22.08.2015 23:57

Veids kā kredītņēmējiem samazināt aizdevuma izmaksas

Autors  Reklāma
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Katru mēnesi daudzi desmiti tūkstoši Latvijas iedzīvotāju sedz kredītmaksājumus. Liela daļa no viņiem neapšaubāmi ir aizdomājusies par to, kā samazināt maksājumu apmēru. Viens veids būtu pagarināt aizdevuma termiņu, taču tas nozīmētu, ka ilgtermiņā palielināsies kopējā summa, kas jāmaksā kreditoram. Teorētiski tas ir risinājums situācijās, kad samazinās ienākumi, bet ieguvums ir mānīgs.

Otra iespēja ir atmaksāt parādu pirms termiņa, taču, ja to varētu izdarīt, tas jau sen būtu izdarīts. Trešais variants, kas reizēm ļauj samazināt parāda izmaksas ir pārfinansēšana, ko turpinājumā aplūkosim sīkāk.


Viena kredīta refinansēšana vai vairāku kredītu apvienošana vienā maksājumā Latvijā tiek maz lietota. Pakalpojuma būtība paredz, ka kredītņēmējs pāriet ar savām saistībām pie cita kreditora. Vecie aizdevumi tiek nomaksāti, bet klients turpmāk ik mēnesi maksā jaunajam aizdevējam. Apvienot aizdevumus mēdz būt izdevīgi, ja uzlabojas ekonomiskā situācija vai saasinās konkurence starp kredītiestādēm. Šādos apstākļos samazinās procentu likmes un uzņēmumi cenšas piesaistīt pēc iespējas vairāk klientus. Tāpat ir vērts mēģināt pārfinansēt saistības arī apstākļos, kad ir paņemti vairāki mazie aizdevumi, kuru apmaksai tiek tērēti nesamērīgi daudz līdzekļi.

Tradicionāli mazajiem kredītiem procentu likmes ir augstākas un tie ir paredzēti tikai īstermiņa vajadzībām. Ja dzīvē mainās finansiālās iespējas, tad ikmēneša maksājumu apmērs šādiem pakalpojumiem var sākt šķist pārāk augsts. Pārkreditējot saistības citā uzņēmumā var rasties iespēja ietaupīt naudu. Protams, šis apgalvojums nav akmenī cirsts un diemžēl ne vienmēr refinansēšana dod finansiālu ieguvumu. Galvenos ierobežojumus rada komisijas maksas apmērs, kas šādiem darījumiem var pārsniegt vairākus simtus eiro. Lielajiem kredītiem tas var nebūt būtiski, bet attiecībā uz mazu aizdevumu pārfinansēšanu šis ierobežojums ir ļoti būtisks.

Kā noskaidrot savas iespējas?

Kredītņēmējiem, kas vēlas uzzināt, cik izmaksā pārkreditēšana vispirms ir jātiek skaidrībā ar pašreizējiem maksājumiem. Cik liela ir atlikusī pamatsumma, cik tiek maksāts procentos ik mēnesi? Nākamais solis ir izvērtēt aizdevēju piedāvājumus. Katram no tiem ir savi nosacījumi un izmaksas. Klientiem, kas vēlas izmantot kredītu apvienošanu, tiek sagatavots individuāls piedāvājums, ko nosūta uz pieteikumā norādīto epastu. Ja darījumi apmierina, nākamais solis ir līguma parakstīšana uzņēmuma birojā. Ja vēlaties piedāvāt izmaiņas līgumā, dariet to uzreiz. Ja būsiet gana pievilcīgs klients, kreditori varētu piekrist izmaiņām. Finanšu pasaulē tirgošanās ir ļoti izplatīta un tam, kurš nemēģina dabū izdevīgākus nosacījumus tādi netiek piedāvāti.

Vērtējot pieteikuma anketu, uzņēmumi ņem vērā klienta ienākumus, izdevumus, līdzšinējās kredītsaistības un citu informāciju. Īpaša uzmanība tiek pievērsta bankas konta izrakstam un kredītvēsturei. Ja nesteidzaties ar risinājumu, parūpējieties, lai informācija, kas parādās bankas konta izrakstā par pēdējiem sešiem mēnešiem, vēlams gadu, būtu maksimāli pozitīva. Ja esat ņēmuši ātros aizdevumus (extra credits) pēdējā laikā, to nevarēs noslēpt, taču jārēķinās, ka procentu likme varētu būt augstāka. Neformālā informācija plašsaziņas līdzekļos liecina, ka bankas klientus, kas ņem īstermiņa aizdevumus ieskaita augstāka riska kategorijā.

Atbildīga aizņemšanās

Cilvēki, kas jau ir aizņēmušies no savas personīgās pieredzes zina, ka jebkurš kredīts ir saistīts ar zināmu risku. Pārkreditācijas galvenais mērķis ir samazināt aizdevuma izmaksas, taču, lai tas notiktu, ir rūpīgi jālasa līguma nosacījumi. Ne vienmēr viss ir tik labi kā sākotnēji izskatās, tādēļ ir vajadzīga rūpība un iedziļināšanās. Pirms aizņemšanās izvērtējiet savas finansiālās iespējas atmaksāt parādu laikus. Aizņemieties atbildīgi.