08.09.2016 14:22

Augustā Latvijā fiksēta deflācija 0,7% apmērā; gada laikā patēriņa cenas nemainās

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Augustā Latvijā fiksēta deflācija 0,7% apmērā; gada laikā patēriņa cenas nemainās arhīvs

Latvijā šogad augustā salīdzinājumā ar jūliju patēriņa cenas samazinājušās par 0,7%, bet gada laikā - šā gada augustā salīdzinājumā ar 2015.gada augustu - patēriņa cenas nav mainījušās, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Savukārt pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, augustā samazinājās par 0,3%.


Statistikas pārvaldē informēja, ka 2016. gada augustā, salīdzinot ar jūliju, precēm cenas samazinājās par 1%, bet pakalpojumiem pieauga par 0,2%, savukārt salīdzinājumā ar pagājušā gada augustu precēm cenas samazinājās par 1,2%, bet pakalpojumiem pieauga par 3%.

Lielākā ietekme uz cenu pārmaiņām augustā salīdzinājumā ar jūliju bija cenu kritumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, apģērbam un apaviem, dažādu preču un pakalpojumu grupai, kā arī cenu kāpumam atpūtai un kultūrai.

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas samazinājās par 1,7%. Lielākā ietekme uz cenu kritumu pārtikas grupā bija svaigiem dārzeņiem, galvenokārt saldajiem pipariem, tomātiem, kāpostiem, gurķiem un burkāniem. Lētāki bija arī kartupeļi, svaigie augļi un olas. Savukārt cenas palielinājās mājputnu gaļai, augļu un dārzeņu sulām, cūkgaļai, svaigām vai atdzesētām zivīm.

Turpinoties vasaras sezonas noslēguma akcijām un izpārdošanām, apaviem cenas samazinājās par 5,3%, savukārt apģērbiem – par 0,8%.

Transporta grupā vidējais cenu līmenis samazinājās par 1,4%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kritums degvielai par 3,5%. Savukārt cenas palielinājās personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam.

Atpūtas un kultūras grupā vidējais cenu līmenis mēneša laikā palielinājās par 0,6%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem par 5,1%.

Personīgās higiēnas preces un skaistumkopšanas līdzekļi akciju ietekmē augustā bija par 3,8% lētāki nekā mēnesi iepriekš.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu samazinājums mēneša laikā bija mājokļa kopšanas un tīrīšanas līdzekļiem, savukārt cenu kāpums bija stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, siltumenerģijai, restorānu un kafejnīcu pakalpojumiem.

Lielākā ietekme uz vidējo patēriņa cenu līmeni 2016.gada augustā, salīdzinot ar 2015.gada augustu, bija cenu kāpumam atpūtai un kultūrai, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, veselības aprūpei, sakaru grupai, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, kā arī cenu kritumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, apģērbam un apaviem.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis šogad augustā, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi, palielinājās par 0,5%. Cenas pieauga cukuram, svaigiem dārzeņiem, cūkgaļai, žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai, zivīm un jūras veltēm. Savukārt lētāka kļuva mājputnu gaļa, svaigi augļi, piens, siers un biezpiens, olas un sviests.

Tabakas izstrādājumiem cenas gada laikā pieauga par 4,8%. Alkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis palielinājās par 0,8%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem un vīnam, savukārt cenas samazinājās alum.

Gada laikā vidējais cenu līmenis apaviem samazinājās par 4,4%, apģērbiem – par 1,7%.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem cenas samazinājās par 1,7%. Lētāka kļuva siltumenerģija, dabasgāze, elektroenerģija, mājokļa īres maksa, savukārt sadārdzinājās mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi, atkritumu savākšana, mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi, kanalizācijas pakalpojumi, ūdensapgāde.

Vidējais cenu līmenis veselības aprūpei gada laikā palielinājās par 2,6%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums farmaceitiskajiem produktiem un zobārstniecības pakalpojumiem.

Transporta grupā cenu līmenis gada laikā samazinājās vidēji par 3,7%, ko ietekmēja cenu kritums degvielai par 10,2%. Savukārt cenas pieauga personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam, kā arī lietotām automašīnām.

Gada laikā sakaru grupā cenu līmenis palielinājās vidēji par 3,6%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums fiksēto un mobilo tālruņu pakalpojumiem. Lētāki bija interneta piekļuves pakalpojumi.

Salīdzinājumā ar pagājušā gada augustu šogad augustā par 9,7% dārgāki kļuva kompleksie atpūtas pakalpojumi. Cenas pieauga arī kultūras pakalpojumiem, daiļliteratūras grāmatām, precēm dārzam un ziediem.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu pieaugums gada laikā bija restorānu, kafejnīcu un ātrās ēdināšanas pakalpojumiem. Savukārt cenas samazinājās mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem.