02.07.2012 11:29

Pierīgas bērni vasarā - no brīvprātīgā darba līdz algai

Autors  Sollija Lipore
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pierīgas bērni vasarā - no brīvprātīgā darba līdz algai arhīvs

Likumdošana nosaka, ka algotus darbus var strādāt no 13 gadu vecuma. Taču – cik reālas ir iespējas bērnam atrast darbu Latvijā?

Nodarbinātības valsts aģentūra šogad nepiedāvā darbu bērniem, tāpēc tas – dot vai nedot bērniem darbu vasaras sezonā – paliek novadu ziņā.

 


Trīs mēneši ir ilgs laiks, ja lielāko daļu no tiem bērnam jāpavada savā vaļā. Ne visiem bērniem ir omītes laukos, kas pieskatītu pusaudzi vasarā un gādātu par saturīgu brīvā laika pavadīšanu. Tāpēc palīgā tiek aicinātas pašvaldības, kas varētu piedāvāt bērniem darbu, nometnes vai citas aktivitātes. "Rīgas Apriņķa Avīze" centās noskaidrot, kā vasaru pavada bērni Pierīgas novados.

Ņemot vērā nestabilo finanšu stāvokli, vairākas pašvaldības Rīgas apkaimē šovasar pusaudžus nolēmušas nenodarbināt.

Ne tikai kabatas nauda var kalpot par atlīdzību bērniem, bet arī, piemēram, strādājot vasarā savas pašvaldības labā, bērns var nopelnīt pašvaldības apmaksātas pusdienas skolā.

Garkalnes novadā jau devīto gadu bērniem ir iespēja piedalīties sakopšanas darbos, par to saņemot apmaksātas skolas pusdienas mācību gada laikā.

Arī Saulkrastu novadā bērniem ir iespēja nopelnīt pašvaldības apmaksātas pusdienas skolā. Pārsvarā strādā bērni no trūcīgām vai maznodrošinātām ģimenēm. Lai nopelnītu visa gada garumā apmaksātas pusdienas skolā, jānostrādā 20 stundas pilsētas labiekārtošanas darbos.

Baldones novadā šogad 130 bērni piedalās darba audzināšanas aktivitātēs. Bērni kopj apkārtni un apgūst iemaņas lauku darbos. Programmā piedalās bērni no astoņu gadu vecuma. Tā paredzēta arī kā atbalsts ģimenēm, jo, piedaloties darba audzināšanas aktivitātēs, bērni saņems pašvaldības apmaksātas pusdienas skolā.

Mārupes novadā sociālais dienests ar dienas centra palīdzību organizē brīvprātīgo darbu teritorijas labiekārtošanā, iesaistot 13–15 gadus vecus bērnus. Šobrīd tie ir aptuveni 20 pusaudžu. Lielākā daļa šo bērnu ir sociālā dienesta redzeslokā.

Siguldas novada pašvaldība nodarbina 247 skolēnus vecumā no 13 līdz 18 gadiem. Bērnus nodarbina 18 uzņēmumos, trīs pašvaldības iestādēs un trīs pārvaldēs. Samaksa skolēniem ir Ls 1,36 stundā pirms nodokļu ieturējumiem.

Carnikavas novadā šovasar 60 bērnu piedalīsies sabiedriski lietderīgajos darbos, atlīdzībā saņemot līdz pat Ls 65 pirms nodokļu nomaksas. Bērni strādās trīs grupās, katra ilgs 10 darbadienas.

Salaspils novadā šogad nodarbinās 59 skolēnus no ģimenēm, kurām piešķirts maznodrošinātā vai trūcīgā statuss. Skolēniem darbavietas tiek piedāvātas pašvaldības iestādēs – bērnudārzos, kultūras namā, bibliotēkā, sporta skolā, komunālajā dienestā. Jauniešus iesaista teritorijas uzkopšanas un labiekārtošanas darbos, grāmatu labošanā, iekštelpu uzkopšanā. Bērni par darbu saņems samaksu Ls 1,36 stundā.

Stopiņu novadā tiks nodarbināti 30 jaunieši no trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm, atalgojumā saņemot Ls 1,50 stundā.

Citas brīvā laika pavadīšanas iespējas

Saulkrastos vasaras vidū tiek rīkota bērnu vasaras nometne "Es dabā", kurā darbosies 40 bērni vecumā no 8 līdz 11 gadiem. Projekta ietvaros bērni pētīs dižkokus Saulkrastu novadā, meistarības darbnīcās izmantos dabas materiālus, apmeklēs Zooloģisko dārzu, darbosies Smilšu skulptūru dārzā.


Arī Garkalnes novadā tiek organizētas dažādas nometnes gan pamatskolas skolēniem, gan sākumskolas bērniem.

Brīvā laika programmu bērniem "Štābiņš" Ādažos ar devīzi "Ir kur iet, ir ko darīt!" īsteno biedrība "Dzīvesspēks".

Olaines novadā bērniem vasaras periodā plānotas dažādas dienas nometnes, sporta aktivitātes, radošās darbnīcas, kā arī katru dienu atvērts ir Bērnu un jauniešu sociālā atbalsta centrs "Olaks".

Ropažos bērni vasaru var pavadīt sporta aktivitātēs, nometnēs, ko organizē Ropažu vidusskola un bērnudārzs "Annele", kā arī baptistu draudzes organizētajā nometnē "Norkalnos".