķiršana. Aplūkosim populārākos iemeslus, kādēļ aizdevums netiek piešķirts.

Nepietiekami ienākumi

Pirmais un pats svarīgākais kritērijs, izvērtējot kredītņēmēja atbilstību aizdevuma saņemšanai, ir ienākumu apmērs. Darba alga, pensija, dividendes, autoratlīdzība, stipendija, sociālie pabalsti. Visi šie ienākumu veidi ir vērā ņemami, taču par uzticamākajiem tiek uzskatīti regulāri ienākumi, kuru apmērs ir fiksēts darba līgumā vai kādā citā formā. Pensionāri ar lielu vecuma pensiju un darbinieki, kuru alga ir krietni virs vidējā ir cilvēki, kuriem kredīts tiek piešķirts visbiežāk. Lielākā iedzīvotāju grupa, kurai ir problemātiski saņemt kredītu ir ilgstoši bezdarbnieki, cilvēki bez oficiāliem, pastāvīgiem ienākumiem.


Negatīva kredītvēsture

Ikviens, kas kavē parādsaistību izpildi vai ilgstoši kavē rēķinu apmaksu var nonākt parādnieku reģistros. Latvijā parādnieku melnajos sarakstos ir iekļauti vairāki desmiti vai pat simti tūkstoši iedzīvotāji, kas nav savlaicīgi maksājuši rēķinus vai kredītmaksājumus. Aizņemties bez ķīlas vai pat ar ķīlu kredītiestādēs ir ļoti problemātiski, jo sabojāta kredītvēsture ir kā kauna zīmogs, taču ne vienmēr. Arī ātrie kredīti ar sliktu kredītvēsturi tiek piešķirti negribīgi, jo negatīva vēsture ir signāls, ka klients nav pilnībā uzticams. Protams, katrs cilvēks ir individuāls un arī pārkāpumi pret kreditoriem vai pakalpojumu sniedzējiem mēdz būt ļoti dažādi. Viens var būt bijis parādā dažus eiro, nav maksājis parādu un tas kopā ar parādu piedzinēju izdevumiem izaudzis līdz vairāk kā simts eiro. Tajā pat laikā ir nemaksātāji, kuru parādsaistības pārsniedz vairākus desmitus vai pat simtus tūkstošu. Lielākie parādnieki valstij nodokļos nav nomaksājis vairākus miljonus eiro. Šī iemesla dēļ katrs kredītņēmēja pieteikums tiek skatīts atsevišķi. Ja pagātnē pieļautie pārkāpumi ir novērsti, t.i. parādi ir atmaksāti, varbūtība aizņemties būs lielāka.

Neatbilstošs vecums

Latvijas Republikā pilngadība iestājas 18 gadu vecumā. Sasniedzot šo vecuma slieksni cilvēki ir tiesīgi laulāties, piedalīties vēlēšanās un arī saņemt kredītu. Lielākā daļa kreditoru gan izvirza augstākus kritērijus un aizdod naudu cilvēkiem, kas ir vismaz 20 vai 21 gadu veci. Otra vecumgrupa, kurai netiek piešķirti aizdevumi ir pensionāri vecumā virs 75, biežāk 65 gadiem. Gan kredītiestādes, gan nebanku kreditori uzskata, ka pensijas vecuma iedzīvotāji ir uzticami klienti. Tajā pašā laikā demogrāfiskās tendences liecina, ka vīriešu paredzamais dzīves ilgums ir būtiski īsāks. Ņemot vērā, ka apdrošinātāji ne vienmēr ir gatavi apdrošināt kredītus, kas izsniegti cilvēkiem, kas pārsniedz noteikt vecumu, daudziem pensionāriem nav iespējas aizņemties bankā vai internetā.

Neprecīzi aizpildīts pieteikums

Kredītņēmēja pieteikuma izvērtēšana sākas ar datu pārbaudi. Situācijā, ka norādītie dati – vārds, uzvārds, kontaktinformācija ir neprecīza vai kļūdaina, iespējas pieškirt aizdevumu ir minimālas. Pieņemot, ka kontaktinformācija ir pareiza, kredītspeciālisti var sazināties ar klientu un precizēt neskaidrības. Ja mobilā tālruņa numurs un epasts ir nepareizs, taču vārds, uzvārds un personas kods ir pareizs, darījums nenotiks. Detaļas ir būtiskas, pievērsiet uzmanību detaļām.