29.07.2016 11:44

Šogad iesaldēti noziedzīgi iegūti līdzekļi vairāk nekā 24 miljonu eiro vērtībā

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Šogad iesaldēti noziedzīgi iegūti līdzekļi vairāk nekā 24 miljonu eiro vērtībā arhīvs

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienests septiņu mēnešu laikā iesaldējis noziedzīgi iegūtus līdzekļus vairāk nekā 24 miljonu eiro apmērā, tajā skaitā apmēram 1,2 miljonus eiro saistībā ar ļaunprātīgu izvairīšanos no nodokļu nomaksas, aģentūra BNS uzzināja dienestā.

Minētā naudas summa aprēķināta līdz 28. jūlijam. Līdz šim datumam dienests izdevis 167 rīkojumus.


Salīdzinot ar 2015. gadu, iesaldēto līdzekļu apjoms ir pieaudzis par 2,4 miljoniem eiro, bet apjoms, kas iesaldēts saistībā ar ļaunprātīgu izvairīšanos no nodokļu nomaksas, palielinājies gandrīz divas reizes - par aptuveni 500 tūkstošiem eiro.

Dienests dažādām tiesību aizsardzības iestādēm sagatavojis un izvērtēšanai nosūtījis 152 materiālus, no kuriem 139 materiāli bijuši saistībā ar Krimināllikuma 195.pantu par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju. No šiem materiāliem uzsākti 65 jauni kriminālprocesi, bet 15 materiāli pievienoti jau iepriekšējiem kriminālprocesiem.

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienests ir speciāli izveidota valsts institūcija, kas darbojas prokuratūras pārraudzībā un likumā noteiktajā kārtībā saņem, apstrādā un analizē ziņojumus par neparastiem un aizdomīgiem finanšu darījumiem, kā arī likumā paredzētajos gadījumos nodod šo informāciju kontroles, pirmstiesas izmeklēšanas un tiesu iestādēm, kā arī prokuratūrai.

Dienesta darbības mērķis ir savas kompetences ietvaros mazināt iespēju izmantot Latvijas finanšu sistēmu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijai. Biroju vada Viesturs Burkāns.