18.03.2016 09:23

Pērn ģimenes ar bērniem biežāk apgalvojušas, ka ikdienas tēriņi tām nesagādā raizes

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pērn ģimenes ar bērniem biežāk apgalvojušas, ka ikdienas tēriņi tām nesagādā raizes arhīvs

Salīdzinot ar 2014. gadu, pērn ievērojami vairāk pāru ar bērniem atzinuši, ka viņiem ir viegli segt ikdienā nepieciešamos izdevumus. Tajā pašā laikā tieši daudzbērnu ģimenes, vientuļie vecāki, kā arī pensionāri vēl joprojām ir tie, kuriem ar iztikšanu ir visgrūtāk.

Jaunākais Centrālajā statistikas pārvaldes (CSP) apsekojums par mājsaimniecību ienākumiem pagājušajā gadā parāda, ka, salīdzinot ar 2014. gadu, 2015. gadā krietni vien mazāk pāru ar bērniem apgalvo, ka viņiem ir grūti ar iztikšanu.

Pagājušajā gadā 9,4% mājsaimniecību, kurās pāris audzina vienu bērnu, norāda, ka viņiem ir viegli vai ļoti viegli segt nepieciešamos ikdienas izdevumus, bet 2014. gadā tādu mājsaimniecību bija 5,5%. Tāpat arī 10,2% ģimeņu ar diviem bērniem, kā arī 9,8% mājsaimniecību ar trīs un vairāk bērniem pagājušajā gadā atzinušas, ka ikdienas tēriņi tām nesagādā raizes. Turpretī 2014. gadā tikai 4,4% pāru, kuri audzina divus bērnus, un 2,6 % pāru, kuri audzina trīs un vairāk bērnus, bija norādījuši, ka ir viegli vai ļoti viegli segt ikdienas izdevumus.

Tomēr, vismaz kā parāda CSP, līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī pagājušajā gadā visgrūtāk ar iztikšanu bija tieši vientuļajiem pensionāriem, vientuļajiem vecākiem un daudzbērnu ģimenēm.

Proti, pērn 63% mājsaimniecību, kurās dzīvo vientuļie seniori, atzīst, ka ir ļoti grūti segt ikdienas izdevumus. Savukārt 55,2% mājsaimniecību, kurās dzīvo viens pieaugušais ar bērniem, norāda, ka ikdienas tēriņi sagādā grūtības. Bet 50,5% mājsaimniecību, kurās dzīvo pāris ar trim un vairāk nepilngadīgiem bērniem, atzīst, ka ir ļoti grūti izdzīvot.

Tāpat CSP informē, ka apsekojuma dati liecina - 2015. gadā ir uzlabojies iedzīvotāju vērtējums par savām iespējām segt nepieciešamos ikdienas izdevumus arī kopumā visā Latvijā. Proti, mājsaimniecību īpatsvars, kurām bija ļoti grūti segt ikdienas izdevumus, samazinājies no 27% 2013. gadā līdz 16,9% 2015. gadā.

2015. gadā Latvijas iedzīvotāji norādīja, ka viena mājsaimniecības locekļa uzturēšanai būtu nepieciešami vismaz 483 eiro mēnesī, kas salīdzinājumā ar 2014. gadu ir par 31 eiro jeb 6,7% vairāk.

Pagājušajā gadā trūcīgākās mājsaimniecības atzinušas, ka ikdienas izdevumu segšanai tām būtu nepieciešami 339 eiro uz vienu mājsaimniecības locekli mēnesī. Turpretī turīgākajām mājsaimniecībām ikdienas izdevumiem nepieciešamā summa bija ievērojami augstāka – 718 eiro uz vienu mājsaimniecības locekli mēnesī. Zīmīgi, ka trūcīgākajām mājsaimniecībām nepieciešamā summa ikdienas izdevumu segšanai gada laikā pieauga par 6,6%, bet turīgākajām mājsaimniecībām – par 9,1%.